• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mobilizē spēkus svētku drošībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2004., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90216

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Noraida grozījumus par īres griestu saglabāšanu

Vēl šajā numurā

18.06.2004., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mobilizē spēkus svētku drošībai

LIGO.PNG (110504 bytes)
Braukšana dzērumā, neapdomīga uguņošana, bērnu nepieskatīšana, peldēšanās nezināmās vietās un reibumā – to visu izvēlamies paši. Taču – vai ir vērts riskēt? Vēl ir piecas dienas pārdomām.
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Šodien, 18. jūnijā, sākas Ceļu policijas un Ceļu satiksmes drošības direkcijas rīkotā nu jau ikgadējā, sociālā kampaņa “Izglāb draugu!”. Taču likumsargi piesardzību aicina ievērot, ne tikai piedaloties satiksmē, bet arī citās ar Jāņu svinēšanu saistītās norisēs.
Valsts policija, svētkiem tuvojoties, atgādina: tie mums nesuši ne vien prieku un līksmību, bet arī zaudējumus, kurus ir pilnīgi iespējams nepieļaut.
Šogad līdz jūnija sākumam valstī reģistrēti 19 745 ceļu satiksmes negadījumi, kas ir par gandrīz 3000 vairāk nekā pērn šajā laika posmā. Arī negadījumos traumas guvušo cilvēku skaits – 2346 – pieaudzis par 267, salīdzinot ar aizvadīto gadu. Savukārt autoavārijās bojāgājušo skaits šā gada pirmajos piecos mēnešos sasniedzis 178, kas ir par 34 vairāk nekā pērn. Tendence ir neiepriecinoša, un viens no iemesliem: šogad minētajā laika posmā alkoholisko dzērienu iespaidā aizturēts jau 5661 autovadītājs, bet narkotiku reibumā – 156.
Ņemot vērā šo bēdīgo statistiku, arī šogad no 22. līdz 27. jūnijam likumsargi uz ceļiem strādās pastiprinātā darba režīmā. Par konkrētiem pasākumiem visu rajonu Ceļu policijas pārstāvji vienojušies īpašā apspriedē, vakar informēja Valsts policijas Ceļu policijas priekšnieks Visvaldis Puķīte. Visas svētku dienas, taču jo sevišķi 23. un 24. jūnijā, tiks veikta pastiprināta kontrole, īpaši vietās, kur notiks publiski pasākumi. “Darīsim visu, lai mazinātu svētkos ievainoto un bojāgājušo skaitu. Šim nolūkam tiks mobilizēti visi Ceļu policijas darbinieki. Pilnīgi visi, ne tikai inspektori,” pauda V. Puķīte. Savukārt Ceļu satiksmes drošības direkcija laiž klajā akcijas plakātus, bukletus un videoklipu, kuru nolūks ir atturēt no sēšanās reibumā pie stūres.
Likumsargi norāda arī uz noziegumu skaita pieaugumu, kas līdz jūnijam šogad sasniedzis 24 300 un ir par 1216 vairāk nekā pērngada pirmajos piecos mēnešos. Salīdzinot ar aizvadīto gadu, reģistrēti arī vairāk pret īpašumu vērstu noziedzīgu nodarījumu, to skaits ir 70% no visu noziegumu skaita. Diemžēl arī Līgo svētku laikā mēdz aktivizēties svešas mantas tīkotāji, atgādina policija. Noziedznieku tīkojumu objekti ir dzīvokļi, tirdzniecības vietas, automašīnas.
Visas policijas struktūras kopumā pastiprinātā darba režīmā svētkos nestrādās, taču tās būs gatavs reaģēt atkarībā no apstākļiem, informē Valsts policijas preses un sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Kristīne Mežaraupe.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Policija iesaka

Ņemot vērā paaugstinātos riskus svētkos, policija atgādina par veicamo savas un citu drošības labad.
Ceļā un satiksmē:

• Svētkos no mājas izbrauciet laikus, rēķinieties ar sastrēgumiem ielās. Tie spēj darīt nervozu jebkuru cilvēku, un arī jūs varat pat neapzināti kļūt par agresīvu autovadītāju.
• Neaizmirstiet piesprādzēties un nevediet nepiesprādzējušos pasažierus pat tad, ja jābrauc neliels attālums.
• Nepārvērtējiet savu braukšanas prasmi. Daudzi, kuru vairs nav starp mums, arī sevi uzskatīja par labiem braucējiem, bet vēl citi vispār nebija vainojami negadījumā.
• Ja esi jutis sevī tieksmi braukt reibumā, neceri, ka šie svētki būs izņēmums. Labāk atdod auto atslēgas tuviniekiem, lai tās noglabā drošā vietā. Atturiet braukt reibumā jebkuru, kas to grasās darīt.
• Bērni, visi, kuriem jau ir pie apģērba liekamie atstarotāji, kā arī tie, kuriem to vēl nav, sāciet tos meklēt jau tagad. Atstarotāji darīs jūs saskatāmus šoferīšiem, ejot uz mājām no svinību vietām.
• Autovadītāji, esiet saprotoši arī tad, ja Ceļu policijas darbinieki, kontrolējot transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā, jūs aptur vairākas reizes. Tas ir mūsu visu drošības labad.
• Braukt dzērumā jau sen vairs nav stilīgi.

Mājokļa drošībai:

• Vienojieties ar kaimiņiem, kuri svētkos nekur nebrauc, lai tie pievērš uzmanību arī jūsu mājoklim, īpaši logiem, svešām personām, neparastiem trokšņiem. Atgādinām policijas tālruņa numurus – 02, 112.
• Aizejot no mājas, pārbaudiet, vai laikus izņemta korespondence, noslēgta gāzes padeve, atvienotas elektroierīces, labi aizvērti logi, aizslēgtas durvis.
• Ja mājās paliek tam atbilstoša vecuma bērni, atgādiniet viņiem, ka: durvis jātur aizslēgtas, nav jāielaiž svešinieki, atslēgas jātur drošā vietā, kad nepieciešams iziet no mājas. Atstājiet pierakstītus tālruņa numurus, kur zvanīt briesmu gadījumā.

Par bērniem:

• Pieskatiet bērnus, neļaujiet tiem nozust no redzesloka. Neatstājiet brīvi pieejamu alkoholu, bīstamas vielas, ar uguņošanu saistītas un dedzināšanu lietas.
• Publiskās svinību vietās – iemāciet bērniem nenobīties gadījumā, ja tie tomēr aizmaldījušies, bet lūgt palīdzību policijai, apsardzei vai pasākuma organizētājiem.

Vēlreiz – nebrauciet dzērumā!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!