• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mežu atjauno naskāk, bet nepietiekami. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2004., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96807

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nav pārreģistrētas tūkstošiem licenču alkohola mazumtirdzniecībai

Vēl šajā numurā

23.11.2004., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mežu atjauno naskāk, bet nepietiekami

Atjaunoto meža platību apjomi turpina pieaugt, liecina Valsts meža dienesta (VMD) sniegtās ziņas. Apkopojot informāciju par pirmajiem desmit mēnešiem, secināts, ka kopumā Latvijā atjaunoti 31 057 hektāri meža, un tas ir par 26% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā. Tajā pašā laikā tūkstošiem saimniecību mežu nav atjaunojušas.

MEZI.PNG (28619 bytes)

Valsts mežos atjaunoto meža platību apjoms pēdējos gados stabilizējies, taču arī tajos ir tendence atjaunoto platību apjomam pieaugt. Šogad līdz 1.oktobrim valsts mežos atjaunoti 10 929 hektāri meža, kas ir par 8% vairāk nekā pērn.
Pārējo īpašnieku mežos atjaunoti 20 128 hektāri meža – par 38% vairāk salīdzinājumā ar situāciju pērn. Dati liecina, ka šogad ievērojami pieaugusi mākslīgi atjaunoto mežu platība. Mākslīgi atjaunoti 3 928 hektāri meža, kas ir par 566 hektāriem vairāk nekā iepriekšējā gadā.
VMD Mežsaimniecības daļas vadītāja Rita Benta norāda, ka meža atjaunošanas darbi pašlaik turpinās gan valsts, gan citos mežos, jo meža atjaunošanas prasību izpildi šobrīd var panākt, kvalitatīvi veicot jaunaudžu kopšanu atjaunojamās platībās, kuras sasniegušas vai pārsniegušas atjaunošanas termiņu. Šobrīd kopšanas darbu sekmīga izpilde iespējama, arī pateicoties piemērotiem laika apstākļiem.
Taču ne visi izpilda prasības atjaunot mežu, un tam būs arī sekas. Proti, Meža likumā (publicēts “LV” 16.03.2000.) noteikts, ka galvenā cirte tiek aizliegta, ja meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs noteiktajos termiņos un kvalitātē nav atjaunojis mežu vismaz 80% apmērā no kopējās atjaunojamās platības savā valdījumā esošajos mežos attiecīgās mežniecības teritorijā. Tādu vēl ir ne mazums.
Pēc VMD informācijas, nocirstās meža platības termiņā nav atjaunotas 21 905 saimniecībās, no kurām audzes galvenās cirtes vecumā ir 13 506 saimniecībās (62%). Tas nozīmē, ka, prasības neizpildot, šajās platībās, kurās nepastāv citi galvenās cirtes ierobežojumi, varētu tikt iesaldēti 17,5 miljoni kubikmetri koksnes. Arī valsts mežos vairāku mežniecību teritorijās jāveic meža atjaunošanas darbi, lai 2005.gadā neiestātos galvenās cirtes aizliegums.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!