• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Prognozē ātru ES budžeta apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2004., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98011

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Inflācijas un kreditēšanas kopsakarības

Vēl šajā numurā

16.12.2004., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Prognozē ātru ES budžeta apstiprināšanu

Šodien Eiropas Parlamentā (EP) galīgajā lasījumā notiks balsojums par Eiropas Savienības (ES) budžeta projektu nākamajam – 2005. gadam.

Latvijas deputāts Valdis Dombrovskis, kurš darbojas Budžeta komitejā, “Latvijas Vēstnesim” atzina, ka neesot pamata satraukumam – Latvijai neizdevīgu pozīciju nākamā gada budžeta projektā nav. Arī Guntars Krasts piekrita: “Nekādu principiālu iebildumu mums nav.”
Abi deputāti prognozēja, ka budžets tiks pieņemts ar lielu balsu pārsvaru.

Atrod kompromisu

Stāstot par nākamā gada budžetu, V.Dombrovskis teica: “Ieņēmumu un izdevumu daļas paredzētas 106, 3 miljardu eiru apmērā. Tas atbilst aptuveni vienam procentam no kopējā ES nacionālā ienākuma.” Par šo jautājumu notikušas diskusijas starp EP un Eiropas Finanšu ministru padomi (ECOFIN). “Sākumā ECOFIN piedāvāja 105 miljardu eiru ieņēmumu un izdevumu daļu, bet samierināšanās procedūras laikā starp abām institūcijām tomēr panākts kompromiss par 1,3 miljardu eiru pieaugumu.”
Jautāts, kāpēc šādas domstarpības radušās, deputāts pastāstīja, ka nesaskaņas esot bijušas par maksājumu saistību atlikšanu. ECOFIN vēlējās, lai tās tiek atliktas, savukārt EP uzstāja, ka nav pamata atlikt maksājumu saistību izpildi uz pēdējo 2000.–2006. finanšu perspektīvas gadu. “EP uzskatīja, ka saistības jau ir noteiktas un no tām izvairīties nevarēs,” piebilda V.Dombrovskis. “Skaidrs, ka mēs sekosim, lai Latvija saņemtu visus mums paredzētos Kohēzijas un struktūrfondu līdzekļus. Tomēr jāatzīmē, ka šis bija tikai jautājums par maksājumu plūsmu, un struktūrfondu naudu vienalga mēs būtu saņēmuši. Panāktā vienošanās nozīmē vien to, ka vairāk naudas struktūrfondiem tiks novirzīts jau nākamajā, 2005.gadā.”
Šeit jāpiebilst, ka arī Latvijas finanšu ministrs ECOFIN sanāksmē kopā ar citu 24 valstu finanšu ministriem atbalstījis maksājuma saistību atlikšanu. V.Dombrovskis atzina, ka šāda nostāja Latvijai bijusi, jo “neviens negrib sākt tagad kādus strīdus. Kā jau teicu, bija skaidrs, ka naudu mēs saņemsim. Jautājums bija – vai tas notiks 2005. vai 2006. gadā”.

Svarīgā nākamā finanšu perspektīva

Gan V.Dombrovskis, gan G.Krasts atzina, ka svarīgāks jautājums par nākamā gada budžetu esot nākamā finanšu perspektīva. “Visi jau gatavojas debatēm par nākamo finanšu perspektīvu. Un tur jau tiešām būs vajadzīga stingri izstrādāta pozīcija,” teica V.Dombrovskis.
Arī G.Krasts bilda, ka nākamā gada budžets būs “salīdzinoši mierīgs jautājums. Lielāka politiskā cīņa paredzama par 2007.–2014. gada finanšu perspektīvu”.

SEDLINA.PNG (48736 bytes)
Ilze Sedliņa, “LV” speciālkorespondente
Strasbūrā

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!