• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas cilvēki par Latviju Eiropā. Dinamikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.07.2002., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64132

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mums ir jāpanāk līdzsvars savās sabiedrībās"

Vēl šajā numurā

03.07.2002., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas cilvēki par Latviju Eiropā. Dinamikā

Iedzīvotāju attieksme pret Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) pēdējos mēnešos uzlabojusies. Ja referendums par Latvijas iestāšanos ES notiktu maijā, lielākā daļa (41,5%) balsotu par iestāšanos, bet pret balsotāju būtu tikai nedaudz mazāk (38,4%), kamēr savu nostāju nespēja formulēt 20,1% respondentu. Par to liecina šā gada maijā Eiropas integrācijas biroja sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru “Latvijas fakti” veiktā sabiedriskās domas aptauja.

Salīdzinot šajā aptaujā iegūtos datus, kā arī salīdzinot tos ar 2002. gada februārī notikušo aptauju, jāsecina, ka iedzīvotāju attieksme pret Latvijas dalību ES būtiski uzlabojusies, jo gada sākumā pret ES balsojošo iedzīvotāju skaits ievērojami pārsniedza par Latvijas iestāju ES noskaņoto skaitu (par 36,3%, pret 43%). Tomēr veicot salīdzinājumu garākā laika periodā, jāsecina, ka šā gada maijā iedzīvotāji bijuši ievērojami negatīvāk noskaņoti pret dalību ES, nekā tas bijis pirms gada. Tātad attieksme pret dalību ES uzlabojas, bet šis process norit visai lēni.

Tradicionāli pozitīvāki pret Latvijas dalību ES ir cilvēki ar lielākiem ienākumiem, ar augstāku izglītību, vīrieši, pilsētu iedzīvotāji, Latvijas Republikas pilsoņi. Savukārt latviešu un cittautiešu auditorijās iegūtie rezultāti būtiski neatšķiras. Abās grupās vērojams nedaudz lielāks to respondentu skaits, kas referendumā balsotu par Latvijas iestāšanos ES.

Pieaudzis arī to iedzīvotāju skaits, kas, atbildot uz jautājumu “Kāda ir Jūsu attieksme pret ES?” pauduši pozitīvu attieksmi. Tāds ir gandrīz katrs otrais Latvijas iedzīvotājs (48,9%). Bet negatīvu attieksmi pret ES pauduši 41,8% no aptaujātajiem.

Gada sākumā piedzīvotais straujais ES atbalstītāju kritums tika skaidrots galvenokārt ar Eiropas Komisijas publiskotajiem finansu nosacījumiem kandidātvalstīm lauksaimniecības sektorā pēc tam, kad tās būs iestājušās ES. Tādēļ šajā aptaujā tika jautāts: “Vai Latvijas un ES sarunu rezultāts par lauksaimniecības jautājumiem būs galvenais arguments, Jums izdarot izvēli referendumā par Latvijas iestāšanos ES?” Pēc aptaujas rezultātiem vairāk nekā divas trešdaļas (37,3%) respondentu atbildējuši, ka viņu lēmumu ietekmēs sarunu rezultāti par lauksaimniecību. Nenoliedzami, pārsvarā šādu viedokli pauduši tieši laukos dzīvojošie, tomēr arī liela daļa pilsētnieku lauksaimniecības jautājumu atzinuši par ļoti aktuālu. Komentējot uz šo jautājumu iegūtās atbildes Edvarts Kušners teica: “Pēc šiem rezultātiem jāsecina, ka jautājums par lauksaimniecības sektora problēmām ir aktuāls ne tikai iedzīvotājiem, kuru ikdiena saistīta ar lauksaimniecību, bet arī ievērojamai iedzīvotāju daļai, kurai nav tiešas saiknes ar lauksaimniecību. Turklāt jāsecina, ka iespējamā negatīvā ietekme uz sabiedrisko domu lauksaimniecības jautājumos varētu būt lielāka nekā iespējamā negatīvā ietekme uz ekonomiku.’’

Maijā veiktajā aptaujā vaicāts arī par iedzīvotāju nodomu piedalīties gaidāmajā referendumā. Vairāk nekā divas trešdaļas aptaujāto (70,8%) atzinuši, ka drīzāk vai noteikti piedalīsies referendumā. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu par sešiem procentiem vairāk iedzīvotāju pauduši savu apņēmību izrādīt politisko aktivitāti balsojumā par Latvijas pievienošanos ES. 16,7% respondentu atbildējuši, ka drīzāk vai noteikti nepiedalīsies referendumā. 12,5% aptaujas dalībnieku nav spējuši sniegt konkrētu atbildi uz šo jautājumu. Izvērtējot rezultātus pēc dažādām demogrāfiskajām grupām, var secināt, ka referendumā neplāno piedalīties galvenokārt gados veci cilvēki, cittautieši, kuri nav Latvijas pilsoņi, un respondenti ar zemāku izglītības līmeni.

Artis Nīgals, “LV” Eiropas lietu redaktors

Sabiedriskās domas aptaujas rezultāti

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!