• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valdība nerunā par algām, bet par struktūrplānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2004., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95571

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar pētījumu, kas analizē situāciju informācijas tehnoloģiju jomā

Vēl šajā numurā

27.10.2004., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valdība nerunā par algām, bet par struktūrplānu

Vakar, 26. oktobrī, valdība savā sēdē skatīja jautājumu par reformām veselības aprūpē, kuru darba kārtībā iekļāva kā ārkārtēju. Protams, ārstus pirmām kārtām interesē darba samaksas palielināšana.
Tā anesteziologu prasība ir palielināt algas līdz 1200 latiem mēnesī jau no 1. novembra. Citādi anesteziologi samazinās savu darba slodzi un nodrošinās tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību.
Latvijas ārstu biedrība savukārt prasa pārējiem ārstiem algas divkāršot un māsām palielināt līdz 300 latiem.
Uzreiz jāsaka: valdība par mediķu atalgojuma palielināšanu nelēma. Vienīgi veselības ministrs Rinalds Muciņš norādīja, ka ārstu prasību izpilde sākot no 1.novembra ir ļoti apšaubāma, lai neteiktu – neiespējama. Jo līdz šim ārstu algas izdevies dubultot tikai divu gadu laikā. Un finanšu ministrs Oskars Spurdziņš bilda, ka Latvija kā nabadzīgākā valsts Eiropā nevar ārstiem viena vai divu gadu laikā nodrošināt Eiropā konkurētspējīgas algas. Līdz ar to valdība nelēma par veselības aprūpes nākamā gada budžeta palielināšanu par 15%.
Veselības ministrs Rinalds Muciņš un Farmācijas departamenta direktors Juris Bundulis ministrus iepazīstināja ar ambulatorās un stacionārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju attīstības programmas (struktūrplāna) nostādnēm. Valdība, noklausoties ziņojumu, pauda savu atbalstu struktūrplāna uzsākšanai. O.Spurdziņš norādīja, ka veselības ministrijai jāizstrādā precīzs finansējuma izlietojuma grafiks.
Šobrīd Latvijā ir 121 slimnīca. Struktūrplāns paredz, ka 2010. gadā būs 52 slimnīcas un 28 veselības centri. Ministru prezidents Indulis Emsis sacīja, ka plāna ieviešanu sāks tieši ar Rīgu jau nākamgad.
Aprēķināts, ka reformas īstenošana līdz 2010. gadam varētu izmaksāt 300 – 400 miljonus latu.
Valdība uzdeva Veselības ministrijai kopā ar citu jomu speciālistiem (no Finanšu ministrijas, Valsts kancelejas) papildināt struktūrplānu, norādot konkrētus veicamos pasākumus un nepieciešamo finansējumu, un iesniegt izskatīšanai valdībā šā gada 7. decembrī.
Vai mediķus apmierinās vakardienas valdības sēdē lemtais? – to rādīs jau nākamā pirmdiena.

Rūta Kesnere, “LV”

ruta.kesnere@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!