• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Slavenais zirneklis un Edisona aparāts vienā izstādē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2004., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88763

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 19. maijā

Vēl šajā numurā

19.05.2004., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Slavenais zirneklis un Edisona aparāts vienā izstādē

IZSTADE.PNG (113304 bytes)
Izstādes “Mēs kalpojām cilvēkiem…” atklāšana Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā. Tajā apskatāms arī Rīgā ražotais velosipēds “zirneklis”
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Vakar, 18.maijā, muzeju ļaudīm bija svētki – tika svinēta Starptautiskā muzeju diena, kurai muzeji visā Latvijā sarūpējuši speciālus pasākumus. Vairākos, arī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā (RVKM), notika atvērto durvju diena. Interesenti varēja iepazīties arī ar dienu iepriekš atklāto izstādi “Mēs kalpojām cilvēkiem...”.
Apmeklētāju uzmanību piesaista neparastu un interesantu priekšmetu bagātīgais klāsts. Daudzas lietas līdz šim redzētas vien fotogrāfijās vecmāmiņu albumos, senu avīžu un žurnālu uzņēmumos. Izstādes mērķis nav iedziļināties dažādu tehnikas nozaru attīstības problēmās, bet gan parādīt lietu attīstību, ļaujot apmeklētājiem apjaust milzīgo tehnikas progresu pēdējo simt gadu laikā, skaidro RVKM Tūrisma un kultūras darba vadītāja Ilze Ščegoļihina.
Izstāde veidota kā tehnikas attīstības retrospekcija. Priekšmeti ražoti laikā no 19.gadsimta beigām līdz 20.gadsimta 70.gadiem. Tie ir dažādi radioaparāti, atskaņotāji, šujmašīnas, velosipēdi un citi sadzīvē lietoti priekšmeti. Daudzi no tiem kļuvuši par retumu straujā zinātnes un tehnikas progresa dēļ. Starp tiem ir tādi, kurus var apzīmēt ar vārdiem “viens no pirmajiem Rīgā, Latvijā, Eiropā, ASV u.c.” Kā piemērus I.Ščegoļihina min 19.gadsimta beigās Rīgā ražoto velosipēdu “zirneklis” un Amerikā tapušo Edisona runas un mūzikas atskaņošanas aparātu – fonogrāfu, kā arī Bella stobriņu telefonu.

“LV” informācija

Lappusi sagatavojusi
Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!