• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbalsta Nacionālās drošības koncepciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2004., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95564

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dāvana. No sirds

Vēl šajā numurā

27.10.2004., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbalsta Nacionālās drošības koncepciju

Latvijas dalība ES un NATO ir galvenie vadmotīvi, kas minēti Satversmes aizsardzības biroja izstrādātajā un vakar Ministru kabineta atbalstītajā Nacionālās drošības koncepcijas projektā.

CILVEKI.PNG (146196 bytes)
Pie nacionālās drošības pamatiem pieskaitīta visas sabiedrības un katra iedzīvotāja individuālās drošības interešu garantēšana
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Dalība minētajās starptautiskajās organizācijās ir pozitīvi mainījusi Latvijas ģeopolitisko un drošības vidi, kā arī nostiprinājusi valsts neatkarības neatgriezeniskumu un ir saimnieciskās dzīves augšupejas garants, teikts koncepcijas ievadā. Latvija arī turpmāk ievēros starptautisko tiesību principus, saistošos starptautiskos līgumus un īstenos citas valstis neapdraudošu politiku.
Pie nacionālās drošības pamatiem pieskaitīta visas sabiedrības un katra iedzīvotāja individuālās drošības interešu garantēšana, kā arī Satversmē noteiktās pamatvērtības – valstiskā neatkarība, demokrātiska iekārta, cilvēktiesību ievērošana, politiskā un ekonomiskā stabilitāte. Koncepcijā atzīmēta arī valsts ilgtermiņa attīstības nodrošināšana, īstenojot mērķtiecīgu valsts un sabiedrības politiku.
Pie Latvijas ārpolitiskajām interesēm uzskaitīta arī demokrātisko procesu attīstība tuvākajās kaimiņvalstīs un starptautiskās drošības vides stabilizēšana ekonomiskās palīdzības un zināšanu nodošanas veidā. Latvijas bruņotie spēki tiks gatavoti ne vien valsts teritorijas aizsardzībai, bet arī dalībai starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās.
Kā galvenās prioritātes valsts iekšējā drošībā koncepcijā minēta likuma varas garantēšana, robežu kontrole, noziedzības mazināšana, korupcijas izskaušana, sabiedrības integrācijas veicināšana, gatavība krīzes situāciju un katastrofu novēršanai un pārvarēšanai. Nav aizmirsti arī terorisma draudi, kas var būt vērsti pret valsts pārvaldes un izpildvaras institūcijām, amatpersonām, stratēģiskiem valsts un tautsaimniecības objektiem, starptautisko organizāciju pārstāvniecībām. Terorisma novēršanas ietvaros paredzēts arī apkarot ekstrēmismu visās iespējamās tā izpausmes formās.
Nacionālās drošības koncepcijā noteiktie principi iekļaujami, izstrādājot politikas plānošanas un programmu dokumentus. Pamatojoties uz tajā noteiktajām prioritātēm, valdība izstrādā nacionālās drošības plānu, kurā noteiktas nākamā gada prioritātes valsts drošības stāvokļa uzlabošanai. Koncepciju iesniegs izskatīšanai Nacionālās drošības padomē.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!