• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizturētas preces vairāku miljonu vērtībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2004., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85508

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Arī invalīdi grib strādāt

Vēl šajā numurā

12.03.2004., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizturētas preces vairāku miljonu vērtībā

Preču grupas, ar kuru pārvietošanu saistīti muitas noteikumu pārkāpumi, kas rada valstij lielus finansiālos zaudējumus, pērn pārsvarā saglabājušās nemainīgas – naftas produkti, alkohols, cigaretes, pārtikas preces, norāda Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Galvenās muitas pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Līdaka, rezumējot apkopotos muitas darba rezultātus par pērno gadu.

Aizvadītajā gadā Latvijas muitā sastādīti 2208 administratīvo pārkāpumu protokoli. Izskatot administratīvo pārkāpumu lietas, pieņemti lēmumi muitas noteikumus neievērojušām juridiskām un fiziskām personām uzlikt naudas sodus 192 117 latu vērtībā. Papildus aprēķināti nodokļi 1 679 961,31 lata vērtībā. Atklājot gadījumus, kad ar mērķi izkrāpt no valsts pievienotās vērtības nodokļa atmaksas noformēti fiktīvi eksporta darījumi, faktiski preci neizvedot no Latvijas Republikas teritorijas, muita valsts budžetam novērsusi kaitējumu par kopējo summu 180 860,42 lati.

Narkotiku kontrabandas
apkarošanas lauks

Salīdzinot ar 2002.gadu, pērn ievērojami uzlabojušies muitas darba rezultāti saistībā ar narkotiku kontrabandas apkarošanu. Muita pērn organizējusi astoņas Latvijas mēroga narkotiku kontrabandas apkarošanas operācijas un piedalījusies trijās starptautiskās operācijās. Piecos gadījumos atrastas narkotiskās vielas (19 923,758 grami) un desmit gadījumos – psihotropās vielas (981,5 tabletes un 15 ampulas).
Veicot regulāru informācijas apmaiņu ar policiju, noskaidrotas atsevišķu narkotisko vielu  kontrabandas metodes un iespējamie kontrabandas ceļi.

Viltotās preces – no
“Belij aist” līdz “Chanel”

Aizvadītā gadā īstenojot intelektuālā īpašuma aizsardzības pasākumus, muita pieņēmusi 31 iesniegumu no uzņēmumiem dažādu preču zīmju aizsardzībai, kā arī aizturējusi preces, kuru kopējā vērtība ir 62 405,32 lati. Pērn biežāk konstatētie ir sporta apģērbu, mobilo tālruņu daļu, galantērijas izstrādājumu, alkoholisko dzērienu ar viltotām preču zīmēm, kā arī kontrafaktas audiovizuālās produkcijas pārvietošanas gadījumi. Pagājušā gadā pieņemti grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz administratīvo atbildību par muitas režīma piemērošanu kontrafaktām vai pirātiskām precēm. Par šādu preču pārvietošanu pāri robežai pērn fiziskām un juridiskām personām uzlikti naudas sodi kopumā 5500 latu, bet precēm piemērota konfiskācija. Pērn konfiscēti par kontrafaktām precēm atzīti 1765 mobilo telefonu lādētāji un 750 mobilo tālruņu daļas ar preču zīmi “Nokia”, 1577 dažādi apģērbi ar viltotām preču zīmēm, tostarp “Nike”, “Adidas”, “Lotto” un “Helli Hansen” marķējumu, 22 somas ar viltotām “Gucci” un “Chanel” preču zīmēm, kā arī 1500 ierakstīti DVD diski un 154 CD diski. Iznīcināti 70 pāri sporta apavu un 59 apģērbi ar viltotām “Nike” un “Adidas” preču zīmēm un 154 CD diski. Līdz lēmumu pieņemšanai administratīvajās lietās aizturēti 208 ierakstīti CD diski, 195 DVD diski un 4 VHS kasetes, bet līdz tiesas sprieduma saņemšanai aizturētas 17 642 pudeles dzirkstošā vīna ar viltotām preču zīmēm “Sovetskoje muskatnoje”, 1 008 pudeles dzirkstošā vīna “Sovetskoje šampanskoje” un 12 440 litri brendija “Belij aist”.
Iepriekšējā gadā konstatēti sešpadsmit muitas noteikumu pārkāpumi, kas saistīti ar stratēģiskas nozīmes preču nelikumīgu pārvietošanu, un deviņi Vašingtonas konvencijas par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām pārkāpumi.

Novērstais kaitējums

Pērn veiktas 878 pēcmuitošanas pārbaudes, kuru rezultātā aprēķināts muitas parāds 1 493 612,87 latu un soda naudas – 1 000 945,49 lati. Veicot pēcmuitošanas pārbaudes, muitas iestādes pārliecinās par muitas deklarācijā sniegtās informācijas precizitāti un pārbauda darījuma dokumentus un informāciju par attiecīgo preču pārvietošanu. Tādu pārbaudi var veikt deklarētāja vai jebkuras citas tieši vai netieši darījumos ar minētajām precēm iesaistītas personas telpās vai arī tās personas telpās, kuras valdījumā ir darījuma dokumenti un informācija. Šāda muitas kontrole iekšzemē samazina robežas šķērsošanas laiku.
Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas un pēcmuitošanas pārbaužu struktūrvienību darbības rezultātā aizturēto preču aptuvenā vērtība ir 3,5 miljoni latu, bet papildus aprēķināto muitas maksājumu un novērstā kaitējuma kopējā summa – aptuveni 4,5 miljoni latu.

Pēc VID Galvenās muitas informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!