• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas lauku sieviete Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2004., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86656

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mācībstundas uzņēmējiem

Vēl šajā numurā

06.04.2004., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas lauku sieviete Eiropas Savienībā

MATTISHI.PNG (99763 bytes)
LLMZA prezidente Baiba Rivža (pirmā no labās) ir gandarīta par sieviešu padarīto
Foto: Sigizmunds Timšāns

Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) prezidente Baiba Rivža līdzās zinātniskajam un akadēmiskajam darbam atradusi vaļu rosināt Latvijas sievietes sabiedriskām un saimnieciskām aktivitātēm. Sameklēts arī finansējums šīm vajadzībām. Izrādās, šādu iespēju ir ne mazums, bet katra naudas iegūšana no Eiropas Savienības (ES) un dažādiem citiem fondiem, protams, prasa rūpīgi dokumentētu pamatojumu.

Akadēmiķe pārliecinājusies, ka vēlmi apgūt zināšanas un sākt uzņēmējdarbību, kā arī papildināt ģimenes ienākumus, vispilnīgāk sekmē Ziemeļvalstu Ministru padomes finansiāli atbalstītais Baltijas valstu projekts “Mikrokredīts”. Tas paredz, ka sievietes, kuras grib sākt uzņēmējdarbību, vispirms kursos studē tirgus analīzi, uzņēmējdarbības un grāmatvedības pamatus. Katrai pretendentei jāuzraksta sava biznesa ideja un tā plāns. Tad pretendentes pēc pašu izvēles apvienojas grupā, kurā var būt no trim līdz piecām sievietēm. Kredītu ņem grupa un galvo nevis ar naudu vai īpašumu, bet tā saukto vienoto grupas atbildību, ko juridiski noformē. Formālos noteikumus nosaka īpaši norādījumi.
Latvijā šobrīd ir desmit šādas mikrokredīta grupas: Zemgalē, Vidzemē un Latgalē. Tāda grupa top arī Kurzemē.
Mikrokredīta attīstības turpinājums iecerēts programmā “Interreg”, kas ir Eiropas Savienības struktūrfondu atzars ar trim miljoniem eiro. Programmā ietvertas mācības un mikrokredīta piešķiršana, sešu uzņēmējdarbības atbalsta centru veidošana (trīs no tiem Latgalē), kā arī e–komercijas un zemnieku tirgu attīstība. Projekts iesniegts “Interreg” birojā izvērtēšanai.
Ar gandarījumu jāatzīmē, ka šogad Hipotēku banka sadarbībā ar “Hansabanku”, Ziemeļvalstu investīciju banku, kā arī Eiropas Padomes Attīstības banku jau sākusi kreditēt sieviešu uzņēmējdarbību divu miljonu eiro apmērā. Hipotēku bankas prezidents Inesis Feiferis iecerējis daļu kredītu izsniegt arī uz vienotās grupas atbildības bāzes tām sievietēm, kas darbojušās “Mikrokredīta” kustībā.
Lai sagatavotos “Interreg” programmas projekta īstenošanai, visos Latvijas reģionos notiek mācības uzņēmējdarbībā, ko finansiāli atbalsta Zemkopības ministrija, kā arī starptautiskās sieviešu nevalstiskās organizācijas “Zonta” un “Soroptimists”. LLMZA prezidente, kas ir šā projekta vadītāja, radījusi arī vienotas sadarbības sistēmu. Bez tam katram novadam ir savi koordinatori: Vidzemē, Valmierā, Helma Jirgena; Kurzemē, Vērgalē, Gaida Akerfelde; Latgalē, Preiļos, Elita Jermolajeva un Zemgalē – Eleonora Maisaka.
Interesenti var iegūt arī semināru programmas, kuras detalizēti izstrādās vairākiem variantiem.
Latviešu entuziastes cieši sadarbojas ar Lietuvas un Igaunijas kolēģēm un bieži apmainās darba pieredzē. Marta beigās Valmieras rajona Matīšos Vidzemes grupa sniedza pārskatu par savu veikumu un prezentēja izstrādātos biznesa plānus.
Čaklajām darba darītājām LLMZA prezidente, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāja Baiba Rivža pasniedza apliecības par kursu noklausīšanos un veltes.

Sigizmunds Timšāns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!