• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Klāt teātru ražas svētki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2004., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96813

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mežu atjauno naskāk, bet nepietiekami

Vēl šajā numurā

23.11.2004., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Klāt teātru ražas svētki

Šodien – izcilā latviešu režisora un aktiera Eduarda Smiļģa dzimšanas diena. Tas nozīmē, ka atkal klāt gadskārtējie skatuves mākslas svētki – Spēlmaņu nakts. Tiek sumināti Latvijas profesionālo teātru 2003./2004.gada jauniestudējumu skates laureāti, un labākie no labākajiem saņem teātra balvu “Spēlmaņu nakts”.

DZENE.PNG (110630 bytes)
Lilija Dzene
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Jauniestudējumus ir vērtējusi Silvijas Radzobes vadītā žūrijas komisija un dažādo teātra mākslas nozaru eksperti. Tas, kura atzīta par labāko dramatisko izrādi, labāko izrādi bērniem, labāko latviešu literatūras iestudējumu, labāko režisoru un scenogrāfu, par spilgtāko debiju teātrī, labāko jauno skatuves mākslinieku, labāko aktrisi un aktieri, labāko aktierdarbu radioteātrī, labākās mūzikas autoru, kostīmu mākslinieku un kustību, gaismas un skaņu režisoru, kļūs zināms svētku gaitā, bet jau tagad zināms, ka balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā piešķirta teātra zinātniecei un rakstniecei, mākslas doktorei un Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklei Lilijai Dzenei.
“Es ticu aktierim, ka būt cilvēcīgam ir necilvēcīgi grūti, tomēr nekad necentīšos viņu pieķert tajos brīžos, kad patiešām ir bijis grūti,” raksta Lilija Dzene. Un to apstiprina viss viņas raženais teātra un aktiermākslas vērtētājas darbs. Ar visdziļāko cieņu pret radošas personības individualitāti rakstītas viņas recenzijas un raksti par teātra izrādēm, esejas un monogrāfijas par teātra māksliniekiem. Mīlestības darbs ir arī enciklopēdija “Teātris un kino biogrāfijās”, kuras tapšanā (iznākuši pirmie divi sējumi 1999.–2002.gadā) Lilija Dzene piedalās gan kā zinātniskā redaktore, gan rakstu autore un ilustratīvo materiālu gādātāja.
Laureātes novēlējums Spēlmaņu naktī: “Apgūstot jaunus horizontus, saglabāsim garīgo vertikāli!”
Spēlmaņu nakts sarīkojums notiek Dailes teātrī. Tiešraidē (plkst.21.20) svētku norisei varēs sekot Latvijas TV un Radio pirmajā programmā. Piedalās visi astoņi Latvijas profesionālie teātri, un, kā atzīst žūrijas komisijas locekle Ieva Zole, “tēlainu salīdzinājumu visam Latvijas teātra procesam kopumā meklējot, visus teātrus pērnsezon raksturo atgriešanās pie cilvēka, uzmanība pret cilvēku kā personību un kā individualitāti”.

Aina Rozeniece, “LV”
aina.rozeniece@vestnesis.lv 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!