• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Austrija: jauns sadarbības posms. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2004., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88846

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zinātnieki par sociālo integrāciju ES

Vēl šajā numurā

20.05.2004., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Austrija: jauns sadarbības posms

AUSTRIJA.PNG (90312 bytes)
Austrijas Tirdzniecības kameras viceprezidents doktors Rihards Šencs un Tiroles Informācijas centra pārstāve Sandra Štrolca
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai nozīmē gan jaunu kontaktu veidošanu ar tuviem un tāliem kaimiņiem, gan arī jau stabilu attiecību kopšanu un tālākveidošanu. Šajā nolūkā Rīgu apciemoja Austrijas ekonomikas un tūrisma darbinieku delegācija.
Ekonomiski spēcīgās, vizuāli atraktīvās un tradīcijām bagātās Viduseiropas valsts pasākumu programmā ietilpa koncerts, mākslas izstāde, tūrisma firmu prezentācija un mūsu valstī vēl mazpazīstamo Austrijas vīnu degustācija. Programmu ievadot, Latvijas iedzīvotājus ar iestāšanos ES sveica Austrijas Republikas vēstnieks Latvijā doktors Volfgangs Jilli. Mūsu valsts jaunais statuss bija viens no vadmotīviem arī Austrijas Tirdzniecības kameras viceprezidenta doktora Riharda Šenca runā. R. Šencs uzsvēra, ka desmit jauno dalībvalstu iekļaušanās ES nozīmē Eiropas apvienošanos, taču noslēdzies šis process būs tikai pēc vēl citu valstu – Rumānijas, Bulgārijas, Horvātijas – pievienošanās. Tirdzniecības kameras viceprezidents norādīja, ka daudzveidīgās pasākumu programmas mērķis ir parādīt – Eiropas ideja nav aprobežojama ar ekonomiskām un politiskām aktivitātēm vien. Taču iepriecinoši, ka arī Latvijas un Austrijas ekonomiskās attiecības attīstījušās ļoti dinamiski jau pirms Latvijas pievienošanās ES. Tā 2003.gadā abpusējās tirdzniecības apjoms sasniedza gandrīz 100 miljonus eiro, Austrijas eksports uz Latviju – 77 miljonus eiro, bet Latvija uz Austriju eksportējusi preces 20 miljonu eiro kopvērtībā. Taču Latvija ir bijusi ne vien uzticams tirdzniecības partneris, bet arī interesanta vieta investīcijām. Ne velti pērn Austrijas uzņēmumu tiešo investīciju apjoms mūsu valstī sasniedza apmēram 25 miljonus eiro. Tas Austrijai ļāvis ieņemt 17.vietu lielāko ārējo investoru sarakstā. Būtisku darbu abu valstu ekonomisko kontaktu veidošanā un attīstīšanā veic Austrijas Tirdzniecības kamera, kas darbojas Helsinkos, taču pirms pieciem gadiem atvēra biroju arī Rīgā. Jau zināms konkrēts datums, kad tiks sperts nākamais svarīgais solis starpvalstu sadarbības veicināšanai, – 27.maijā Vīnē Austrijas Tirdzniecības kamera rīko Baltijas dienu. Šajā pasākumā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji Austrijas uzņēmējus informēs par uzņēmējdarbības iespējām un investīciju nosacījumiem Latvijā.
R. Šencs atzina, ka nav vēl paguvis pamatīgi apskatīt Latviju un tās galvaspilsētu, taču redzētā bijis pietiekami, lai saprastu, ka Latvija ir gatava darboties ES. Viņš arī pauda pārliecību, ka mūsu valsts iedzīvotāju izglītības līmenis mums ļaus sevi pozitīvi apliecināt un bagātināt arī apvienoto Eiropu.
Viena no perspektīvākajām Austrijas un Latvijas ekonomisko kontaktu jomām neapšaubāmi ir tūrisms. Austrijā šī biznesa nozare dod 6,7 procentus iekšzemes kopprodukta, un tieši vai netieši tūrisma industrijā ir nodarbināti apmēram 550 000 valsts iedzīvotāju. Savu pieticīgo ieguldījumu nozares attīstībā devuši arī Baltijas tūristi – pērn Austriju apmeklējuši 9000 mūsu reģiona iedzīvotāju. Taču, protams, tūrisma plūsmu iespējams padarīt daudz intensīvāku.
Zalcburgas Valsts tūrisma aģentūras mārketinga direktors Heiners Kolbe savu federālo zemi raksturoja ar vārdiem: “Zalcburgas zemi dēvē par paradīzes stūrīti.” Viņš atgādināja, ka šajā reģionā risinās slavenā mūzikla un kinofilmas “Mūzikas skaņas” notikumi un daudzi tūristi Zalcburgu apmeklē tieši tāpēc. Taču īpašas ievērības cienīgs muzikāls notikums gaidāms nākamgad – tiks svinēta Volfganga Amadeja Mocarta 250.dzimšanas diena. Šim notikumam par godu notiks virkne koncertu un operu uzvedumu, un, protams, tiek gaidīti arī viesi no Latvijas. Savukārt Tiroles Informācijas centra pārstāve Sandra Štrolca pastāstīja par vilinošajām atpūtas iestādēm šajā kalniem bagātajā federālajā zemē. Viņa arī atzīmēja, ka nākamgad Latvijas hokeja izlasei pasaules čempionāta apakšgrupas spēles jāaizvada Tiroles centrā – Insbrukā. Un, protams, ciemiņus uzņemt gatava arī Vīne. Kā norādīja Vīnes Tūrisma aģentūras pārstāve Juta Hinteršteiningere, Vīnes moto šogad ir “Kunst und Genuss” – “māksla un bauda”, jo Austrijas galvaspilsēta piedāvā gan kultūras programmas, gan lieliskus restorānus.
Jāpiebilst, ka Austrijas tirdzniecības, investīciju un tūrisma biznesa reklāmas pasākumi norit arī Lietuvā un Igaunijā. Atliek vien cerēt, ka šīm aktivitātēm būs panākumi un iegūs gan Austrija, gan Baltijas valstis.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!