• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pa augšupvedošām vārda izpētes kāpnēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2004., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84211

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar vārda spēku un dvēseles gaišumu

Vēl šajā numurā

11.02.2004., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pa augšupvedošām vārda izpētes kāpnēm

GRAMATA.PNG (92600 bytes)Grāmatu mūsdienās iznāk daudz. Līdz ar to katra jauna sējuma klajā nākšana lielākoties vairs nav visas sabiedrības uzmanības vērts notikums. Var jau būt, ka arī valodnieka Ojāra Buša rakstu krājums “Personvārdi, vietvārdi un citi vārdi: izpētes pakāpieni” ne katram raisīs interesi, lai gan savas tautas valodas problēmu pētīšanas jautājumi arvien bijuši ne tikai filologu uzmanībaslokā vien.

Autors priekšvārdā raksta, ka krājums ir viņa “publikāciju apkopojums, ievērojot principu: “no vienkāršā uz sarežģīto”. Tādēļ krājumu ievada galvenokārt jauniešiem un pusaudžiem adresēti populārzinātniski raksti, bet noslēdz līdz šim neatrisinātu onomastikas teorētisko problēmu pētījumi. Varētu teikt, ka šo rakstu krājumu veido trīs secīgas daļas, kaut arī tās nav formāli izdalītas, jo pāriet cita citā bez krasas robežlīnijas: 1) populārzinātniski raksti; 2) īpašvārdu (galvenokārt personvārdu) pētījumi, kas adresēti arī ieinteresētiem nespeciālistiem; 3) zinātniski raksti, kuru galvenais adresāts ir valodniecības, it sevišķi onomastikas jeb īpašvārdu pētniecības, profesionāļi.

Tātad iespējamo grāmatas lasītāju loku autors iecerējis visai plašu, par to liecina arī atsevišķu rakstu nosaukumi, kas vairumā gadījumu ir pietiekami intriģējoši, lai mudinātu lasīt. Piemēra dēļ “Latgales vietvārdi latviešu literārajā valodā. Problēmas”. Un raksta pirmā rindkopa:
“Kā zināms, ir divi pamatviedokļi par to, kā Latgales vietvārdi būtu rakstāmi un runājami latviešu literārajā valodā. Pirmo no tiem nosacīti varētu dēvēt par “Endzelīna viedokli”, un saskaņā ar to izlokšņu vārdi jāpārceļ literārajā valodā, ņemot vērā skaņu atbilsmes. Pašreizējā prakse iespēju robežās cenšas respektēt šo viedokli. Saskaņā ar otru, pretējo viedokli, Latgales vietvārdi arī literārajā valodā jāraksta burts pa burtam tieši tā, kā tos izrunā atbilstīgajā izloksnē. Katrs viedoklis būtu jāizvērtē gan lingvistiskajā, gan ekstralingvistiskajā aspektā. Tātad – divi viedokļi reiz divi aspekti – kopā četri izvērtējamie lielumi.”

Vai ieinteresēja? Tad atliek tikai meklēt 310 lappušu biezo grāmatu, ko izdevis Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūts.

“LV” informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!