• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2004. gada 15. septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2004., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93947

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

Vēl šajā numurā

23.09.2004., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem

2004. gada 15. septembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētājas biedrs Jānis Straume.


Sēdes vadītājs.
Labvakar! Pulkstenis ir 17.00, un ir pienācis laiks uzklausīt ministru atbildes uz deputātu jautājumiem.
Šīsdienas jautājumu un atbilžu sēdes darba kārtībā ir divi jautājumi.
Es informēju, ka uz jautājumu, kuru iekšlietu ministram uzdevuši deputāti Pliners, Aleksejevs, Tolmačovs, Sokolovskis un citi, “Par Krievu skolu aizstāvības štāba aktīvista Aleksandra Kazakova aizturēšanu un izraidīšanu no Latvijas”, atbilde tiks sniegta nākamajā nedēļā, jo ministrs atrodas komandējumā.
Bet tagad uzklausīsim izglītības un zinātnes ministra J.Radzeviča atbildi uz deputātu Liepiņas, Šadurska, Ontužāna, Strēļa, Kļaviņa, Pētersona, Bērziņa, Klausa, Krūmiņa, Ostrovskas, Ķikustes un Zaķa jautājumu izglītības un zinātnes ministram “Par Izglītības un zinātnes ministrijas amatpersonu darbu un atbildību par viņu kompetencē esošajiem jautājumiem”.
Vārds izglītības un zinātnes ministram. Lūdzu! Jūsu rīcībā ir divas minūtes.


J.Radzevičs (izglītības un zinātnes ministrs).
Tātad labdien, cienījamie deputāti! Uz pirmo jautājumu ir šāda atbilde, kura ir iesniegta arī rakstveidā. Izglītības iestāžu reģistra atbildīgās amatpersonas pienākumi ir uzticēti Izglītības un zinātnes ministrijas Informātikas un saimnieciskās vadības departamenta Statistikas nodaļas vadītājai Astrīdai Spuriņai. Saeimas 2004.gada 3.jūnijā pieņemtajos grozījumos Augstskolu likumā netika iestrādāts laiks Izglītības iestāžu reģistrā reģistrēto augstskolu un to filiāļu sniegto ziņu sakārtošanai un informācijas precizēšanai atbilstoši Augstskolu likuma 8.2.panta prasībām, kā arī Augstskolu reģistra, kas ir Izglītības iestāžu reģistra daļa, izveidošanai atbilstoši Augstskolu likuma 8.1. un 8.2.pantam. Augstskolu likuma 8.2.pants nosaka, kādas ziņas ir ierakstāmas Augstskolu reģistrā, un tās būtiski atšķiras no ziņām, kuras tika iekļautas Izglītības iestāžu reģistrā iepriekš.
Lai tiktu izpildītas Augstskolu likuma 8.4.panta 6.punkta prasības, Izglītības un zinātnes ministrijas Informātikas un saimnieciskās vadības departaments ir uzdevis LIIS projekta vadītājam I.Medvedim veikt esošās Izglītības iestāžu reģistra programmatūras izmaiņas, lai Izglītības reģistrā varētu ievietot nepieciešamo informāciju.
Par otro jautājumu. Izglītības un zinātnes ministrijā par Valsts kancelejai, Ministru kabinetā valsts sekretāru sanāksmei un Ministru kabineta komitejai nosūtīto tiesību aktu projektu izstrādi amatpersonas netiek tieši prēmētas. Izglītības un zinātnes ministrijā nav bijuši tādi gadījumi, kad tās amatpersonu izstrādātie normatīvo aktu projekti pirms izskatīšanas Ministru kabinetā būtu noraidīti kā juridiski nekvalitatīvi.
Ceturtais un piektais jautājums. Laika posmā no 2004.gada 9.marta līdz 9.septembrim Izglītības valsts inspekcija ir veikusi divu ārvalstu augstskolu filiāļu darbības atbilstības augstākās izglītības regulējošo normatīvo aktu prasībām pārbaudi. 2004.gada 30.martā inspekcija veica pārbaudi Krievijas Starptautiskā tūrisma akadēmijas filiālē – Latvijas Starp-tautiskā tūrisma institūtā Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 37. Pārbaudē piedalījās arī Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārvaldes inspektori. Pārbaudē tika konstatēts, ka Krievijas Starptautiskā tūrisma akadēmijas filiāles – Latvijas Starptautiskā tūrisma institūtā...

Sēdes vadītājs.
Atvainojiet, ministra kungs! Mutiskai atbildei paredzētais laiks ir beidzies.
Papildjautājumam vārds Kārlim Šadurskim. Lūdzu!

K.Šadurskis (JL).
Godātais ministra kungs! Paldies, ka radāt laiku nākt un atbildēt uz jautājumiem. Paldies, ka iesniedzāt atbildes rakstveidā. Taču rodas virkne jautājumu, un viens no tiem – galvenais, manuprāt, – ir saistīts ar to, ka jūs savai atbildei neesat pievienojis neviena dokumenta kopiju, kuras mēs lūdzām virknē jautājumu. Tas attiecas uz mūsu 4.jautājumu, 7.jautājumu, 9.jautājumu, 11.jautājumu un tā joprojām. Ja jūs esat veicis kaut kādas darbības, tad iesniedziet savu rīkojumu kopijas! Vai no tā man ir jāsecina, ka jūs neesat veicis nekādas darbības?
Precizēšu savu jautājumu. Tikko iepazinos ar jūsu atbildēm un paguvu izlasīt atbildi uz 11.jautājumu, kur jūs atbildat, ka atzīstat, ka jautājums ir Baštika kunga sekretariāta kompetencē. Taču šeit man jums jāatgādina, ka Izglītības valsts inspekcija, kuras uzdevums ir rūpēties par likumdošanas ievērošanu izglītības iestādēs, atrodas jūsu ministrijas pārraudzībā...

Sēdes vadītājs.
Atvainojiet, papildjautājumam paredzētais laiks ir beidzies. Lūdzu, ministra kungs!

J.Radzevičs.
Visi šie jautājumi, par ko jūs runājat, ir Izglītības valsts inspekcijas pārraudzībā, pārziņā un kompetencē. Izglītības valsts inspekcija atbilstoši tās nolikumam, kas ir apstiprināts Ministru kabinetā, ir pārraudzības iestāde, un atbilstoši Valsts pārvaldes likumam pārraudzības iestādei ministrs tiešus rīkojumus nedrīkst dot. Viņš var tikai atcelt tās prettiesiskus rīkojumus vai prettiesiskas bezdarbības gadījumā dot rīkojumu pieņemt lēmumu.

Sēdes vadītājs.
Paldies.
Otrs papildjautājums. Vārds Kārlim Šadurskim. Lūdzu!

K.Šadurskis (JL).
Izglītības valsts inspekcija 2004.gada 16.jūnijā veica pārbaudi Sanktpēterburgas Ārējo ekonomisko sakaru, ekonomikas un tiesību institūta filiālē Rīgā, Elizabetes ielā 31. Kā teikts šajā inspekcijas atzinumā, ir atklāti likuma pārkāpumi, proti, Augstskolu likuma 55.panta pārkāpums. Filiālē tiek īstenotas studijas bez licences saņemšanas. Tāpēc inspekcijas ierosinājums, kas ir adresēts vēstulē departamenta direktora pienākumu izpildītājam Krakopam, ir atteikt minētajai augstskolai reģistrāciju Izglītības iestāžu reģistrā.
Vai jūs varat paskaidrot, kāpēc ar
jūsu rīkojumu šī augstskola ir reģistrēta?

Sēdes vadītājs.
Paldies.
Lūdzu, ministra kungs, atbildiet!

J.Radzevičs (izglītības un zinātnes ministrs).
Saskaņā ar Administratīvā departamenta atzinumu, kurš tika iesniegts 2004.gada 28.jūlijā, kuru juristi un departamenta direktors ir parakstījis, un norāda, ka neesot... Un es citēju tikai pēdējo rindkopu: “Neesot pietiekamiem pierādījumiem par to, ka minētajā filiālē nelikumīgi tiek īstenotas minētās studiju programmas, uzskatām, ka atteikumam nav likumīga pamata.”
Bez tam jāievēro samērīguma princips. Administratīvā procesa likuma 13.pants nosaka: “Labumam, ko sabiedrība iegūst ar ierobežojumiem, kas uzlikti adresātam, ir jābūt lielākam nekā viņa tiesību un interešu ierobežojumi.” Bez tam par Izglītības un zinātnes ministrijas darbības tiesiskumu saskaņā ar tā nolikuma 18.pantu atbild valsts sekretārs.

Sēdes vadītājs.
Paldies. Pamatjautājumi ir izmantoti.
Vārds vienam no deputātiem papildjautājumam, kurš nav parakstījis jautājumu.
Krišjānis Kariņš. Lūdzu!

K.Kariņš (JL).
Sakiet, ministra kungs, vai jūs arī turpmāk turpināsiet ignorēt inspekcijas sastādītos aktus?

Sēdes vadītājs.
Lūdzu, ministra kungs!

J.Radzevičš (izglītības un zinātnes ministrs).
Inspekcijas aktu ievērošana ietilpst izglītības iestāžu kompetencē. Un tā ir tieši ministrijas pārraudzības iestāde, nevis otrādi.

Sēdes vadītājs.
Paldies. Jautājumi... Uz jautājumiem atbildes šodien ir sniegtas. Tiekamies nākamtrešdien pulksten 17.00.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!