• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lietuvas ceturtais prezidents dod zvērestu savai tautai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.07.2004., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91022

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cik maksā elektrība Latvijā un citur Eiropā

Vēl šajā numurā

13.07.2004., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lietuvas ceturtais prezidents dod zvērestu savai tautai

Vakar, 12. jūlijā, jaunievēlētais Lietuvas prezidents Valds Adamkus īpašā parlamenta sēdē deva prezidenta zvērestu, sākot savu otro termiņu valsts vadītāja amatā.
Valds Adamkus ir ceturtais valsts vadītājs pēc Lietuvas neatkarības atjaunošanas un astotais prezidents valsts vēsturē.
Svinīgajā ceremonijā parlamentā piedalījās Seima deputāti, līdzšinējais prezidenta pilnvaru izpildītājs Artūrs Paulausks, valdības vadītājs Aļģirds Brazausks, ministri, garīdzniecības līderi un ārvalstu diplomāti.

“LV” informācija

ADAMKUS.PNG (108422 bytes)
Jaunievēlētais Lietuvas prezidents Valds Adamkus tūdaļ pēc vēlēšanu iznākuma uzzināšanas
Foto: A.F.I. – ELTA

Jaunievēlētais Lietuvas prezidents Valds Adamkus ir dzimis 1926.gada 3.novembrī Kauņā. Viņa tēvs bija viens no Lietuvas militārās aviācijas skolas pir- majiem vadītājiem, bet māte strādāja Transporta ministrijā.
1944.gadā Adamku ģimene aizbēga uz Vāciju, bet tā paša gada beigās Valds atgriezās Lietuvā, lai iestātos Nacionālajos aizsardzības spēkos, kas cīnījās pret padomju armiju. Viņš piedalījās kaujā pie Sedas pilsētas. Drīz pēc tam Valdam Adamkum atkal nācās pamest Lietuvu.
Vācijā Valds Adamkus pabeidza Lietuvas ģimnāziju, iegūstot vidējo izglītību, un iestājās Minhenes universitātes Dabaszinātņu fakultātē.
1949.gadā Valds Adamkus un viņa vecāki pārcēlās uz ASV, kur Valds strādāja Čikāgas automašīnu rūpnīcā. Vēlāk viņš strādāja par rasētāju kādā inženieru kompānijā.
1960.gadā viņš ar būvniecības inženiera diplomu pabeidza Ilinoisas universitāti.
No 1958. līdz 1965.gadam V.Adamkus bija lietuviešu trimdas organizācijas “Santara-Sviesa” vicepriekšsēdētājs. 1967.gadā viņš kļuva par organizācijas vadītāju.
Septiņdesmito gadu sākumā viņš tika uzaicināts strādāt ASV Vides aizsardzības aģentūrā (EPA), kas tajā laikā tika izveidota. V.Adamkus sāka kā vides pētījumu centra vadītājs un vēlāk kļuva par EPA Ziemeļrietumu reģiona administratora vietnieku. 1981.gadā viņš kļuva par reģiona administratoru un šajā amatā strādāja līdz 1997.gadam.
Kopš 1972.gada V.Adamkus regulāri apmeklēja Lietuvu sakarā ar dažādiem vides aizsardzības projektiem.
1989.gadā Valdam Adamkum tika piešķirts goda doktora grāds Viļņas universitātē.
1992.gadā V.Adamkus atguva Lietuvas pilsonību un reģistrējās Šauļos. 1993.gadā viņš vadīja Staša Lozoraiša prezidenta vēlēšanu kampaņu. S.Lozoraiti toreiz pārspēja Aļģirds Brazausks.
1997.gadā Centra apvienība piedāvāja V.Adamkum kā partijas kandidātam piedalīties prezidenta vēlēšanās. Viņš uzvarēja otrajā vēlēšanu kārtā ar 50,37% balsu, tikai ar dažu tūkstošu balsu pārsvaru pārspējot savu konkurentu Artūru Paulausku.
2003.gada janvārī V.Adamkus zaudēja vēlēšanās Rolandam Paksam, kas 2004.gada aprīlī tika atcelts no prezidenta amata par konstitūcijas un prezidenta zvēresta pārkāpšanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!