• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dāvana. No sirds. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2004., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95585

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Meklēs vietu Laikmetīgās mākslas koncertzālei un muzejam

Vēl šajā numurā

27.10.2004., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dāvana. No sirds

LANCMANISAB.PNG (93467 bytes)
Imants Lancmanis
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) ir jauka tradīcija – akadēmijas goda locekļi, Latvijas mākslas elite rīko savu darbu izstādes, koncertus, iepazīstina ar jauniznākušajām filmām, skulptūrām, grāmatām. Kopš 1998.gada, kad kolēģi priecājās par Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekļa Imanta Lancmaņa personālizstādi, viens no darbiem tika deponēts LZA Senāta zālē. Lielformāta eļļas glezna “Latvija septiņu pasaules kārdinājumu ielenkumā” piesaistīja gan viesu, gan senatoru skatus. Gleznas centrā – jauna, skaista, gaišmataina sieviete (kādu vizuālo tēlu mēs katrs savās domās piešķiram Latvijai?), bet apkārt – visdažādākie kārdinājumi, cilvēces netikumi, atminami viegli un ne tik viegli. Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielās medaļas laureāts Dr.h.c. art. Imants Lancmanis 24.septembrī LZA pilnsapulcē Rundāles pilī nolasīja akadēmisko lekciju “Kurzemes hercogiste; mūžīgais un efemērais” un guva nedalītu klausītāju atzinību par Kurzemes hercogistes mākslas mantojuma dziļo izpēti. Saņemot apsveikumus, autors izteicās par pazīstamās gleznas dāvinājumu Zinātņu akadēmijai.
Pirmdien, 25.oktobrī, tika svinīgi parakstīts dāvinājuma akts, un LZA prezidents profesors Juris Ekmanis atzina, ka šis skaistais brīdis pieliek punktu Latvijas Zinātņu akadēmijas pilnsapulcei Rundāles pilī. Akadēmisko lekciju var izlasīt (skat.: “Latvijas Vēstnesis”, 22.09.–30.09.) un ilustrācijas skatīt LZA mājas lapā, bet glezna, kuru tik daudzi jau skatījuši un priecājušies, arī turpmāk priecēs akadēmijas viesus. Akadēmiķis Tālis Millers sacīja, ka arī Rīgas Rotari kluba biedru vidū tiek plaši pieprasītas I. Lancmaņa “Latvijas Vēstnesī” publicētās lekcijas kopijas. Savukārt akadēmiķis Jānis Stradiņš uzsvēra, ka kolēģis Imants Lancmanis ne vien cēlis Rundāles pili, bet audzinājis tautas tikumus un varbūt ir vērts izvērst šo tēmu mākslinieciskas, filozofiskas esejas veidā. Imants Lancmanis, pateicies par “uzmanību gleznai un viņa personai”, atgādināja par grēku pastāvēšanu – vienmēr cilvēkus ir pavadījusi baudkāre, lepnība, nežēlība, slinkums... Uz pēdējā netikuma pieminēšanu klātesošie fizikas un tehnisko zinātņu pārstāvji draudzīgi oponēja, ka “cilvēces slinkums ir tehnikas progresa dzinējspēks”.
Bija skaists un svinīgs brīdis priekam par dāsnumu un pārdomām par lielām filozofiskām patiesībām.

Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!