• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidentes valstsvizīti Ķīnas Tautas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2004., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87262

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2004.gada 15.aprīļa sēdē

Vēl šajā numurā

20.04.2004., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidentes valstsvizīti Ķīnas Tautas Republikā

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga valstsvizītes ietvaros 16. aprīlī Pekinā tikās ar Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) parlamenta priekšsēdētāju U Bano. Abas puses pauda ieinteresētību padziļināt kontaktus starpparlamentu līmenī. Prezidente nodeva ĶTR parlamenta vadītājam sveicienus no viņa kolēģes Latvijā Ingrīdas Ūdres, kā arī ielūgumu apmeklēt Latviju. Ar gandarījumu pieņēmis ielūgumu, parlamenta vadītājs atzīmēja, ka ĶTR parlaments vēlētos redzēt vēl ciešākus kontaktus starp Latvijas un Ķīnas tautas priekšstāvjiem, lai veicinātu abu valstu divpusējo sadarbību.
Prezidente uzsvēra, ka valstsvizītes brīdis ir vēsturisks, Latvija ir nokļuvusi jaunā starptautiskā statusā. Parlamenta priekšsēdētājs apsveica Latviju saistībā ar iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO, savukārt Latvijas prezidente apsveica Ķīnas pilntiesīgu dalību Pasaules tirdzniecības organizācijā. Prezidente uzsvēra, ka šie Eiropas un transatlantiskās drošības paplašināšanas procesi, kā arī Ķīnas jaunais ekonomiskais ietvars veicinās sadarbību starp valstīm un reģioniem. V.Vīķe-Freiberga arī augstu novērtēja Ķīnas lomu Āzijas reģiona drošības un stabilitātes garantēšanā. Parlamenta vadītājs uzsvēra, ka Ķīna starptautiskajās attiecībās iestājas par vienlīdzību starp valstīm, un prezidente augstu un atzinīgi novērtēja šādu Ķīnas nostādni pasaules diplomātiskajos procesos. Abas puses uzsvēra, ka arī starptautiskā arēnā Latvija un Ķīna ir veiksmīgi sadarbojušās, tajā skaitā Ķīna atbalstījusi Latvijas neatkarības centienus 90. gadu sākumā.
Parlamenta vadītājs informēja prezidenti par dažādiem valsts attīstības procesiem, kā arī ar gandarījumu novērtēja, ka Valsts prezidente sarunās valstsvizītes laikā akcentējusi ekonomiskās sadarbības veicināšanu starp Latviju un Ķīnu. Viņš uzsvēra, ka arī ĶTR parlaments ir ieinteresēts, lai starp abām valstīm paplašinātos dažāda līmeņa tirdzniecības kontakti.
Valsts prezidente tikās arī ar Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) premjerministru Venu Dzjibao un pārrunāja iespējas padziļināt dažāda līmeņa sadarbību starp Latviju un Ķīnu. Abas puses atzina, ka valstsvizīte notiek vēsturiskā brīdī, kad paplašinās jaunā Eiropa, stiprinās transatlantiskā alianse, NATO, kā arī Ķīna ir ieguvusi jaunu ekonomisko dimensiju, iestājoties Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO).
Premjerministrs uzsvēra, ka Ķīna respektē Latvijas izvēlēto attīstības ceļu un ir atbalstījusi Latviju tās mērķu īstenošanā. Abas puses atzīmēja, ka gan Latvijai, gan Ķīnai ir interese padziļināt ekonomiskos sakarus. Prezidente stāstīja, ka ir perspektīvi veidot moderno zīda ceļu, kura atzars vienotu Ķīnu ar Baltijas jūras reģionu. V.Dzjibao izteica lielu ieinteresētību kontinentālo un jūras tranzītceļu izmantošanā caur Latviju un uzsvēra, ka Ķīna nopietni apspriedīs tālākās tranzīta aktivizēšanas iespējas. Premjerministrs arī uzsvēra, ka tālredzīga ir abu valstu ekonomisko saišu veidošana caur PTO. Tāpat Vens Dzjibao atzīmēja, ka ĶTR vēlas veidot sakarus ar Latviju tūrisma, informācijas tehnoloģiju, kultūras, zinātnes un izglītības jomā.
Pārrunājot Ķīnas un Eiropas Savienības (ES) dialogu, V.Dzjibao atzīmēja, ka šajās dienās ir ticies ar Eiropas Komisijas prezidentu Romano Prodi un pārrunājis Ķīnas un ES tālāko attiecību veidošanu. Premjers uzsvēra, ka Latvijas pilntiesīga dalība ES ir vēl viens aspekts šai sadarbībai starp jauno Eiropu un Āziju.
Premjers uzsvēra, ka ĶTR prezidenta un Latvijas prezidentes apmaiņa ar valstsvizītēm devusi nopietnu ieguldījumu abu valstu sadarbības efektivizēšanā. Valsts prezidente savukārt atzīmēja, ka Ķīnas premjerministra vizīte būtu ļoti lietderīga lietišķo sakaru veidošanai ar Latviju, un ielūdza Venu Dzjibao apmeklēt vizītē Rīgu.
Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga 17. aprīlī, tiekoties ar Honkongas īpašās pārvaldes apgabala premjerministru Hva Četunu, apspriedās par iespējām veidot ciešākus sakarus starp Latviju un Honkongu. Hva Četuns uzsvēra, ka Latvija kļuvusi par Baltijas finanšu un pārvadājumu centru un Honkonga ir ieinteresēta veidot ciešākus sakarus ar to, jo Latvijas pilntiesīga dalība Eiropas Savienībā (ES) dod iespējas nostiprināt šo reģionu centra lomu. Prezidente sarunā uzsvēra, ka Latvijas un Honkongas ģeogrāfiskajā stāvoklī ir saskatāmas zināmas analoģijas un Latvija ir ieinteresēta pārņemt Honkongas pieredzi tranzīta un reģiona attīstības skatījumā, kā arī veidot plašākus sakarus starp Latvijas un Honkongas ostām un uzņēmējiem. Honkongas premjerministrs pauda pārliecību, ka lietderīgi būtu izskatīt iespējas par ciešāku sadarbību ar Latviju, jo ostu un tranzītu sadarbības jautājumos varētu rasties “unikāla sinerģija”, labi sadarbības projekti.
Abas puses pauda arī cerību, ka noslēgtais bezvīzu režīms starp Latviju un Honkongas speciālo administratīvo reģionu būs labs stimuls, lai paplašinātos savstarpējā uzņēmējdarbība, kā arī tiktu veicināts tūrisms un cilvēksakari. Abas puses pauda gandarījumu par jau uzsākto sadarbību zinātnē un kultūrā. Honkongu ir apmeklējuši vairāki Latvijas zinātnieki, tāpat Honkongai ir labi sakari ar Latviju operas mākslā un kino jomā. Gan Vaira Vīķe-Freiberga, gan Hva Četuns pauda cerību, ka kultūras sakari un sakari izglītībā un zinātnē vērsīsies plašumā.
Valsts prezidente apmeklēja arī Honkongas starptautisko termināli, lai iepazītos ar tā darbības specifiku pārvadājumu un tranzīta jomā, kā arī sadarbībā ar pasaules ostām. Honkongas osta ir plaši pazīstama pasaulē kā viena no pašām aktīvākajām un spēcīgākajām.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!