• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piemiņas monētas laišanu apgrozībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2004., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96021

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Sociālā fonda pieteikto atbalstu mācību praksēm

Vēl šajā numurā

04.11.2004., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piemiņas monētas laišanu apgrozībā

Latvijas Banka laidusi apgrozībā 1 lata sudraba piemiņas monētu “Latgale”, noslēdzot otro sēriju nacionālajā monētu programmā “Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības”.
Šī sērija “Laiks” atklāj trīs Latvijas novadus – Kurzemi, Vidzemi un Latgali –, kas gadsimtu gaitā veidojušies atšķirīgos etnokulturālos, politiskos un saimnieciskos apstākļos. Novadus vienojošais un atšķirīgais kopā veido Latviju un reizē iezīmē arī katra īpašo vietu mūsu apziņā. Tāpēc likumsakarīga ir novadiem veltītas monētu sērijas izveide, jo monētas tradicionāli apliecina būtiskas, simboliskas vērtības. Trīs monētas veidotas, izmantojot sava laika kokgriezumu stilistikai raksturīgās iezīmes. Figūru veidojums atgādina tautas amatniecības meistaru rokrakstu, savukārt kompozīciju izsvērtā stabilitāte pauž mūsdienu cilvēka priekšstatu par mitoloģizētiem pagātnes tēliem.
Ar sēriju “Laiks” Latvijas Banka turpina līdz šim plašākās nacionālās monētu programmas “Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības” veidošanu. Iecerēto četru sēriju 12 monētās būs attēlotas Latvijas pamatvērtības Eiropas un pasaules kontekstā. Jau pabeigtas sērijas “Pamati”, kas veltīta mūžīgajām vērtībām, un “Laiks”, kas atklāj Latvijas vēsturi.
Monēta “Latgale” ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža – 5000.
Aversā uz paugurainās, ezeriem bagātās Latgales ainavas fona mandorlā (ovālā mandeļveida gaismas starojumā) ietverta Dievmāte ar Jēzus bērnu. Lielā mērā pateicoties 16. gadsimtā ienākušo jezuītu darbībai, Latgale nereti dēvēta par Māras zemi (terra Mariana). Jezuīti radīja pirmās kvalitatīvās izglītības iestādes un gādāja par literatūras, pirmām kārtām Evaņģēlija, tulkojumiem. Var sacīt, ka Latgale – šis dažā ziņā nabadzīgākais, bet savdabīgais un skaistais novads – aizvien ir Dievmātes aizgādībā.
Livonijas karu rezultātā Latgale nonāca Polijas ietekmes sfērā, te zemi apsaimniekoja poļu vai pārpoļoti citu tautu muižnieki, te katolicisms spēja turēties pretī reformācijai un ir nozīmīgs iedzīvotāju mentalitātē arī tagad. Reversa centrālais elements ir krusts no Latgalei raksturīgā ceļmalas krucifiksa. Tas novietots uz ziedošas linu druvas fona. Lini ir tradicionāla Latgales kultūra, visas šā novada zemkopības simbols. Pa kreisi no krusta redzams zemnieks – sējējs – kā auglības un cerību iemiesotājs, pa labi – eņģelis kā cilvēka centienu sargātājs.

Latvijas Bankas informācija

Nacionālās piemiņas monētu programmas

“Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības” sērijas “Laiks” monēta “Latgale”

LATGALEAVERSS.PNG (8002 bytes) LATGALEREVERSS.PNG (8748 bytes)
Monētas priekšpuse (averss)
Augšdaļā uz Latgales ainavas fona – mandorlā ietverta Dievmāte ar Jēzus bērnu. Lejasdaļā uzraksts 1 LATS, zem tā puslokā – gadskaitlis 2004.
Monētas aizmugure (reverss)
Augšdaļā uz ziedošas linu druvas fona – krusts. Zem tā pa kreisi – zemnieks, pa labi – eņģelis. Lejasdaļā puslokā uzraksts LATGALE.

Svars: 31,47 g; Metāls: 925° sudrabs;
Kvalitāte: proof; Kalta 2004. g. Rahapaja Oy (Somija);
Mākslinieki: Arvīds Priedīte, Ligita Franckeviča.

Monētas josta: Uzraksti LATVIJAS BANKA un LATVIJAS REPUBLIKA, atdalīti ar punktu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!