• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mācībstundas uzņēmējiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2004., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86655

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Neatbalsta celulozes rūpnīcas būvi

Vēl šajā numurā

06.04.2004., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mācībstundas uzņēmējiem

ZEMII.JPG (12221 bytes)Līdz ar Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) mūsu valsts uzņēmējiem vairs nepietiks tikai ar Latvijas likumdošanas lasīšanu. Ne mazāk svarīgs izziņas avots būs arī ES regulas, vakar, 5.aprīlī, informatīvā seminārā uzņēmējiem par lauksaimniecības produktu ārējās tirdzniecības režīmu maiņu pēc iestāšanās ES skaidroja Zemkopības ministrijas Kopējās lauksaimniecības politikas departamenta direktore Rigonda Lerhe. “Mūsu valsts normatīvie akti nebūs izlasāmi kā rokasgrāmata, kurā norādīts viss no punkta A līdz punktam Z. Latvijas likumi un Ministru kabineta noteikumi būs jālasa kopā ar ES regulām. Tikai tā būs iespējams iegūt pilnu informāciju.”

Seminārā arī tika uzsvērts, ka uzņēmējiem, kas nodarbojas ar lauksaimniecības produkcijas ražošanu vai pārdošanu, jāizprot ES dalībvalstu kopējā lauksaimniecības politika (KLP). “Savienības KLP mērķi ir stabilizēt tirgu, nodrošināt izejvielu un resursu pieejamību tirgū, panākt, lai patērētāji piedāvātos produktus saņemtu par samērīgām cenām, kā arī nodrošināt lauksaimniekiem pieņemamu dzīves līmeni. Tajā pašā laikā jāatzīst, ka pēdējos gados KLP tiek nopietni reformēta, jo Pasaules tirdzniecības organizācija iebilst pret spēcīgo atbalstu Savienības lauksaimniecības sektoram.” Eksportējot produkciju uz trešajām valstīm (ārpus ES esošās valstis), ražotājs var saņemt eksporta kompensācijas. “Piemēram, ja ražojat Čedaras sieru, kura tonna maksā 1159 latus un šo apjomu eksportējat ārpus ES, eksporta kompensācijās varat saņemt 771 latu. Savukārt, ja šīs pašas šķirnes siers tiek importēts ES, muitas nodoklis ir 1048 lati. Šis piemērs pierāda, ka ES tirgus ir aizsargāts.”
Seminārā tika stāstīts arī par garantijas ķīlu un licenču piemērošanu lauksaimniecības produktiem, muitas tarifu kvotu administrēšanu, eksporta kompensācijas aprēķināšanu lauksaimniecības produktiem, kā arī produktu eksporta procedūras noformēšanu un fizisko pārbaudi. Interesenti varēja uzzināt arī par dzīvu dzīvnieku labturības nosacījumu pārbaudi ekportējot, kā arī ražotņu un produktu atbilstību ES prasībām, lai pretendētu uz eksporta atmaksām, u.c. Zemkopības ministrija šādus seminārus sola rīkot arī turpmāk. Sīkāku informāciju par semināru norises laiku un vietu var iegūt ministrijas mājaslapā www.zm.gov.lv.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!