• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirmais ērču encefalīta upuris. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2004., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88767

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Slavenais zirneklis un Edisona aparāts vienā izstādē

Vēl šajā numurā

19.05.2004., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirmais ērču encefalīta upuris

Speciālisti atkārtoti brīdina par ērču encefalīta draudiem un atgādina, ka pret to var potēties visu gadu. Protams, lai iegūtu imunitāti, ir jāvakcinējas vairākas reizes. Taču ērču aktivitāte ilgst vismaz līdz oktobrim, tādēļ labāk vakcinēties vēlāk nekā nekad. Pagājušajā nedēļā Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) virusoloģijas laboratorijā apstiprināta šogad pirmā saslimšana ar ērču encefalītu.
Šogad ērču aktivitāte sākās agrāk, līdz ar to mošanos martā. Turklāt tā ir aptuveni četras reizes lielāka nekā pirms gada šajā laikā, jo ērču vairošanos veicināja silta un mitra ziema. Kopš aprīļa sākuma virusoloģijas laboratorijai pārbaudīt nodotas vairāk nekā simt ērces, no kurām četrpadsmit bija inficētas. Piemēram, aizvadītajā nedēļā uz pārbaudi nodotas divdesmit trīs ērces. Divi kukaiņi bija inficēti. Jāpiebilst, ka no divdesmit trijiem cilvēkiem bija vakcinējušies četri. Pērn ar ērču encefalītu Latvijā saslima 365 iedzīvotāji, trīs nomira.
Raksturojot ērču encefalīta vīrusa pazīmes, SVA sabiedrisko attiecību speciāliste Agnete Buša teic, ka personām, kas pēc ērču koduma inficējušās, vienas līdz triju nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus, piemēram, paaugstinātu temperatūru, galvassāpes, kas saglabājas aptuveni nedēļu. Tad seko izveseļošanās vai arī vīruss izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!