• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Līvzemes un pasaules krāsām dzejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2004., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86271

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūru dialogs

Vēl šajā numurā

30.03.2004., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Līvzemes un pasaules krāsām dzejā

CIV2.JPG (12450 bytes)
Šo grāmatu apgādi “Memento” un “Treji deviņi” Stokholmā un Rīgā laida klajā 2001.gadā ar Teņa Graša zīmējumiem

“Kā rudzu druva vabās tīkli zied,/ un kāpās skaro smilšu puķu klāsts” – tā Fricis Dziesma raksta par savu dzimto Līvzemi, kas viņam arī no gadu tāluma šķiet “Sapņu un klusuma zeme,/ vientuļa daiļuma telpa”. Dzejnieka 98.dzimumdienā, kas ne gluži 11.februārī, bet mazliet vēlāk tika svinēta Ojāra Vācieša muzejā, sveicienu no jubilāra nesa viņa kaimiņš Stokholmā – literatūrkritiķis Mārtiņš Lasmanis. Daktera un publicista Jāņa Liepiņa rosinātas, sarīkojumā piedalījās vismaz piecas daiļas aktrises un vēl “Hāgenskalna muzikanti”. Skanēja Friča Dziesmas smeldzīgā liriskā dzeja no “Līvzemes” un draiski trāpīgie panti, ko “aiz aplamas dzīves lustes” ventiņmēlē sacerējis viņa dubultnieks Alant Vils.
Mārtiņš Lasmanis atgādināja, ka Friča Dziesmas (Friča Forstmaņa) darbi sākuši atgriezties tēvzemē 1991.gadā, kad viņa dzimtajā pusē parādījusies pirmā dzejas grāmatiņa. Darbs turpinās – ar Ventspils bibliotēkas gādību paredzēts izdot pavisam trīs sējumus. Ceļā pie lasītājiem ir otrā grāmatiņa, kuras autors ir Alant Vils. Trešajā atspoguļosies viņa lielais atdzejotāja darbs. Dzejnieks tulkojis vācu, angļu un krievu romantisko dzeju, bet trimdas gados atdzejojis ap 800 zviedru lirikas paraugu.
Dažas dienas vēlāk Mārtiņš Lasmanis ar saviem cienītājiem tikās kā autors: apgāds “Nordik” laidis klajā viņa grāmatu “Aplūkojumi” – rakstus par literatūru klaidā un mājās. Tie publicēti dažādos izdevumos, lielākoties žurnālā “Jaunā Gaita”. Te ir arī pārdomas par Sprīdīša simtgadi, kas pērn bija publicētas “Teātra Vēstnesī”, un apcere “Vārdi un mūzika”, kuras pamatā ir dažas Latvijas Mūzikas akadēmijā lasītās lekcijas.

Lappusi sagatavoja Aina Rozeniece, “LV”
aina.rozeniece@vestnesis.lv

.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!