• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Būtiskas izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2004., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85928

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES komisārs novērtē Latvijas gatavību

Vēl šajā numurā

23.03.2004., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Būtiskas izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos

VELO.PNG (135307 bytes)
Uz tiem ceļiem, kur noteiks lielāku braukšanas ātrumu, nebūs atļauts pārvietoties ar velosipēdiem un mopēdiem, lai neradītu bīstamas situācijas citiem satiksmes dalībniekiem. Ātrgaitas ceļu apzīmējumus Latvijas ceļiem piešķirs Latvijas Autoceļu direkcija
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Būtiskas izmaiņas līdzšinējā kārtībā paredz jaunie Ceļu satiksmes noteikumi (CSN), kuriem jāstājas spēkā šā gada 1.maijā. Turpmāk, lai uzlabotu satiksmes drošību, tiks atcelti vairāki ierobežojumi, taču atsevišķas normas kļūs vēl stingrākas.
Izmaiņas CSN, kā informē CSDD, paredz ieviest vairākas līdz šim nebijušas ceļa zīmes. Būtiskākā no tām – “Ātrgaitas ceļš”. Tas gan nebūs automaģistrāles apzīmējums, tomēr atvēl lielāku braukšanas ātrumu uz noteiktiem ceļiem. Vasaras mēnešos šī ceļa zīme pieļaujamo braukšanas ātrumu vieglajiem automobiļiem noteiks līdz 110 km/h, ziemā – 90 km/h. Ātrgaitas ceļa statusu šosejām, kur abos braukšanas virzienos ir vismaz divas braukšanas joslas, piešķirs Latvijas Autoceļu direkcija. Pa šīs kategorijas ceļiem, lai neradītu bīstamas situācijas, būs liegts pārvietoties velosipēdiem un mopēdiem.
Tāpat vienmērīgas auto plūsmas nodrošināšanas labad paredzēts atteikties no ātruma ierobežojuma – 80 km/h – autovadītājiem ar stāžu līdz diviem gadiem. Toties jaunajiem autovadītājiem pieļaujamais alkohola daudzums asinīs no 1.maija būs 0,2 promiles, kamēr pārējiem šī norma saglabāsies 0,5 promiļu apjomā. Savukārt mopēdu vadītājiem grozījumi Ceļu satiksmes likumā (CSL) no 1.maija nosaka obligātu transportlīdzekļa reģistrāciju. Turpmāk par mopēdu tiks uzskatīts divriteņu transportlīdzeklis, kura maksimālais ražotāja noteiktais braukšanas ātrums nepārsniedz 45 km/h, bet dzinēja kubatūra – 50 cm3. Motorizētie braucamrīki, kuru tehniskais raksturojums pārsniedz šos kritērijus, tiks pielīdzināti motocikliem.
CSN arī paredzēts, ka nelielas autosadursmes gadījumā, kurā nav cietušo, iesaistītie vadītāji varēs savstarpēji vienoties un par negadījumu policijai neziņot. Šo iespēju nodrošinās īpaša saskaņotā paziņojuma apdrošinātājiem savstarpēja sastādīšana. Saskaņotā paziņojuma paraugi būs pieejami gan apdrošināšanas sabiedrībās, gan degvielas uzpildes stacijās. Jaunie CSN turpmāk noteiks arī obligātu mācību braukšanas atļaujas nepieciešamību topošajiem vadītājiem neatkarīgi no tā, vai apmācība notiks privāti vai autoskolas uzraudzībā.
CSN ir viens no 18 Ministru kabineta noteikumiem, kas saistīti ar grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā un CSL, informē CSDD. Kopumā tiek veidota jauna sistēma satiksmes drošības veicināšanai Latvijā, kurai jāsāk darboties no 1.jūlija. Daļa šo noteikumu projektu ir pieejami CSDD mājaslapā www.csdd.lv , kurā interesentiem ir iespēja izteikt viedokļus un priekšlikumus.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!