• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ANO Attīstības padomes Tautas attīstības godalgu Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2004., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98013

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas pārstāvju starptautiskās organizācijās un aizsardzības atašeju semināru

Vēl šajā numurā

16.12.2004., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ANO Attīstības padomes Tautas attīstības godalgu Latvijai

15.decembrī Ņujorkā Apvienoto Nāciju Attīstības programma godināja Latvijas tautas attīstības pārskatu. Latvija ir viena no četrām valstīm, kas saņēma Tautas attīstības godalgu 2004.gadā. Publikācija “Latvija. Pārskats par tautas attīstību. Cilvēkdrošība” saņēma godalgu par izcilību tautas attīstības izpētes inovācijā.
Pārskatā, pirmajā analīzē par cilvēkdrošību Latvijā, identificēts, ka veselība un ekonomiskā situācija ir galvenās cilvēkdrošības problēmas. Žūrijas locekļi īpaši uzsvēra to, ka pārskatā uzmanība pievērsta nevis tradicionālajām drošības problēmām – konfliktiem un noziedzībai, bet gan Latvijas iedzīvotāju drošības sajūtai.
Latvijas pārskats iepazīstina ar jaunu jēdzienu “drošumspēja”. Pārskata galvenā redaktore Māra Sīmane to raksturo kā “indivīda spēju nezaudēt drošību un drošības sajūtu, bet, ja tas noticis, drošību un drošības sajūtu atgūt. Drošumspēja ir tautas attīstības priekšnosacījums, jo no bailēm un trūkuma brīva dzīve dod cilvēkiem plašākas iespējas dzīvot pārtikušu, veselīgu un gudru mūžu”.
Pārskata sagatavošanas gaitā psihologi veica viedokļu aptauju par 64 sabiedrības problēmām, mērot to intensitāti un biežumu. Tas ļāva noteikt cilvēku grupas, kas izjūt visaugstāko savas dzīves apdraudētību.
Mārai Sīmanei Tautas attīstības godalgu 15.decembrī Ņujorkā pasniedza ANO Attīstības programmas administrators Marks Meloks Brauns.
Tautas attīstības godalga piešķirta arī Kolumbijas, Argentīnas un Zambijas tautas attīstības pārskatiem, kā arī Centrālās Eiropas un Austrumeiropas pārskatam par čigānu situāciju reģionā.
Šis ir jau septītais pārskats par tautas attīstību Latvijā. ANO Attīstības programma Latvijā ir pasūtījusi pārskata veidošanu kopš 1995.gada. To izstrādā neatkarīgi eksperti, lai pievērstu pilsoniskās sabiedrības un politikas veidotāju uzmanību aktuālām Latvijas tautas attīstības problēmām.

ANO Attīstības programmas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!