• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.2004., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92624

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kongresmeņi apliecina ASV labvēlīgo attieksmi

Vēl šajā numurā

20.08.2004., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Čehijas “The Prague Post”: “Federālisms ir viena no aktuālajām pieejām ES integrācijas procesam. Vai jaunās dalībvalstis ir noskaņotas par vai pret politiski vienotas Eiropas ideju? Šobrīd bažās par ES nākotni tās uzmanīgi ieklausās abu pušu argumentos. Taču, ja federālisms būtu labākā atbilde uz Eiropas izaicinājumiem, tās noteikti atbalstītu šo ideju.”

Krievijas „Inopressa.ru”: “ASV aizsardzības ministra Donalda Ramsfelda paziņojums, ka viņa valsts vēlas ierīkot militārās bāzes netālu no Krievijas robežām, Maskavā lielu sajūsmu neizraisīja. ASV jau ir izvietojusi militārās bāzes bijušajās padomju republikās, un tagad tās plāno izvietot arī Baltijā, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā. Krievija par notiekošo ir norūpējusies, taču iemeslu panikai nesaskata. Svarīgi esot, lai ASV spēku izvietošana būtu pārskatāma.”

ASV “In The National Interest”: “Melnās jūras reģiona valsts Gruzija ir izraisījusi apvērsumu Buša valdības mēģinājumos veicināt demokrātijas attīstību Eirāzijā un Tuvo Austrumu tālākajā daļā. Tā ir kļuvusi arī par potenciāli lielāko problēmu ASV un Krievijas attiecībās.”

Krievijas “Gazeta.Ru”: “Kremlis realizē īpašu propagandas operāciju Čečenijā, lai radītu jaunu “panteonu” – “pareizo” nacionālo varoņu sistēmu, kam būtu jādarbojas, lai stiprinātu čečenu uzticību federālajai varai.”

Polijas “Rzeczpospolita”: “Francijas Islāma organizāciju savienība iesaka musulmaņu meitenēm skolā ierasties ar lakatiem ap galvu. Taču lakatu jautājums ir tikai aisberga virsotne. Skolu ēdnīcās, kur vienmēr eksistējusi izvēle starp cūkgaļu un citiem ēdieniem, skolēni tagad pieprasa apstiprinājumu, ka teļa vai liellopa gaļa ir tikusi sagatavota saskaņā ar rituāla prasībām. Skolēni apšauba skolotāju zināšanas un nevēlas mācīties par holokaustu. Skolotāji atzīst, ka pret islāma spiedienu viņi ir bezspēcīgi.”

Krievijas “The Moscow Times”: “Kopš PSRS sabrukuma Krievija ir bijusi visai nenozīmīga pasaules politikā. (..) Militārajam potenciālam, kas bija PSRS galvenais varas avots, nav nekādas nozīmes kā ārpolitikas instrumentam, kaut arī Krievija varētu iznīcināt dzīvību uz zemes 15 minūtēs. Taču pagājušajā mēnesī bažas par Krievijas naftas piegādēm šīs ziņas burtiski “katapultēja” uz laikrakstu pirmajām lappusēm. Tas savukārt nostiprina priekšstatu par politisko varu, ko sniedz naftas resursi.”

Vācu “Tagesspiegel”: “Šoreiz Vācijas sarkanzaļās valdības kritizētāji izņēmuma kārtā ir vienisprātis ar tās atbalstītājiem: prezidenta Buša paziņojums par ASV militāro vienību izvešanu nav soda akcija par vāciešu nepiekāpīgumu Irākas kara laikā. Ar jaunajām prasībām pasaulē vienlaikus tiek konfrontēta amerikāņu ārpolitika, iekšpolitika un aizsardzības politika. Taču līdz ar to Eiropā beigsies amerikāņu militārās aizsardzības vienību klātbūtnes ēra. Eiropai vairs nedraud briesmas ne no Krievijas, ne arī no tās pēctečvalstīm.”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Lappusi sagatavojis

Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!