• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzņēmumus, kas nepārreģistrēsies, - likvidēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2004., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91595

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselība viena, slimo daudz

Vēl šajā numurā

27.07.2004., Nr. 117

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzņēmumus, kas nepārreģistrēsies, — likvidēs

2002.gada 1.janvārī spēkā stājās Komerclikums (KL) un Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likums (KSSKL), kuri aizsāka lielāko reformu uzņēmējdarbības un to regulējošo normatīvo aktu jomā. Atbilstoši KSSKL noteikumiem uzņēmumiem, kurus skar minētā reforma, līdz 2004.gada 31.decembrim jāpiesaka pārreģistrācija komercreģistrā vai arī jālemj par likvidāciju, ja turpmāku uzņēmējdarbību neuzskata par lietderīgu. Kas sagaida uzņēmumus, kuri līdz minētajam datumam nebūs pieteikuši pārreģistrāciju komercreģistrā?

PANASOVA.PNG (100508 bytes)
Ina Panasova
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Kritēriji piespiedu likvidācijas uzsākšanai

Saskaņā ar KSSKL 19.panta pirmo daļu, ja uzņēmums likumā noteiktajā termiņā nav iesniedzis attiecīgo pieteikumu Uzņēmumu reģistrā (UR), tas tiek likvidēts. Respektīvi, sākot ar 2005.gada 1.janvāri, UR sāks uzņēmumu t. s. piespiedu likvidāciju.
Piespiedu likvidācijas sākšanai UR vērtēs vairākus kritērijus:
1) uzņēmējdarbības formu. Kā liecina iepriekš minētais, KL reforma neskar visus uzņēmumus, proti, – individuālos uzņēmumus, zemnieku saimniecības, zvejnieku saimniecības, kooperatīvās sabiedrības un privatizācijas rezultātā izveidotās sabiedrības (KSSKL 27.panta otrā un trešā daļa). Tomēr pastāv izņēmums. Arī individuālais uzņēmums, kura galvenais darbības veids nav amatniecība, obligāti jāpiesaka pārreģistrācijai komercreģistrā, pirmkārt, ja uzņēmuma gada apgrozījums pārsniedzis 200 tūkstošus latu, otrkārt, ja gada apgrozījums pārsniedzis 20 tūkstošus latu un vienlaikus tiek nodarbināti vismaz seši darbinieki. Treškārt, individuālais uzņēmums obligāti pārreģistrējams, ja tā darbība atbilst komercaģenta vai māklera darbībām. Ja, pastāvot šādiem apstākļiem, individuālais uzņēmums netiks pieteikts pārreģistrācijai, tas tiks likvidēts piespiedu kārtā;
2) pieteikuma iesniegšanu. Pirms piespiedu likvidācijas sākšanas tiks vērtēts fakts, vai līdz 2004.gada 31.decembrim ir iesniegts pieteikums pārreģistrācijai. Tomēr var būt gadījumi, kad ar pieteikuma iesniegšanu laikā netiek garantēta uzņēmuma turpmākā darbība un seko piespiedu likvidācija. Šos gadījumus izskaidro KSSKL 18.pants. Ja uzņēmums ir iesniedzis pieteikumu pārreģistrācijai, taču pieteikums tiek izskatīts 2005.gadā, un diemžēl ir pieņemts lēmums par atteikšanos ierakstīt uzņēmumu komercreģistrā, arī tad tiks sākta uzņēmuma piespiedu likvidācija. Ja lēmuma par atteikšanos izdarīt ierakstu vietā tiek pieņemts lēmums par ieraksta izdarīšanas atlikšanu vai arī termiņš trūkumu novēršanai beidzas pēc 2005.gada 1.janvāra, piespiedu likvidācija sekos, ja uzņēmums, pirmkārt, nebūs lēmumā noteiktajā termiņā novērsis trūkumus un iesniedzis reģistrācijas dokumentus, otrkārt, precizētie dokumenti būs iesniegti termiņā, bet tik un tā tie neatbildīs normatīvo aktu prasībām un būs pieņemts lēmums par atteikšanos izdarīt ierakstu komercreģistrā. Sākot ar 2005.gada 1.janvāri, atkārtota lēmumu pieņemšana par ieraksta izdarīšanas atlikšanu nav atļauta. Šobrīd līdz ieraksta izdarīšanai reģistrā uzņēmums trūkumus var novērst vairākkārt, bet, beidzoties KL reformai, tas būs iespējams tikai vienu reizi. Secināms, ka pārreģistrācijas darbību veikšana nav atliekama uz decembra pēdējām dienām, jo arī pieteikuma iesniegšana vēl negarantē uzņēmuma pārreģistrāciju. Uzņēmuma paša drošībai pārreģistrācijas pieteikumu ieteicams iesniegt vismaz līdz 2004.gada 30.novembrim;
3) neatrašanos likvidācijas vai maksātnespējas procesā. Tas nozīmē: kaut arī uzņēmumu skar KL reforma un tas nav iesniedzis pārreģistrācijas pieteikumu, bet tam uzņēmumu reģistrā ir izdarīts ieraksts par likvidācijas procesa sākšanu vai pasludināta maksātnespēja, piespiedu likvidācija netiks sākta. Piemēram, ja uzņēmumu reģistrā ir reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību un tai tiek reģistrēta likvidācijas procesa sākšana, protams, piespiedu likvidācija netiks piemērota. Uz šiem gadījumiem attiecināms KSSKL 23. un 24.pants.

KL reformas beigu pirmais posms

Pirmie, kuri pakļauti KL reformas beigām, ir valsts un pašvaldības uzņēmumi, arī tie, kas dibināti kā bezpeļņas organizācijas. Atbilstoši KSSKL 12.pantam tie līdz 2004.gada 31.oktobrim piesakāmi pārreģistrācijai komercreģistrā vai biedrību un nodibinājumu reģistrā, vai pārveidojami par tiešās pārvaldes vai pašvaldības iestādi, vai arī tiks pieņemts lēmums par to likvidācijas sākšanu. Ja uzņēmums līdz minētajam datumam neveiks iepriekš minētās darbības, pret to, sākot ar 2004.gada 1.novembri, tiek sākta piespiedu likvidācija KSSKL 18. un 19.pantā noteiktajā kārtībā.

Piespiedu likvidācijas process

Procesu var iedalīt divos veidos atkarībā no tā, vai uzņēmumu var izslēgt uzreiz vai tam piemērojama KSSKL 19.pantā noteiktā procedūra, un tā:
1) izslēgšana no reģistra. Tas nozīmē, ka UR tiks pieņemts lēmums par uzņēmuma izslēgšanu, sākot ar 2005.gada 1.janvāri, nepiemērojot KSSKL 19.panta noteikumus. KSSKL šādu noteikumu paredz attiecībā uz uzņēmumu reģistrā reģistrēta jeb Latvijas uzņēmuma filiāli vai pārstāvniecību. Ja līdz 2004.gada 31.decembrim filiāle vai pārstāvniecība nav pieteikta ierakstīšanai komercreģistrā vai arī nav pieņemts lēmums par tās slēgšanu, pēc minētā termiņa tā uzskatāma par neesošu, un UR pieņem lēmumu par izslēgšanu. Līdzīga situācija ir ar uzņēmējsabiedrības uzņēmumu (piemēram, kooperatīvās sabiedrības uzņēmums), ja tam nav juridiskās personas statusa. Ārvalsts uzņēmuma filiālei vai pārstāvniecībai, kura veic uzņēmējdarbību, pēc minētā termiņa beigām tiks piemērota KSSKL 19.pantā minētā likvidācijas kārtība;
2) darbības izbeigšana un izslēgšana no reģistra (KSSKL 19.pants). Ar nākamo dienu pēc KSSKL paredzēto attiecīgo termiņu izbeigšanās (arī KSSKL 18.pantā minētie gadījumi) uzņēmumi uz likuma pamata ir uzskatāmi par darbību izbeigušiem, un par šo faktu UR izdarīs attiecīgu ierakstu. Protams, tiks ņemti vērā arī norādītie piespiedu likvidācijas sākšanas kritēriji. Ieraksta par darbības izbeigšanu tiesiskās sekas ir tādas, ka uzņēmums nav tiesīgs turpināt uzņēmējdarbību. Ja uzņēmējdarbība tiks turpināta, to uzskatīs par uzņēmējdarbību bez reģistrācijas un vainīgās personas sauks pie atbildības. Darbības izbeigšanai seko likvidācija. Taču, lai atvieglotu un vienkāršotu piespiedu likvidācijas procesa norisi, pret attiecīgajiem uzņēmumiem sākotnēji tiks sākta procedūra, ko zināmā mērā varētu pielīdzināt jau pazīstamajai vienkāršotajai likvidācijai. UR visu šo subjektu sarakstu publicēs oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”. Pamatojoties uz šo publikāciju, kreditori varēs paziņot UR par saviem mantiskajiem prasījumiem pret publikācijā minētajiem uzņēmumiem. Ja UR šajā termiņā nevienu paziņojumu nesaņems un komercķīlu reģistrā komercķīla nebūs reģistrēta, UR uzņēmumu no reģistra izslēgs. Manta, kas paliks pēc uzņēmuma izslēgšanas, tiks pielīdzināta bezmantinieka mantai atbilstoši Civillikuma 417.pantam.
Ja UR šajā termiņā būs saņēmis kādu paziņojumu par mantiska rakstura prasījumiem, uzņēmuma pienākums būs veikt likvidāciju par saviem līdzekļiem.

Ina Panasova,

Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra vietniece

Uzziņai:

Svarīgi atcerēties, ka:
1) pārreģistrācijas pieteikuma iesniegšana 2004.gada decembra pēdējās dienās vēl negarantē uzņēmuma pārreģistrāciju;
2) pēc ieraksta par darbības izbeigšanu uzņēmums nav tiesīgs veikt uzņēmējdarbību;
3) darbības izbeigšanai seko likvidācija un tai atpakaļceļa nav;
4) līdz 2002.gada 1.janvārim uzņēmumu pašu sāktie likvidācijas procesi pabeidzami līdz 2004.gada 31.decembrim;
5) līdz 2004.gada 31.decembrim uzņēmumu pašu sāktie likvidācijas procesi pabeidzami līdz 2005.gada 31.decembrim;
6) 2.punktā minētais pārkāpums un 4. un 5.punktā minētā termiņa neievērošana tiks uzskatīta par uzņēmējdarbību bez reģistrācijas, par ko sauc pie normatīvajos aktos noteiktās atbildības.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!