• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES komisārs novērtē Latvijas gatavību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2004., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85925

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Investīciju svārstības

Vēl šajā numurā

23.03.2004., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES komisārs novērtē Latvijas gatavību

ES.PNG (103025 bytes)
Frederiks Bolkesteins vakar izteicis gandarījumu par iespēju 1.maijā sveikt Latviju kā pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Pirmdien, 22.martā, ar Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus komisāru Frederiku Bolkesteinu, kas Latvijā ieradies divu dienu darba vizītē, tikās Ministru prezidents Indulis Emsis. Apspriesta vairāku jautājumu un likumu grozījumu virzība, kas Latvijai jāpieņem līdz iestāšanās brīdim ES, kā arī Latvijas progress, pārņemot ES likumdošanu iekšējā tirgus jomā. Ministru prezidents informējis par mūsu valsts sasniegto integrācijā ES, raksturojot to kā stabilu un nepārtrauktu.
Premjers paudis rūpes jautājumā par brīvo darbaspēka kustību un ierobežojumiem, kurus daudzas ES dalībvalstis ievieš pret darbaspēku no jaunajām dalībvalstīm. Savukārt ES komisārs apsveicis Ministru prezidentu ar stāšanos amatā un pateicies par valdības darbu, kas ieguldīts, sagatavojot Latviju iestājai ES.
Vakar, tiekoties ar finanšu ministru Oskaru Spurdziņu, F.Bolkesteins atzīmēja Latvijas progresu un nopietno pozitīvo virzību uz to jautājumu sakārtošanu, kas skar mūsu valsts iestāšanos ES. Kopumā, kā atzina ES komisārs, Latvija varētu būt gatava pilnvērtīgai dalībai ES.
Finanšu ministrijas preses sekretāre Baiba Melnace norāda, ka komisāru interesēja muitas informācijas sistēmu savietojamība ar pārējo dalībvalstu sistēmām pēc 1.maija un viņš piedāvājis iespējamo tehnisko palīdzību šā jautājuma risināšanai. Pārrunātas arī nodokļu sistēmas un administrēšanas izmaiņas pēc Latvijas iestājas ES. Kopumā nodokļu piemērošanas sistēma komisāru apmierināja, nepieciešami tikai nelieli papildu precizējumi par atsevišķām tehniskām nodokļu piemērošanas pozīcijām.
Arī izglītības un zinātnes ministrs Juris Radzevičs un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Eiropas integrācijas un starptautiskās palīdzības koordinācijas departamenta pārstāvji vakar tikās ar F.Bolkesteinu un Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītāju Endrū Rasbašu. Viena no apspriestajām aktualitātēm – Latvijas spēja nodrošināt ES institūciju tulku dienestus ar tulkiem. Raksturojot tulkojamo dokumentu apjomu un problēmas aktualitāti, komisārs minēja piemēru, ka Vācijā vien gada laikā tiek izstrādāts ap 20 000 patentu, kas ES stājas spēkā tikai no brīža, kad ir iztulkoti visās ES valstu oficiālajās valodās, tātad pēc Latvijas iestāšanās ES – arī latviešu.
J.Radzevičs apliecināja, ka izprot problēmas nozīmīgumu, un informēja, ka Izglītības un zinātnes ministrijā jau apspriesti plāni paplašināt to augstskolu loku, kuras piedāvā apmācības programmas tulku sagatavošanai. Šim mērķim varētu tikt novirzīti ES strukturālo fondu līdzekļi. Pašlaik šādu programmu piedāvā vien Latvijas Universitāte.
Savukārt ekonomikas ministrs Juris Lujāns vakar komisāru informēja par Ekonomikas ministrijas paveikto iekšējā tirgus sakārtošanas jomā, Latvijai gatavojoties kļūt par Eiropas Savienības pilntiesīgu dalībvalsti.

“LV” informācija

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!