• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu 20 latu naudas zīmju laišanu apgrozībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2004., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95207

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2004.gada 14.oktobra sanāksmē

Vēl šajā numurā

19.10.2004., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu 20 latu naudas zīmju laišanu apgrozībā

Latvijas Banka no šā gada 19.oktobra laiž apgrozībā jaunas, no iepriekšējām nedaudz atšķirīgas 20 latu naudas zīmes. Latvijas Banka – kā jau to darījusi arī iepriekš ar citu nominālu banknotēm – papildina to krājumus, lai nodrošinātu tautsaimniecības pieprasījumu pēc skaidrās naudas, vienlaikus arī pastiprinot naudas drošību pret viltošanu.
Tātad turpmāk varēsim lietot divu laidienu – 1992. un 2004.gada – 20 latu banknotes. Visas Latvijas Bankas izlaistās naudas zīmes – banknotes un monētas – ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā.

Kādēļ nepieciešamas jaunas 20 latu naudas zīmes.

Jauns 20 latu naudas zīmju laidiens bija jānodrukā, lai varētu apmierināt pieprasījumu pēc visiem naudas zīmju nomināliem. Skaidrās naudas apgrozībā Latvijā jau vairākus gadus pieprasītākās no banknotēm ir 20 latu naudas zīmes. 2004.gada 1.oktobrī apgrozībā bija 12 miljoni un 20 latu banknošu, un tām ir lielākais īpatsvars – 37% – banknošu kopējā apjomā. Tāpēc šīs naudas zīmes arī visātrāk nolietojas (naudas zīmes mūžs atkarībā no lietošanas intensitātes ir apmēram 2–5 gadi). Latvijas Banka rūpējas, lai apgrozībā būtu tīra un kvalitatīva nauda. Piemēram, 2003.gadā no apgrozības izņemti un iznīcināti 3,5 miljoni 20 latu banknošu, kopš 1993.gada pavisam – 13,7 miljoni banknošu.

Ar ko atšķiras jaunā naudas zīme.

Pirmkārt, jaunā naudas zīme būs vēl labāk aizsargāta pret viltošanu.
Tajā uzlabota viena no svarīgākajām drošības pazīmēm. Metalizēto joslu ar uzrakstiem “Latvijas Banka” aizvieto košāka metalizēta hologramma ar uzrakstiem “Ls 20”.
Naudas zīmē ir iestrādāta pilnīgi jauna drošības pazīme – iedobta zīme. Banknotes priekšpusē virs caurskata zīmes – ozola lapas – iespiesti divi nomināli “20”.
Līdzīgi kā jaunāko laidienu 5 un 10 latu banknotēs, arī jaunajā 20 latu naudas zīmē iestrādāta reljefa vertikāla josla ar četrreiz atkārtotu dažādas tonalitātes nominālu. Tā atrodas naudas zīmes priekšpusē, kreisajā apakšējā stūrī. Katra nomināla “20” tonalitāte atšķirīgi mainās atkarībā no apskates leņķa.
Nomināls “20” jaunās naudas zīmes priekšpusē iespiests ar speciālo krāsu, kas atkarībā no apskates leņķa rada krāsu maiņas optisko efektu. Šis pretviltošanas elements līdz šim izmantots tikai 500 latu banknotēs.
Otrkārt, jaunās naudas zīmes nodrukāšanas gads ir 2004.
Treškārt, uz banknotes ir Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča paraksts.
Citu atšķirību kā drošības pazīmju, tā dizaina ziņā jaunajai naudas zīmei salīdzinājumā ar iepriekšējo nav.

Kādēļ jaunajā naudas zīmē ir izmaiņas.

Kaut arī naudas viltošana Latvijā nav nozīmīga problēma (piemēram, 2003. gadā atklāti 83 latu 20 naudas zīmju viltojumi), tomēr jauno tehnoloģiju attīstība prasa pievērst banknošu un monētu aizsardzībai arvien lielāku uzmanību. Iespiežot jaunas banknotes, Latvijas Banka pastiprina to drošību ar jauniem pretviltošanas elementiem.

Vai esošās naudas zīmes nepieciešams mainīt pret jaunajām.

Apgrozībā turpmāk atradīsies abu laidienu – 1992. un 2004.gada – divdesmitlatnieki. Abas naudas zīmes ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Latvijas Banka turpinās izņemt no apgrozības un iznīcināt tikai tās naudas zīmes, kuras zaudējušas kvalitāti. Tātad arī kvalitatīvi iepriekšējo laidienu divdesmitlatnieki, nonākot Latvijas Bankā, netiks iznīcināti, bet caur bankām nonāks cilvēku lietošanā. Cilvēkiem nav nekādas nepieciešamības mainīt vecās naudas zīmes pret jaunajām.

Kad jaunā naudas zīme nonāks cilvēku rokās.

Lēmums par šo naudas zīmju laišanu apgrozībā ir pieņemts, tā ka varētu šo naudas zīmi bankā saņemt jau rīt, 19.oktobrī. Latvijas Banka emitē naudu ar Latvijas banku starpniecību. Bankas izvēlas to nominālu naudas zīmes, kuras vēlas to klienti – noguldītāji, firmas un valsts iestādes (algu izmaksām) u.c. Turpmāk Latvijas Banka izsniegs bankām divu veidu 20 latu banknotes. Tātad cilvēkiem, saņemot naudu bankās, veikalos, pastā un citur, var gadīties kā iepriekšējo, tā jaunā laidiena divdesmitlatnieki.

Kur drukātas jaunās Ls 20 naudas zīmes.

Jaunās 20 latu banknotes iespiestas turpat, kur līdzšinējā Latvijas papīra nauda, – Vācijā, spiestuvē Giesecke&Devrient. Naudas reformas laikā spiestuves izvēlē tika ieguldīts liels darbs, un mūsu kvalitātes prasības tā apmierina: mūsu nauda ir gan kvalitatīva, gan droša.

Vai gaidāmas citas jaunas banknotes un izmaiņas to dizainā.

Ja būs nepieciešams piedrukāt cita nomināla naudas zīmes, tad arī tajās paredzama jaunu pretviltošanas elementu izmantošana, bet ne būtiskas pārmaiņas naudas dizainā.

Kā var iepazīties ar lata drošības pazīmēm.

Latvijas Banka pēc dažāda nomināla naudas zīmju laišanas apgrozībā informē sabiedrību par naudas zīmju drošību ar plašsaziņas līdzekļu palīdzību. Turklāt gadījumos, kad ticis atklāts kāds jauns viltotāju paņēmiens, esam aicinājuši cilvēkus pārbaudīt savu naudu, vēršot uzmanību uz konkrētajām viltojumu pazīmēm.
Plaša informācija par Latvijas naudu, tostarp pretviltošanas elementiem, atrodama Latvijas Bankas interneta mājas lapā www.bank.lv. Cilvēki par neskaidrībām šais jautājumos var vērsties arī Latvijas Bankas centrālajā ēkā un filiālēs.

Ko darīt, ja, veicot maksājumu, jauno naudas zīmi atsakās pieņemt.

Kā jaunā, tā iepriekšējā laidiena 20 latu naudas zīme ir oficiāls maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Ja cilvēks kārto maksājumu veikalā, iestādē vai ar kādu citu juridisku personu un tā atsakās pieņemt divdesmit latu vai cita nomināla apgrozībā esošu lata naudas zīmi, tad par šo faktu būtu jāinformē Valsts ieņēmumu dienests. Administratīvo pārkāpumu kodeksā vainīgajām personām par šādu pārkāpumu paredzēts naudas sods līdz 50 latiem. Sods pieaug, ja šāda darbība konstatēta atkārtoti.

Jaunās 20 latu naudas zīmes pretviltošanas elementi.

1. Jaunums 20 latu banknotēs! – metalizēta josla ar uzrakstiem “Ls 20” un hologrammām – iestrādāta naudas zīmes aizmugurē un nepārtraukta caurauž to no vienas malas līdz otrai, bet tikai daļēji saredzama papīra virspusē. Pilnībā tā saredzama pret gaismu.
2. Ūdenszīme – latviešu tautumeitas profils – atrodas naudas zīmes baltajā malā un saredzama pret gaismu.
3. Jaunums 20 latu banknotēs! – reljefa vertikāla josla ar četrreiz atkārtotu dažādas tonalitātes nominālu “20”, kas atrodas naudas zīmes priekšpusē, kreisajā apakšējā stūrī. Katra nomināla “20” tonalitāte atšķirīgi mainās atkarībā no apskates leņķa.
4. Caurskata zīme – stilizēta ozola lapa – atrodas naudas zīmes priekšpuses un aizmugures centrālajā daļā. Pret gaismu redzams, ka abas puses sakrīt, veidojot precīzu ozola lapas attēlu.
5. Slēptais attēls – atrodas naudas zīmes priekšpuses labajā malā uz ornamentālās joslas. Slīpā leņķī pret gaismu salasāms naudas zīmes nomināls cipariem.
6. Bezkrāsainas šķiedriņas, kas iestrādātas naudas zīmes papīrā, redzamas trijās dažādās krāsās ultravioleto staru apgaismojumā.
7. Mikroburtu raksts – tajā izpildīts nominālvērtības uzraksts cipariem naudas zīmes priekšpusē, kreisajā apakšējā stūrī.
8. Tēraudspiedes tehnikā naudas zīmes priekšpusē izpildītie elementi: ornamentālā josla labajā pusē; sižetiskais attēls centrālajā daļā; nominālvērtības uzraksts vārdiem un cipariem kreisajā pusē; zīme neredzīgajiem.
9. Ultravioleto staru apgaismojumā luminiscējošā krāsa – ar to iespiesta naudas zīmes sērija un numurs.
10. Pretpavairošanas līnijas – iespiestas naudas zīmes priekšpuses un aizmugures augšējās un apakšējās daļas fonā.
11. Jaunums 20 latu banknotēs! – speciālā krāsa – ar to iespiests nomināls “20” 2004.gada 20 latu naudas zīmes priekšpuses kreisajā stūrī. Speciālā krāsa atkarībā no apskates leņķa rada krāsu maiņas optisko efektu.
12. Jaunums! – iedobta zīme – naudas zīmes priekšpusē virs caurskata zīmes (ozola lapas) iespiesti divi nomināli “20”.

Latvijas Bankas informācija

LATI-AVERSS.PNG (90887 bytes)Naudas zīmes priekšpuse (averss)
Uz dreļļu auduma rakstu fona attēlota senas latviešu sētas daļa un stilizēta ozola lapa (caurskata zīme), virs tās – iedobta zīme – divi nominālvērtības uzraksti Ls 20. Augšdaļā uzraksts LATVIJAS BANKAS NAUDAS ZĪME (divu krāsu iespiedumā), zem tā sērijas numurs (sarkanā krāsā). Lejasdaļā uzraksti: DIVDESMIT LATU, LATVIJAS BANKA, tās prezidenta Ilmāra Rimšēviča paraksta faksimils un sērijas numurs (melnā krāsā). Pa labi vertikāla ornamentāla josla ar Lielvārdes jostas motīvu un skaitli 20 augšdaļā. Pa kreisi uz balta pamata horizontālā kārtojumā divi reljefi punkti brūnā krāsā (zīme neredzīgajiem) un ūdenszīme. Zem tās horizontāla josla ar skaitli 20, kas iespiests ar speciālo krāsu, kura atkarībā no apskates leņķa rada krāsu maiņas optisko efektu. Uz horizontālās joslas atrodas reljefa vertikāla dažādas tonalitātes josla ar četrreiz atkārtotu dažādas tonalitātes skaitli 20.

 

LATI-REVERSS.PNG (80246 bytes)Naudas zīmes aizmugure (reverss)
Dreļļu auduma rakstu motīvs. No tā pa kreisi – metalizēta hologramma ar uzrakstiem Ls 20, pa labi – stilizēta ozola lapa. Augšdaļā uzraksts DIVDESMIT LATU (divu krāsu iespiedumā) un skaitlis 20. Lejasdaļā skaitlis 20 un uzraksts LATVIJAS BANKAS NAUDAS ZĪME (divu krāsu iespiedumā). No dreļļu auduma rakstu motīva pa kreisi vertikāla josla, kuru veido skaitļi 20, ar diagonālām tonālām pārejām. Gar tās ārmalu uz balta pamata vertikāls uzraksts © LATVIJAS BANKA 1992. Pa labi uz balta pamata Latvijas lielā valsts ģerboņa grafisks attēls, zem tā gadskaitlis 2004. Virs ģerboņa ūdenszīme.

Izmēri: 130x65 mm
Krāsa: brūna
Ūdenszīme: latviešu tautumeitas profils.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!