• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ieslodzījuma vietu uzturēšanas problēmām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2004., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97739

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Tiesu iekārtas likumprojektu un tiesu sistēmas attīstību

Vēl šajā numurā

10.12.2004., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ieslodzījuma vietu uzturēšanas problēmām

Ceturtdien, 9. decembrī, tieslietu ministre Solvita Āboltiņa tikās ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieku Daili Lūku, lai pārspriestu galvenās problēmas ieslodzījuma vietu uzturēšanā.
Sarunas gaitā tieslietu ministre konceptuāli atbalstīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes izstrādāto projektu par Penitenciārās koledžas dibināšanu ar mērķi sagatavot visu kategoriju darbiniekus, lai viņi spētu profesionāli pildīt dienesta pienākumus IeVP un ieslodzījuma vietās. Lai nodrošinātu kārtību ieslodzījuma vietās un garantētu drošību apkārtējai sabiedrībai, darbiniekiem ir jāiegūst nepieciešamās zināšanas un kvalifikācija. Šobrīd tādu zināšanu apguve ir apgrūtināta.
Ministre pauda atbalstu arī medicīnas un nodarbinātības jautājumu risināšanai. Tā kā ieslodzīto vidū ir ļoti izplatīta tuberkoloze, B un C hepatīts, kā arī HIV, risinājums jārod ciešā sadarbībā ar Veselības ministriju, lai šīs personas nevarētu inficēt ne citus ieslodzītos, ne sabiedrības locekļus pēc soda izciešanas.
Tā kā ieslodzīto uzturēšana valstij izmaksā dārgi un bezdarbība ieslodzījuma vietā veicina jaunu noziegumu plānošanu, ir jāturpina risināt jautājumu par ieslodzīto nodarbināšanu. Lielai daļai ieslodzīto ir ļoti zems izglītības līmenis, viņi nav ieguvuši profesionālo kvalifikāciju. Tās apgūšanai nākotnē varētu piesaistīt arī privāto sektoru. Profesijas iegūšana šiem cilvēkiem pēc soda izciešanas dotu iespēju iztikas līdzekļus iegūt legālā veidā. Ministre atzina, ka ir jārisina arī jautājums par ieslodzīto saražotās produkcijas realizāciju, kas ļautu gan ieslodzītajiem nopelnīt un atmaksāt parādus valstij, gan arī samazināt valsts izdevumus par ieslodzīto personu uzturēšanu.
Ministre atzina, ka ieslodzījuma vietas ir kā sociālo problēmu spogulis, kurā var vērot gan neatrisinātās izglītības, gan veselības un nodarbinātības problēmas valstiskā līmenī. Tādēļ ir ļoti būtiski meklēt risinājumus šajos sektoros, vienlaikus rūpējoties, lai ieslodzījuma vieta būtu ne tikai soda izciešanas, bet arī audzinoša rakstura iestāde, kas spētu atturēt cilvēkus no atkārtota nozieguma izdarīšanas.
Tuvākajā laikā tieslietu ministre ieplānojusi tikties arī ar Valsts probācijas dienesta pārvaldes vadītāju Aleksandru Dementjevu, kura vadītais dienests rūpējas par sabiedrības drošību, strādājot ar cilvēkiem, kuri izcieš kriminālsodu sabiedrībā (nosacītie sodi un piespiedu sodi) un palīdz bijušajiem ieslodzītajiem atgriezties sabiedrībā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!