• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kādam jābūt labam birojam?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2004., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94608

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija atbalsta Polijas ieceri

Vēl šajā numurā

06.10.2004., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kādam jābūt labam birojam?

Mūsdienu kvalitātes prasības attiecas ne vien uz uzņēmuma profesionālo sniegumu, bet arī uz darba vidi. Nopietnam uzņēmumam nepieciešamas atbilstošas telpas, tajā skaitā – labiekārtots birojs. Diemžēl Latvijā nav skaidru kritēriju biroja telpu līmeņa novērtēšanai.

BIROJS.PNG (92993 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Daudzās valstīs biroju telpas tiek klasificētas vairākās grupās vai klasēs un piederību vienai vai otrai klasei nosaka strikti kritēriji. Arī Latvijā nevienam nav liegts piedāvāt izīrēšanai telpas, uzsverot to piederību A vai B klasei. Taču potenciālajiem īrniekiem jāņem vērā, ka piedāvājums var arī neatbilst viņu priekšstatiem par attiecīgās klases biroja telpām.
Atzīts A klases biroju piedāvātājs ir SIA “Valdemāra centrs”. Tomēr uzņēmuma mārketinga un tirdzniecības direktore Ilze Kustavus atzīst: šobrīd mūsu valstī vienotu un vispārpieņemtu kritēriju šim nekustamā īpašuma veidam nav. Tas nozīmē, ka ikviens telpu īpašnieks vai izīrētājs šos kritērijus var noteikt pats. Jau vairākus gadus Latvijas nekustamā īpašuma tirgū tiek piedāvāti biroji, kuru līmenis apzīmēts atbilstoši klasifikācijai. Tādējādi izveidojusies situācija, ka tirgus dalībnieki operē ar jēdzieniem, par kuru saturu nav īstas skaidrības un vienprātības. Protams, pirms slēgt īres līgumu, klienti parasti aplūko piedāvātās telpas, taču vispāratzīta klasifikācija ļautu ietaupīt piedāvājumu atlasei tērējamo laiku un tiesiska darījuma slēdzējus pasargātu no pārpratumiem un strīdiem. Turklāt jādomā arī par valsts reputāciju – ārvalstu uzņēmēji, telpas meklējot, vadās pēc vispārpieņemtiem kritērijiem, bet Latvijas tirgū gluži reāla ir iespēja ieraudzīt B klases biroju, kas tiek piedāvāts kā A klases birojs. Ārzemnieku piedzīvotā vilšanās, protams, Latvijas prestižam par labu nenāktu.
I.Kustavus pauž viedokli, ka Latvijas nekustamā īpašuma tirgus dalībniekiem pienācis laiks vienoties par biroju telpu klasifikācijas kritērijiem. Kā paraugs būtu minams gandrīz visās pasaules valstīs, un arī Latvijā atzītais viesnīcu un citu tūrisma mītņu līmeņa novērtējums, kas tiek izteikts ar noteiktu zvaigžņu skaitu. Pašreizējā situācija biroju īres jomā neveicina veselīgu, uz kvalitatīvu izaugsmi vērstu un klientam izdevīgu konkurenci. Ir saprotams, ka augstu tehniskā aprīkojuma un servisa līmeni iespējams sasniegt, tikai veicot prāvas investīcijas ēkas un telpu būvē vai remontā. Taču, kā norāda I.Kustavus, Latvijā dažkārt zem A klases biroju izkārtnes, bet par zemāku cenu tiek piedāvātas zemāka līmeņa telpas, tādējādi deformējot tirgu. “Cilvēkam, kurš izvēlējies piecu zvaigžņu viesnīcu, ir noteikts priekšstats, kāda līmeņa pakalpojumus šajā viesnīcā var saņemt. Un, arī izvēloties divu zvaigžņu viesnīcu, viesim ir šāds priekšstats – cenas ir atšķirīgas, taču līmenim atbilstošie pakalpojumi tiks saņemti. Mūsu uzdevums ir sakārtot šo tirgu, lai potenciālais īrnieks zinātu, ko viņš konkrētajā birojā var saņemt,” uzsver I.Kustavus.
Būtisku ieguldījumu problēmas risināšanā gatava sniegt starptautiskā nekustamo īpašumu aģentūra “Colliers International”. Šis uzņēmums ar 250 birojiem ir pārstāvēts 50 pasaules valstīs, kas atrodas sešos kontinentos. ”Colliers International” speciālisti ir veikuši pētījumu par birojiem Baltijas valstīs un izstrādājuši trīs kaimiņvalstu apstākļiem atbilstošu, taču uz starptautiskiem standartiem balstītu biroju klasifikācijas sistēmu. Telpu klasifikators tika prezentēts šā gada jūnijā Tallinā notikušajā Investīciju forumā. Saskaņā ar “Colliers International” piedāvāto sistēmu, būtiska nozīme ir gan telpas aprīkojumam, gan visas ēkas atrašanās vietai un tehniskajam stāvoklim. Aģentūras eksperti noteikuši 17 kritērijus, kas nosaka biroja piederību konkrētai klasei. A klases biroju ēkai jāatbilst vismaz 14 kritērijiem, B klases biroju ēkai – vismaz 10, bet C klases biroju ēkai – vismaz 6 kritērijiem. Jāatzīmē, ka, pēc “Colliers International” speciālistu domām, šobrīd vienīgos A klasei atbilstošus birojus piedāvā “Valdemāra centrs”.
I.Kustavus norāda: lai klasifikators tiktu atzīts par saistošu un tiktu ņemts vērā ikdienas darījumos, ir jāpanāk vadošo tirgus dalībnieku vienošanās. “Kad Rīgā būs vairāk A klases standartiem tiešām atbilstošu biroju centru, šā jautājuma risināšana acīmredzot būs neizbēgama. Domāju, ka vienotu kritēriju pieņemšana būtu izdevīga visiem,” prognozē I.Kustavus.
Klasifikatora apstiprināšana un tā ievērošanas uzraudzība visdrīzāk būtu Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) kompetencē. SIA “Latio” direktors, LANĪDA prezidents un valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns norāda, ka konkrēts lēmums par klasifikācijas ieviešanu vēl nav pieņemts, taču par šo jautājumu asociācijā paredzētas diskusijas. Arī E. Šīns atzīst, ka A klasei atbilstošu biroju Latvijā pagaidām ir ļoti maz.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

“Colliers International” izstrādātā biroju ēku klasifikācijas sistēma

Saskaņā ar izvēlēto klasifikāciju A klases biroju ēkai jāatbilst vai jāpārsniedz noteiktais minimums, kas ir 14 no 17 tālāk minētajiem standarta kritērijiem:
1. Ēkas stāvoklis ir jaunceltne vai kapitālrekonstrukcija;
2. Labs ēkas izvietojums esošās un/vai nākotnes biznesa aktivitātes rajona robežās, ērta piekļūšana un transporta infrastruktūra;
3. Efektīvs atklāts stāva plānojums (konstrukcija ar nesošām kolonnām); jaunceltnes gadījumā šis parametrs ir obligāts;
4. Zuduma faktors (lietderīgās un izīrējamās platības attiecība) nav lielāks par 13%;
5. Lielas un ērtas autostāvvietas nodrošinājums. Autostāvvietu (ieskaitot virszemes un pazemes stāvvietas) koeficients nav zemāks kā 1 stāvvieta uz 30 m2 ēkas izīrējamās platības;
6. Augstās kvalitātes standarta apdare ēkas fasādei un koplietošanas telpām; mūsdienīgas ēkas inženieraprīkošanas sistēmas, nākotnē – BMS (Ēkas vadības sistēmas);
7. Moderni, augstas kvalitātes logi, to racionāls izvietojums;
8. Piekargriesti;
9. Stāva dziļums no loga līdz logam ne vairāk kā 18–20 metri;
10. Vidējais attālums no grīdas līdz piekargriestiem 2,7 m;
11. Ne mazāk kā divu cauruļu kondicionēšanas sistēma vai tai atbilstošs analogs;
12. Trīs sekciju kārba elektrības, telefona un datora kabeļiem vai virsgrīda (vai tās uzstādīšanas iespējas);
13. Mūsdienīgi augstas kvalitātes lifti ar nogaidīšanas periodu ne vairāk par 30 sekundēm;
14. Profesionāls telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs ēkā;
15. Profesionālā ēkas vadība;
16. Mūsdienīgas drošības un kontroles sistēmas piekļūšanai ēkā;
17. Darbinieku kafejnīcas/ēdnīcas un citu ērtību piedāvājums;
B klases biroju ēkai jāatbilst ne mazāk kā 10 no minētajiem 17 kritērijiem.
C klases biroju ēkai jāatbilst ne mazāk kā 6 no minētajiem 17 kritērijiem.
Dotā klasifikācija palīdz noteikt ēkas klases piederību. Tālāk ir norādīts standarta vai tipveida ēkas raksturojums atbilstoši katrai klasei.

A klase
Ēka atbilst starptautisko investoru prasībām; pilnīgi kontrolējams mikroklimats telpās; nepārtraukta temperatūras un mitruma uzturēšana ar vienotas kombinētās ventilācijas, apkures un kondicionēšanas sistēmas palīdzību; griestu uzstādīšanas iespējas; attālumam no grīdas līdz nākamā stāva grīdai ir jābūt ne mazāk kā 3,6 m (ne mazāk kā 2,7 m no virsgrīdas līdz iekaramajiem griestiem pabeigtā stāvoklī); efektīvs stāva plānojums – racionāls un efektīvs kolonnu tīkls (attālums starp kolonnām – ne mazāk kā 6 m); pietiekams mašīnvietu skaits autostāvvietā; mūsdienīga ēkas drošības sistēma, labs inženierrisinājums; kafejnīcas un citu pakalpojumu esamība ēkā; ēkas vadīšana atbilstoši starptautiskajiem standartiem; iznomātājs ar profesionālu pieredzi; pareizi noformētu juridisku dokumentu esamība, kas apliecina īpašumtiesības un tiesības uz ēkas apsaimniekošanu.

B1 klase
Gaisa iepriekšējas dzēšanas sistēma (confort cooling) vai gaisa kondicionēšanas sistēma; kvalitatīva, rietumu standartiem atbilstoša telpu iekšējā apdare, efektīvs stāvu plānojums; autostāvvieta; diennakts apsardze; labs ekspluatācijas dienests; pieredzējis iznomātājs.

B2 klase
Remontēta vai rekonstruēta C klases ēka; telpu iekšējā apdare; apsardze; piespiedventilācija; ēkas ekspluatācija.

C klase
Tipiska padomju laika iestāžu ēka vai līdz administratīvas ēkas līmenim rekonstruēts rūpnīcu korpuss; nav kondicionēšanas sistēmas; zems tehnisko sistēmu līmenis.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!