• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lašu sargiem sūta papildspēkus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2004., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95006

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasta attīstībā plāno investēt 44 miljonus latu

Vēl šajā numurā

14.10.2004., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lašu sargiem sūta papildspēkus

Vides inspektori ies talkā kolēģiem no tām reģionālajām vides pārvaldēm, kuru pārraudzībā ir lašu nārstu vietas.

Nule vides ministrs Raimonds Vējonis uzdevis Daugavpils, Jelgavas, Madonas un Rēzeknes reģionālajām pārvaldēm, kuru pārraudzībā nav lašu nārsta vietu, nosūtīt vides inspektorus komandējumos uz pārējām pārvaldēm – Valmieras, Liepājas, Ventspils un Lielrīgas. Šie darbinieki piedalīsies Vides valsts inspekcijas rīkotajos reidos lašu aizsardzībai.
Kā “LV” paskaidroja Vides ministrijā, līdz šim šāda prakse nav bijusi, un šogad pirmo reizi minēto reģionālo pārvalžu vides inspektori dosies komandējumos, lai kuplinātu lašu sargu rindas. Iecerēts, ka, optimāli izmantojot darbinieku resursus un pastiprinot vides valsts inspektoru skaitu tajās teritorijās, kur tas visvairāk nepieciešams, vairosies nārstojošo lašu izredzes nekļūt par maluzvejnieku lomu.
Jāpiebilst, ka akcijas “Lašiem būt!”, kas ilgs līdz novembra beigām, ietvaros šogad Vides ministrija vērtēs Vides valsts inspekcijas, reģionālo vides pārvalžu un īpaši aizsargājamo dabas teritoriju administrāciju veikumu lašu aizsardzībā. Pēc akcijas rezultātu apkopošanas tiks noteikta tā vides institūcija, kura saņems “Bensonu sporta kluba” dāvināto motorlaivu.
Šobrīd lašu sargiem, kuru rindās ir vides inspektori, policisti, robežsargi, zemessargi, vides aktīvisti, sabiedrisko organizāciju pārstāvji un citi, darba pilnas rokas. Turpinās arī informatīvā kampaņa, lai sabiedrībā vairotu izpratni par lašu dzīves aizkulisēm un to, kādēļ, kā un no kā šie ūdens pavēlnieki jāsargā. Piemēram, šosestdien Siguldā, Gaujas senlejā pie Vikmestes tiltiņa, netālu no Gūtmaņalas Gaujas nacionālā parka (GNP) administrācija rīko informatīvu pasākumu. Parka inspektori stāstīs par lašu aizsardzību vietā, kur ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu tika atjaunots Vikmestes upītes dabiskais tecējums. Šeit tika nojaukts betonētais ūdenskritums, kas ierobežoja lašveidīgo zivju virzīšanos uz nārstu. Pērngad akcijas “Lašiem būt!” laikā inspektori sadarbībā ar Valmieras reģionālās vides pārvaldes Cēsu nodaļas zivju inspektoriem veica 136 reidus un sastādīja 16 protokolus, informē GNP preses sekretāre Līga Eglīte.
Ilustrācijai viens no spilgtākajiem novērstajiem maluzvejniecības gadījumiem GNP. Pagājušā gada oktobrī Cēsu rajona Liepas pagastā, netālu no Raunas upes, pēc ilgstošām dežūrām un novērojumiem vides inspektori kādā naktī aizturēja pagasta iedzīvotājus ar elektrozvejas aparātu. Krūmos paslēpušies likumpārkāpēji nejauši atklāja savu slēptuvi, saucot suni. Četri cilvēki tika aizturēti, piektajam izdevās aizbēgt. Šai grupai līdzi bija visi nepieciešamie elektrozvejas darbarīki, tīkls, soma, kurā atradās ikri vēl no iepriekšējās maluzvejniecības reizes, elektroaparāta rezerves daļas un citi piederumi. Naktī pārsteigtie lašu kārotāji gan skaidroja, ka dodas pie vecāsmātes pēc medus.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!