• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gada ritmi fotogrāfijās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2004., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85922

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā aizsargāt vietvārdus?

Vēl šajā numurā

23.03.2004., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gada ritmi fotogrāfijās

Padomju laikā ieviestais Tautas mākslinieciskās pašdarbības kolektīva nosaukums līdz ar komunistu valdīšanas beigām pačibēja. Bet daudzi amatieru kolektīvi joprojām ar to lepojas, jo pie tā tikuši ar neatlaidīgu un mērķtiecīgu darbu.VEF Kultūras pilī atvērta tautas mākslas fotostudijas “RVR” izstāde “Gada ritmi 2004”. To ievada studijas vēstures apraksts.

LONDONA.PNG (72427 bytes)
Londona
Foto: Mārtiņš Mits

Rīgas Vagonu rūpnīcā fotostudija izveidojās 1971. gadā. Nu jau 32 gadus to vada Leons Līnis. Viņš bija ceha mehāniķis un rosījās arī sabiedriskajā darbā. Pašmācības ceļā un dažādos kursos un semināros viņš jau bija apguvis fotografēšanas pamatus un turpināja pilnveidoties līdz ar kolektīvu. Īstais vīrs bija nācis pie stūres un tur to joprojām. Studijai piemērotas telpas tika atrastas un piemērotas Brīvības ielā 236. Tur vēl arvien ir lekciju telpa, laboratorija un neliels fotosalons. Lai lielo pārmaiņu laikos šīs telpas saglabātu, vajadzēja enerģiski un prasmīgi cīnīties. 2000. gadā studija nonāca VEF Kultūras pils paspārnē. Radās labas iespējas rīkot izstādes.
Fotostudija “RVR” ir viena no vecākajām un pieredzējušākajām Latvijā. Fotografēšanu tajā iemācījušies un mākslas foto pamatus apguvuši vairāk nekā 3000 cilvēku. Pašlaik studijā ir 56 dalībnieki, dažādu vecumu un tautību ļaudis, visvairāk ir krievu un latviešu. Raksturīgi, ka apmēram pusei tagad ir augstākā izglītība. Kolektīvs ir ļoti draudzīgs un saliedēts. Teorētiskas un praktiskas nodarbības, mākslas zinātnieku lekcijas, muzeju un mākslas izstāžu apmeklēšana, savu izstāžu rīkošana, kolēģu darbu analīze – tik vispusīga ir studijas darbība. Tuvāku sapazīšanos veicina divu dienu ilgie kopējie braucieni pa Latviju, kas jau gadus desmit notiek oktobra pirmajā sestdienā un svētdienā. Pērn tika braukāts pa Kurzemi, fotografēts un pēc tam, kā parasti, sarīkota izstāde. Leons Līnis priecājās, cik interesantas un dažādas fotogrāfijas tapušas vienā un tai paša vietā. Katrā attēlā izpaužas savs skatījums, sava noskaņa.
Studija “RVR ”eksponē savas kolekcijas arī ārzemēs, aktīvi sūta darbus uz starptautiskām izstādēm. Nesen prāva kolekcija bija izstādīta Turcijā, pašlaik darbi atrodas Ķīnā, Dānijā un Ungārijā. Bet Latvijā galvenā izstāde ir “Gada ritmi”. Šoreiz tajā piedalās 23 autori. Viņu veikumu vispirms analizēja un darbus atlasīja studijas dalībnieki paši, pēc tam tos izvērtēja pazīstamu profesionālu fotogrāfu žūrija, kurā darbojās Valts Kleins, Valdis Brauns un Roberts Kaniņš. Tika piešķirtas trīs galvenās balvas. Pirmo vietu ieguva Nikolajs Šelušenkovs par fotogrāfiju “Ziemas pasaka”. Autors ir datoru speciālists, un šī profesija palīdzējusi viņam radīt fantastisku un emocionālu ainavu. Otrā vieta piešķirta Rīgas Juridiskās augstskolas lektoram Mārtiņam Mitam par fotogrāfiju “Londona”, trešā – sakaru inženierim Aleksandram Ščerbinam par niansētu Vecrīgas sienu fotogrāfiju “Laika nospiedumi”. Izstāde, kurā ir interesantas pilsētu, lauku un jūras ainavas, portreti un akti, VEF Kultūras pilī būs atvērta līdz 31. martam.

Jānis Rozenieks

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!