• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā vērtējam Latvijas dalību Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2004., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95021

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lašu sargiem sūta papildspēkus

Vēl šajā numurā

14.10.2004., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā vērtējam Latvijas dalību Eiropas Savienībā

Iespējas strādāt un mācīties citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, Latvijas ekonomiskā izaugsme, tūrisma un ceļošanas iespējas – tie ir biežāk minētie iemesli, kurus izteikuši aptaujātie, motivējot, kādēļ Latvijas dalība ES vērtējama kā “laba lieta”.

Septembrī veiktā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka iedzīvotāji Latvijas dalību ES par “labu lietu” atzinuši biežāk (30%) nekā par “sliktu lietu” – 20%. Tiesa, augustā pirmo bija par diviem procentiem vairāk, bet otro – par diviem procentiem mazāk. Aptauju veica Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Valsts kancelejas atbalstu.
Vairāk nekā 2/5 aptaujāto Latvijas iedzīvotāju pauda neitrālu attieksmi un izvēlējās atbildi “ne laba, ne slikta lieta”. Arī augustā bija tikpat šādu viedokļu. Pētot, kāpēc aptaujātie uzskata, ka Latvijas dalība ES ir “laba lieta”, noskaidrots, ka biežāk minētie iemesli ir saistīti ar iespējām mācīties (36,7%), strādāt citās ES valstīs (35,8%), Latvijas ekonomisko izaugsmi (32,1%), tūrisma un ceļošanas iespējām (28,9%), kā arī ES finansiālo atbalstu un investīcijām (26,6%). Citus iemeslus minējuši mazāk nekā 1/5 aptaujāto.
No respondentiem, kuri uzskata, ka Latvijas dalība ES ir “slikta lieta”, vairāk nekā 1/5 to argumentēja ar cenu pieaugumu, kas veicina nabadzības izplatību (49,6%). Tāpat aptaujātie norādīja, ka dalība ES ir drauds Latvijas lauksaimniecībai (28,2%), tā valstij izmaksā pārāk dārgi (22,9%), Latvijā pieaug (vai pieaugs) bezdarba līmenis (21,5%) un dalība ES ir drauds Latvijas preču noieta tirgum (20,5%).
Savas zināšanas par ES Latvijas iedzīvotāji ir vērtējuši kā vidējas – 10 punktu skalā atbilžu vidējā vērtība ir 4,42. Vairāk nekā puse aptaujāto uzskata, ka zina, kur meklēt informāciju par ES. Tomēr tikai katrs desmitais norādīja, ka “labi zina”, kur vērsties pēc informācijas, bet 44% atbildēja, ka “aptuveni zina”. Savukārt 38% respondentu “nezina”, kur vērsties ar šādu vajadzību.
Pētījuma laikā iedzīvotājus lūdza nosaukt trīs viņus visvairāk interesējošos jautājumus saistībā ar Latvijas dalību ES, par kuriem viņi vēlētos saņemt informāciju. Visbiežāk (33%) aptaujātie atzīmēja nodarbinātības politiku un darba likumdošanu, 30% respondentu pauda interesi par sociālo politiku un veselības aizsardzības jautājumiem, bet aptuveni 1/5 respondentu norādīja, ka viņus interesē tādi jautājumi kā cilvēktiesību aizsardzība (22%) un izglītības politika (21%).

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!