• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Simt gadi kopā ar Vili Lāci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2004., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89092

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vilis Lācis: īsas piezīmes pie politiskās biogrāfijas

Vēl šajā numurā

26.05.2004., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Simt gadi kopā ar Vili Lāci

Misiņa bibliotēkas lielā zāle nespēja uzņemt visus interesentus, ko vakar, 25.maijā, pulcināja Viļa Lāča simtgades konference. Latvijas Rakstnieku savienība to rīkoja sadarbībā ar LU Latvijas vēstures institūtu, LU Filoloģijas fakultāti, Latvijas Kultūras akadēmiju un Akadēmisko bibliotēku. “Ko mēs šodien gribam no Lāča?” – ar šādu jautājumu Inese Zandere ievadīja sarunu par populāro latviešu rakstnieku un nepopulāro padomju politiķi, kam 12.maijā apritēja simt gadu.
Vēsturnieki Ilgvars Butulis, Ainārs Dimants, Aivars Stranga un Ilga Kreituse referēja par ideoloģijas situāciju Latvijā pagājušā gadsimta 30.gados, kad Vilis Lācis ienāca literatūrā, šķetināja tādus atskabargainus jautājumus kā personība un kolaboracionisms, latviešu politiķu iespējas ietekmēt notikumu gaitu un lemt cilvēku likteņus padomju Latvijā. Vēsturniece Daina Bleiere uzskata: “Viļa Lāča popularitāte padarīja kolaboracionismu akceptējamu plašākai sabiedrībai. Viņa politiskā darbība 1940.–1959.gadā atspoguļo veselas komunistiskās un prokomunistiskās inteliģences paaudzes ilūziju krahu. Cik lielā mērā viņš to apzinājās un kā pats vērtēja savu darbību? Viļa Lāča dzīvesstāsts būtu jāpēta kaut vai tāpēc, lai saprastu totalitārisma “diskrēto šarmu” un redzētu, kā tas sagrauj talantu un personību.”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!