• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizsardzības ministra vizīti Afganistānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.2004., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91098

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra piedalīšanos ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomē

Vēl šajā numurā

14.07.2004., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizsardzības ministra vizīti Afganistānā

12.jūlijā aizsardzības ministrs Atis Slakteris Kabulā tikās ar Starptautisko drošības atbalsta spēku (International Security Assistance Forces – ISAF) komandieri ģenerālleitnantu Riku Hiljē un ISAF komandiera vietnieku ģenerālmajoru Volfgangu Korti, kā arī ar Latvijas karavīriem, kuri dien ISAF sastāvā.
Tikšanās laikā pārrunāta vispārējā situācija Afganistānā, kā arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru uzdevumi ISAF sastāvā. Īpaša uzmanība veltīta Stambulas sammitā apspriestajiem jautājumiem par NATO lomas palielināšanu Afganistānā. Viens no galvenajiem ISAF uzdevumiem pašlaik ir šā gada oktobrī gaidāmo parlamenta vēlēšanu drošības pasākumu gatavošana.
“Kopš miera misijas sākuma daudzu valstu karavīri miera nodrošināšanas operācijas laikā paveikuši lielu darbu Afganistānas un tās iedzīvotāju labā. Kļūstot par pilntiesīgu NATO dalībvalsti, Latvija arī turpmāk piedalīsies šajā nozīmīgajā misijā,” tikšanās laikā uzsvēra Atis Slakteris. ISAF komandieris atzinīgi novērtēja Latvijas karavīru devumu sekmīgai misijas norisei. “Arī nelieli spēki ir nozīmīgi, un jūsu karavīri to ir pierādījuši, darbojoties saskaņotā komandā,” sacīja ISAF komandieris.
“NATO sammitā Stambulā alianses dalībvalstis tika aicinātas aktīvāk iesaistīties Afganistānas misijā. Latvijas bruņotie spēki ir apņēmības pilni arī turpmāk piedalīties šajā misijā,” uzsver Atis Slakteris. Pēc ministra domām, Latvijai būtu jāapsver arī iespēja iesaistīties Afganistānas provinču atjaunošanas vienībās civilo speciālistu līmenī, kas būtiski sekmētu šīs Vidusāzijas valsts attīstību.
Bez militārajiem speciālistiem Afganistānā nepieciešams arī personāls celtniecības, infrastruktūras, sakaru un citu projektu realizācijai.
Tiekoties ar Latvijas karavīriem, Atis Slakteris sacīja: “Latvijas karavīri vienmēr tikuši augstu novērtēti – gan savā valstī, gan aiz tās robežām. Jūs savus uzdevumus pildāt godam, un mēs ar jums lepojamies.”
Tikšanās laikā aizsardzības ministrs iepazinās ar viņu dienesta apstākļiem un jomām, kurās nepieciešami uzlabojumi. Pēc tikšanās Atis Slakteris pauda gandarījumu par sadzīves apstākļiem, kādos karavīri dien Afganistānā, – karavīriem tiek nodrošināts pietiekams daudzums ūdens, kvalitatīvs ēdiens, kā arī regulāri pieejams internets un telefonsakari saziņai ar tuviniekiem Latvijā. Ministrs karavīriem nogādās tuvinieku un dienesta biedru sūtījumus no Latvijas.
Latvijas karavīri Afganistānas misijā ISAF sastāvā dien kopš 2003.gada februāra. Pašlaik Afganistānā dien deviņi Latvijas karavīri – divi štāba virsnieki un septiņi autovadītāji.
13.jūlijā aizsardzības ministrs Atis Slakteris, turpinot vizīti Afganistānā, tikās ar Kabulas daudznacionālās brigādes (KDB) komandieri brigādes ģenerāli Žoselinu Lakruā.
Tikšanās laikā ģenerālis Lakruā informēja par KDB struktūru, uzdevumiem, paveikto ISAF misijā – atjaunotas skolas, bērnudārzi, ūdensapgādes sistēmas, veikti arī citi ar palīdzību Afganistānas iedzīvotājiem saistīti projekti. Kopumā KDB, kuras sastāvā ir karavīri no 34 valstīm, realizējusi projektus par 1,5 miljoniem ASV dolāru.
“Esmu gandarīts, ka Latvijas bruņotos spēkus un KDB vieno sadarbība jau no pagājušā gada, kad Kabulas lidostā dienestu veica mūsu valsts militārie mediķi, kuri līdz šā gada pavasarim nodrošināja medicīnisko palīdzību misijas karavīriem un vietējiem iedzīvotājiem,” tikšanās laikā teica aizsardzības ministrs.
Pirms tikšanās ar KDB komandieri aizsardzības ministrs iepazinās ar Kabulas ikdienu, dažādiem kultūrvēsturiskiem objektiem. Vakarā notika tikšanās ar Latvijas karavīriem, kopīgas vakariņas, kurās piedalījās arī KDB komandieris.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta Preses nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!