• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vairogs trīssimt jaundzimušajiem gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2004., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96453

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

13.11.2004., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vairogs trīssimt jaundzimušajiem gadā

Neiznēsātiem un slimiem jaundzimušajiem nodrošināt apstākļus, kas maksimāli pietuvināti dabiskai videi mātes organismā, – tāda ir Rīgas Dzemdību nama nule atjaunotās jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas sūtība.

BEBIS.PNG (96519 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Nodrošinot minētos apstākļus, iespējams mazināt pārejas perioda grūtības slimiem un neiznēsātiem jaundzimušajiem, paaugstinot viņu izdzīvošanas iespēju un turpmākās dzīves kvalitāti. Rekonstruēto nodaļu atklās pirmdien. Nodaļas rekonstrukcija Rīgas Dzemdību namam ir ļoti liels un svarīgs notikums, atzīst Dzemdību nama direktore Ilze Lietuviete, skaidrojot, ka tagad jaundzimušo intensīvo terapiju varēs veikt jaunā kvalitātē, pievēršot uzmanību ne tikai mazuļa saslimšanas diagnozes noteikšanai un ārstēšanai, bet arī apkārtējai videi, gūstot vairāk iespēju novērst šā dzīves perioda vēlīnas negatīvas sekas, arī psiholoģiskas, un uzlabot viņa turpmākās dzīves kvalitāti.
Kā uzsver Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kreicberga, jaundzimušos bērniņus, it sevišķi slimus vai neiznēsātus, ir ārkārtīgi svarīgi sargāt no jebkura lieka kairinājuma: “Bērnu var nopietni traumēt, pat radot asinsizplūdumu smadzenēs, gan pēkšņs troksnis, gan spilgta gaisma un citi faktori, jo slimiem vai neiznēsātiem mazuļiem nestrādā organisma autoregulācijas un aizsardzības mehānismi un, piemēram, asinsvadi ir ļoti trausli un viegli ievainojami.”
Rīgas Dzemdību nama speciālisti atsaucas uz slaveno amerikāņu pediatru Džonu Katvinkeli, kurš rakstījis, ka pāreja no dzīves mātes vēderā uz dzīvi ārpus tā var būt cilvēka dzīves visbīstamākais notikums. Pēc attīstīto valstu statistikas datiem, 10–15 procentiem jaundzimušo tūlīt pēc piedzimšanas nepieciešama palīdzība, kas tiek sniegta uz vietas dzemdību telpā, bet 5–7 procentiem jaundzimušo vajadzīga ilgstošāka novērošana, izmeklēšana un palīdzība, kas tiek nodrošināta jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļās. Rīgas Dzemdību nama jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā ārstējas aptuveni 4,8% no visiem šajā iestādē pasaulē nākušajiem. Šogad aprūpēts gandrīz sešarpus tūkstoši dzemdību. Tas nozīmē, ka lielākā vai mazākā mērā no konkrētās nodaļas iespējām, tās aprīkojuma un vides tikai viena gada laikā atkarīga 300 bērniņu nākotne, norāda Rīgas Dzemdību nama speciālisti.
Jaunās nodaļas aprīkojums un uzbūve ļaus bērnus lieki netraucēt, tādējādi mazinot stresa un traumu iespējas. Tajā ir vietas septiņiem bērniem – reanimācijas galds akūtajiem un steidzamajiem gadījumiem un sešas stacionārās vietas, kas aprīkotas ar īpašiem temperatūras, gaismas un citu vides faktoru režīmiem. Piemēram, agrāk, lai apskatītu bērnu vai veiktu kādu manipulāciju, bija jāieslēdz plaša gaismas stara lampa, kas traucēja visus nodaļā esošos bērnus. Tagad visi bērni atradīsies aptumšotā telpā un viņu veselības uzraudzība notiks ar monitoriem, kuru rādītāji atainosies arī uz ekrāna medicīnas māsu postenī. Aprūpe būs vērsta uz to, lai bērnam tiktu nodrošināts miers.
Rīgas Dzemdību nama jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas telpu rekonstrukcijā tika ieguldīti 124 637 lati.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!