• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par biometrisko elementu iekļaušanu ES pilsoņu pasēs un personas datu drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2004., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97417

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunām otrās kārtas vēlēšanām Ukrainā

Vēl šajā numurā

03.12.2004., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par biometrisko elementu iekļaušanu ES pilsoņu pasēs un personas datu drošību

Procedūra: konsultācija Debates: 2004.gada 1.decembrī

Balsojums: 2004.gada 2.decembrī

Ziņotājs Karloss Koelju (Portugāle) principā piekrīt Eiropas Komisijas priekšlikumam, kas piedāvā ES pilsoņu pasēs iekļaut digitālu sejas fotogrāfiju. Šāda biometrisko datu iekļaušana pasēs padarīs to viltošanu gandrīz neiespējamu, jo, piemēram, robežsargi varēs nekļūdīgi noteikt, vai pases turētājs atbilst cilvēkam, kam pase oriģināli izdota. Tomēr K.Koelju uzstāj, ka, iekļaujot biometriskos un citus drošības elementus ES pilsoņu pasēs, vienlaikus jāgarantē personas datu aizsardzība un tiesības uz privāta rakstura informācijas konfidencialitāti. Šīs prasības dēļ ziņojuma priekšlikums iebilst pret centralizētas ES pasu un ceļojuma dokumentu datu bāzes izveidi, kurā uzglabātos visu ES pasu īpašnieku biometriskie un citi dati. Ziņotājs uzskata, ka centralizētas datu bāzes izveide palielinātu ļaunpratīgas izmantošanas un darbības kļūdu risku.
Saskaņā ar ziņojuma projektu pasēs iekļautos biometriskos elementus izmanto tikai tādēļ, lai pārbaudītu dokumenta autentiskumu un īpašnieka identitāti. Tikai dalībvalstu kompetentās iestādes ir pilnvarotas nolasīt, dzēst, uzglabāt vai mainīt pasēs norādītos biometriskos elementus. Bez tam ziņotājs vēlas, lai šī regula stātos spēkā tikai tad, ja dalībvalstis spēj nodrošināt pietiekamus resursus tās ieviešanai un uzraudzīšanai, kā arī datu apstrādes un aizsardzības nodrošināšanai. Šajā sakarā K.Koelju ierosina noteikt ilgāku regulas ieviešanas termiņu – to pagarinot no sākotnēji piedāvātajiem 12 mēnešiem uz 18 pēc tehniskā pases projekta izstrādes. Tas praktiski nozīmē to, ka Eiropas Savienībai būtu jāpieprasa ASV pagarināt līdz šim noteikto termiņu līdz 2005.gada 26.oktobrim, kad visiem eiropiešiem, kas vēlas iebraukt ASV bez vīzas, jāuzrāda ES pilsoņa pase ar noteiktiem biometriskajiem elementiem.
Eiropas Komisijas izstrādātais regulas priekšlikums paredzēja, ka pasēs obligāti iekļaujama turētāja sejas fotogrāfija, bet katra dalībvalsts atsevišķi var izlemt, vai iekļaut arī pirkstu nospiedumus. Notikumu attīstības gaitā oktobra beigās Padome mainīja savu pozīciju un pieprasīja pasēs obligāti iekļaut arī pirkstu nospiedumus. Eiropas Parlaments neatbalstīja šo jauno Padomes prasību un iestājās par sākotnējo Komisijas priekšlikumu.
Regula par biometrisko elementu iekļaušanu ES pilsoņu pasēs attieksies uz visām dalībvalstīm, izņemot Lielbritāniju un Īriju. Savukārt pēc tam, kad Padome būs galīgi apstiprinājusi minēto likumaktu, Dānijas rīcībā būs seši mēneši, lai izlemtu, vai to ieviest savā likumdošanā.

Eiropas Parlamenta Masu saziņas līdzekļu direktorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!