• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gatavojoties Eiroparlamenta vēlēšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2004., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85063

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tīra vide kā Latvijas lielākā bagātība

Vēl šajā numurā

03.03.2004., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gatavojoties Eiroparlamenta vēlēšanām

Gandrīz divas trešdaļas Latvijas vēlētāju plāno piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, 46 % atzīst, ka noteikti piedalīsies, bet 28 % drīzāk piedalīsies nekā nepiedalīsies. Par to liecina Centrālās vēlēšanu komisijas un Baltijas Sociālo zinātņu institūta februārī veiktais pētījums.
Kā “LV” iepriekš rakstījis, sākot ar EP vēlēšanām, kas norisināsies šā gada 12.jūnijā, Latvijā tiks mainīta vēlētāju reģistrācijas kārtība, pielāgojot to vēlētāju reģistrācijas kārtībai ES dalībvalstīs. Turpmāk katru balsstiesīgo reģistrēs vēlētāju reģistrā noteiktā iecirknī, uz kuru tad arī būs jādodas balsot. Noteiktu laiku pirms vēlēšanām vēlētājiem būs iespēja mainīt savu vēlēšanu iecirkni.
Pētījuma galvenais mērķis – noskaidrot attieksmi pret jauno vēlētāju reģistrācijas kārtību, kā arī iedzīvotāju motivāciju piedalīties EP vēlēšanās.
83 % aptaujāto atzinuši, ka nozīmīgākais faktors izlemšanai, vai piedalīties EP vēlēšanās, būs pieteiktie deputātu kandidāti, 76 % kā svarīgu faktoru minējuši pieejamo informāciju par EP, bet 45 % aptaujāto kā būtisku līdzdalību ietekmējošu faktoru minējuši jauno vēlētāju reģistrācijas kārtību. CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars 2.marta preses konferencē atzina, ka 45 % ir vērā ņemams skaitlis, kas liecina, ka CVK informēšanas pasākumi pirms vēlēšanām būs ļoti vajadzīgi.
Vēl A.Cimdars norādīja, ka CVK informatīvie pasākumi galvenokārt būs vērsti uz vairākām problēmgrupām, pirmām kārtām tiem, kas nedzīvo atbilstoši deklarētajai (pieraksta) dzīvesvietai. Šie iedzīvotāji, visdrīzāk, varētu nesaņemt paziņojumu par savu vēlēšanu iecirkni un vēlēšanu kārtību. Pētījums atklāj, ka tādu ir aptuveni 14% no visiem vēlētājiem. CVK informācija būs svarīga arī tiem, kas kādu citu iemeslu dēļ nebūs saņēmuši informāciju, kā arī aizmāršīgajiem vēlētājiem. Galvenokārt informēšana notiks, izmantojot CVK informatīvo tālruni, kas sāks darboties jau tuvākajā laikā.
Kā pastāstīja A.Cimdars, šobrīd top arī animācijas filmiņa – reklāmas klips, kas drīzumā televīzijas skatītājiem vēstīs par EP vēlēšanām un to norisi. Pavisam drīz noslēgsies arī konkurss par informatīvā tālruņa pakalpojumu sniegšanu. Laikā no 26. marta līdz 3.martam ikvienam vēlētājam paredzēts izsūtīt paziņojumu par to, kurā vēlēšanu iecirknī viņš reģistrēts, iecirkņa adresi un iestādes nosaukumu, kurā tas izvietots. Līdz 10.aprīlim katram vēlētājam vajadzētu saņemt šo informāciju savā pieraksta vai deklarētajā dzīvesvietā. Tiem, kas pirms tam nebūs saņēmuši šo informāciju, jāzvana uz CVK informatīvo tālruni, lai noskaidrotu savu vēlēšanu iecirkni.
Bet līdz 13.maijam ikviens, kurš to vēlēsies, varēs mainīt savu vēlēšanu iecirkni, izvēloties sev ērtāko un izdevīgāko, lai apmeklētu vēlēšanas. Vēlēšanu iecirkņa maiņu varēs noformēt jebkurā dzīvesvietas deklarēšanas vietā.
Eiroparlamenta vēlēšanas visā Latvijā notiks 12.jūnijā.

Artis Nīgals, “LV”

artis.nigals@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!