• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akmeņu augšana un citi noslēpumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2004., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95518

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas "Kafija slimnīcā"

Vēl šajā numurā

26.10.2004., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akmeņu augšana un citi noslēpumi

ZVILNA.PNG (116086 bytes)
No Jēkaba Zvilnas izstādes plakāta
Foto: Evelīna Salceviča

Latvijas Fotogrāfijas muzeja salonā skatāmi Kanādā dzīvojušā latvieša (1916.g. Rīgā – 1997.g. Toronto) Jēkaba Zvilnas darbi. Tās pat nav gluži fotogrāfijas, darbi radīti jauktā, kombinētā tehnikā, izmantojot ģeometrijas un rasēšanas elementus savienojumā ar mikroskopā skatītu augu un audu sastāvdaļu fiksējumu, varbūt arī vēl kādus paņēmienus. Rezultāts – melnbalta grafika ar ornamentālu, dekoratīvu ievirzi. Taču darbiem nenoliedzami piemīt mākslas maģija, noslēpums un vilinājums, tajos saskatāmas norādes, mājieni par kādām noslēpumainām norisēm dabā, visumā un vissīkākajā šķiedrā. Izstādes apmeklētājs vienā un tajā pašā darbā var saskatīt gliemežnīcu vai magones galviņu, citā – jūras zvaigzni, vēl citā – koka stumbru vai arī sīpola šķērsgriezumu, pāva astes gredzenus un sniega skulptūras.
Autors visu mūžu ir domājis par dabas norišu, parādību, izpausmju organizētību un savstarpējo sakarību. Šī interese modusies jau bērnībā Mežotnē ar mātes stāstītajām pasakām, teikām un leģendām, no kurām kā spilgta metafora palicis jēdziens “akmeņi aug”. Pētīdams pasaules kultūras mantojumu, autors saskatīja līdzību, likumsakarību kopību daudzu tautu rakstos, grafiskajās zīmēs un nonāca pie pārliecības, ka ir “viens visā”, ko nosaka laiks, gravitācija un formu ģenēzes likumsakarības.
Arī Jēkaba Zvilnas grafiskajos darbos, kuriem piemīt vienojoša organizētība, vibrē un pulsē dzīvība, liekas, ka veidojas šūnas un to struktūras, kas savienojas kaleidoskopiskos zīmējumos, liecinot par formu veidošanās iespēju neizsmeļamību.

Evelīna Salceviča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!