• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šodien balso par jauno Eiropas Komisiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2004., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95548

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad neitralitāte neglāba

Vēl šajā numurā

27.10.2004., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šodien balso par jauno Eiropas Komisiju

Šodien Eiropas Parlaments (EP) izšķirs Eiropas Komisijas jaunā prezidenta Žozē Manuela Durau-Barrozu sastādītās komandas likteni. Paredzēts, ka balsojums notiks pulksten 13 pēc Latvijas laika. Lai jaunā EK varētu uzsākt darbu jau nākamnedēļ – 1. novembrī, tai Parlamentā jāsaņem vienkāršs balsu vairākums.

EK1.PNG (116558 bytes)
Vakar Eiropas Komisijas komisāru amata kandidāti pulcējās Strasbūrā, kur EK prezidenta amatam nominētais Žozē Manuels Durau-Barrozu uzrunāja Eiropas Parlamenta deputātus
Foto: EPA/A.F.I.

Atbalsts nav garantēts

EP strādā 732 deputāti. Pēc ziņu aģentūras LETA publiskotās informācijas, atbalstīt Ž. M. Durau-Barrozu vadīto EK jau solījuši 288 – 291 deputāts. Savukārt 278 – 280 deputāti gatavojas balsot pret to.
Atbalstu jaunajai EK paudusi lielākā EP politiskā grupa – Eiropas Tautas partija. Šajā grupā darbojas 268 deputāti. Savukārt otras lielākās politiskās grupas, kurā darbojas 200 deputāti, līderis aicinājis deputātus neatbalstīt jaunās Komisijas sastāvu. Politiskā grupa “Liberāļu un demokrātu alianse Eiropai”, kurai parlamentā ir 88 vietas, var sašūpot balsojumu. Daudzi alianses locekļi ir kritizējuši jau iepriekš minēto Roko Butiljoni, bet visa grupa kopumā atbalsta jaunās EK ekonomisko reformu plānu. Tomēr aptuveni 63–67 deputāti no Lielbritānijas, Vācijas un Francijas teikuši, ka balsos pret Komisiju. Lielākā daļa no 42 Zaļo un brīvās Eiropas apvienības grupas deputātiem, visticamāk, balsos pret Komisiju, jo iebilst pret R. Butiljoni. Grupa arī kritizējusi jauno enerģētikas komisāru Lāslo Kovāču no Ungārijas. Eiropas apvienoto kreiso konfederātu grupas 41 deputāts, kas parlamentā pārstāv galējos kreisos, visticamāk, balsos pret Komisiju. Neatkarības un demokrātijas grupas 37 eiroskeptiskie deputāti balsos dažādi – britu eiroskeptiķi, visticamāk, balsos pret Komisiju, bet poļu deputāti varētu paust atbalstu. Mazākās politiskās grupas 27 labējie parlamentārieši ir solījuši atbalstīt Ž. M. Durau-Barrozu komandu. Savukārt puse neatkarīgo deputātu (14 no 28) solījuši balsot par jauno EK.

Šaubīgie

EP sociālistu politiskā grupa jau vairākkārt norādījusi, ka tai ir iebildumi pret dažiem komandas dalībniekiem. Šaubīgo jauno komisāru slavu izpelnījušies viceprezidenta un tieslietu un iekšlietu komisāra amatu kandidāts Roko Butiljone, konkurences komisāra amata kandidāte Nēlī Krusa, lauksaimniecības komisāra amata kandidāte Marianna Fišere-Bēla, kā arī Latvijas izvirzītā kandidāte muitas un nodokļu komisāres amatam Ingrīda Ūdre. Šeit gan jāatzīmē, ka EP kā nepieņemamāko atzinis tikai vienu – R. Butiljones – kandidatūru. Vairākas parlamenta frakcijas ir draudējušas noraidīt visu Komisiju, ja tās prezidents nenomainīs pretrunīgi vērtēto R. Butiljoni. Viņš kritiku izpelnījies saistībā ar iztaujāšanā paustajiem vecmodīgajiem uzskatiem par homoseksualitāti un sievietēm. Toreiz viņš paziņoja, ka uzskata homoseksualitāti par grēku, un pauda tradicionālo viedokli par laulību.

Kritizē, bet nemaina

Lai gan EP deputāti pauduši kritisku attieksmi pret vairākiem kandidātiem, jaunās EK prezidents nav pārdalījis komisāru kompetences jomas. Ž. M. Durau-Barrozu licis saprast, ka R. Butiljone atteiksies no tieslietu ministra portfeļa sadaļas, kas attiecas uz pretdiskriminācijas jautājumiem. Ziņots, ka šaubīgais kandidāts esot nosūtījis vēstuli EK prezidentam, kurā atvainojies par iespējamām radītajām nepatikšanām un atzinis, ka tādu jomu kā cilvēktiesības un pretdiskriminācijas pasākumi pārraudzība nododama Komisijai kopumā.

Balso kopumā

EP deputāti, balsojot par EK sastāvu, nevar noraidīt kādu atsevišķu kandidātu. Balsojums notiek par visu komandu kopumā.
Aizejošās EK prezidents Romāno Prodi “rīkosies atbildīgi” un paliks Briselē, ja Parlaments neatbalstīs viņa pēcteča izraudzīto komandu.
Pirms balsojuma EP iztaujāja katru kandidātu. Kopumā jauno komisāru noklaušināšana ilga divas nedēļas. Atbildes bija jāsniedz rakstiski un mutiski. EP deputāti katru kandidātu izjautāja aptuveni trīs stundas.

“LV” informācija

Uzziņai:

Jaunās EK kandidātsastāvs

Žozē Manuels Durau-Barrozu, EK prezidents
Vladimirs Špidla, nodarbinātības un sociālās politikas komisāra amata kandidāts
Jans Figels, izglītības un kultūras komisāra amata kandidāts
Danuta Hībnere, reģionālās politikas komisāra amata kandidāte
Nēlī Krusa, konkurences komisāra amata kandidāte
Daļa Gribauskaite, finanšu programmēšanas un budžeta komisāra amata kandidāte
Stavross Dimass, vides komisāra amata kandidāts
Vivjena Redinga, informācijas sabiedrības un mediju komisāra amata kandidāte
Žaks Baro, viceprezidenta un transporta lietu komisāra amatu kandidāts
Ginters Ferhoigens, viceprezidenta un uzņēmējdarbības un rūpniecības komisāra amatu kandidāts
Margota Vallstrema, viceprezidentes un institucionālās reformas un komunikāciju stratēģijas komisāra amatu kandidāte
Lāslo Kovāčs, enerģētikas komisāra amata kandidāts
Janežs Potočniks, zinātnes un pētniecības komisāra amata kandidāts
Pīters Mendelsons, tirdzniecības komisāra amata kandidāts
Olli Rēns, paplašināšanās komisāra amata kandidāts
Benita Ferrero-Valdnere, ārējo attiecību komisāra amata kandidāte
Roko Butiljone, viceprezidenta un tieslietu un iekšlietu komisāra amatu kandidāts
Žo Borgs, zvejniecības un jūras lietu komisāra amata kandidāts
Luī Mišels, attīstības un humānās palīdzības komisāra amata kandidāts
Sīms Kallass, viceprezidenta un administratīvās reformas, audita jautājumu un korupcijas apkarošanas komisāra amatu kandidāts
Marianna Fišere-Bēla, lauksaimniecības komisāra amata
kandidāte
Čārlijs Makrīvijs, iekšējā tirgus komisāra amata kandidāts
Hoakins Almunija, ekonomikas un monetārās politikas komisāra amata kandidāts
Ingrīda Ūdre, nodokļu un muitas komisāra amata kandidāte
Markoss Kiprijanu, veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisāra amata kandidāts.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!