• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar jauno gadu jaunas algas prasa muzeju darbinieki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2004., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95329

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cik neiespējama ir korupcija valstī?

Vēl šajā numurā

21.10.2004., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar jauno gadu jaunas algas prasa muzeju darbinieki

MUZEJS.PNG (115466 bytes)
Muzeju darbinieki pēdējos četrpadsmit gadus būtisku algu palielinājumu nav sagaidījuši
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF) valde un tās dalīborganizāciju – muzeju arodbiedrību – priekšsēdētāji sagatavojuši vēstuli kultūras ministrei un Saeimas komisijām, kurā lūgts papildu finansējums 2005.gada budžetā muzeju darbinieku atalgojuma paaugstināšanai.
121 lats – tāda ir vidējā muzejā strādājošo darba alga pirms nodokļu nomaksas. Argumentējot nepieciešamību nākamā gada budžetā iekļaut finansējumu muzeju speciālistu, nodaļu vadītāju, direktoru un viņu vietnieku darba atalgojuma paaugstināšanai, LKDF valde uzsver, ka pašreizējā darba samaksa muzeju speciālistiem neatbilst ieguldītajam darbam. Profesionāļiem nepieciešama augstākā izglītība, svešvalodu zināšanas, prasme darboties ar jaunākajām tehnoloģijām, turklāt viņi atbild par nozīmīgu materiālo vērtību saglabāšanu un aprūpi. Ne viens vien ir vienīgais speciālists savā jomā. Kvalificēti speciālisti aiziet no darba, bet jaunie speciālisti nevēlas strādāt muzejā – tās ir zemā atalgojuma sekas, uzskata LKDF.
Federācijas valde pilnībā pievienojas lielāko valsts muzeju direktoru viedoklim, ka muzeju speciālistiem būtu jānodrošina 300 latu alga. 13 valsts muzejos kopumā strādā 400 speciālisti. Minētajos muzejos ir 150 direktora vietnieki un nodaļu vadītāji, kuru atalgojums, pēc LKDF ieskata, varētu būt 500 latu. Savukārt, ņemot vērā Ministru kabineta noteikumus par valsts aģentūru direktoru atalgojumu nosacījumiem, valde uzskata, ka valsts muzeju – nākamo valsts aģentūru – direktoru darba alga varētu būt 700 latu. Kopējā summa, kas būtu nepieciešama visu valsts muzeju darbinieku atalgojuma paaugstināšanai, būtu 1 150 852 lati, aplēsušas muzeju arodbiedrības.
“Atbalstu muzeja darbinieku prasību palielināt darba samaksu” – tāds ir kultūras ministres Helēnas Demakovas vakar paustais viedoklis. Pēc viņas domām, Latvijā ir izveidojusies ilgstoša un šķietami pašsaprotama kultūras nievāšanas tradīcija, vismaz valsts budžeta sadalījumā. “Kultūras ministrija nākamā gada budžetā darba samaksas palielināšanai muzeju darbiniekiem pieprasīja vairāk nekā 450 000 latu, bet pagaidām šis pieprasījums ir atbalstīts tikai par 141 754 latiem,” situāciju skaidro kultūras ministre.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!