• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rekords mežu atjaunošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2004., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83856

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 3. februārī

Vēl šajā numurā

03.02.2004., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rekords mežu atjaunošanā

ZIMEJUMS COPY.JPG (29753 bytes)Sasniegts rekords mežu atjaunošanā, liecina Valsts meža dienesta (VMD) apkopotie dati par pērno gadu. Proti, pavisam atjaunoti 29 411 hektāri meža, un tas ir par 63,6 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš. Valsts mežos atjaunoti 10 688 hektāri, pārējo īpašnieku mežos – 18 723 hektāri meža, kas ir par 117 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš.

Jautāta, kas veicinājis tik spējas izmaiņas mežu atjaunošanā, VMD Mežsaimniecības daļas vadītāja Rita Benta norāda, ka pozitīvo tendenci izraisījis vairāku iemeslu kopums. Viens no tiem – šādi izpaužas meža īpašnieku informēšanā, piemēram, konsultācijās un sniegtajos skaidrojumos, ieguldītā darba rezultāti. Arī nodokļu atlaides, ja izpildītas prasības, kā arī administratīvais sods, ja mežs nav atjaunots, un ciršanas aizliegums, ja termiņā nav atjaunotas iepriekš izcirstās platības, motivē meža īpašniekus sekmīgāk atjaunot mežu. Proti, Meža likumā noteikts, ka galvenā cirte tiek aizliegta, ja meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs noteiktajos termiņos un kvalitātē nav atjaunojis mežu vismaz 80 procentu apmērā no kopējās atjaunojamās platības.
Turklāt iedarbīga izrādījusies sistēma, ka pēc 1.oktobra meža īpašnieki un apsaimniekotāji tika informēti par tām platībām, kas nav atzītas par atjaunotām. Tātad līdz gada nogalei vēl bija laiks, lai situāciju uzlabotu, skaidro R. Benta, atzīstot, ka šajā laikā meža īpašnieki un apsaimniekotāji tiešām sekmīgi strādājuši, lai izpildītu meža atjaunošanas prasības. VMD darbinieki par atjaunotiem atzinuši 4724 hektārus meža. Atjaunoto meža platību pieaugums galvenokārt ir privāto īpašnieku mežos – 4182 hektāri. Meža atjaunošanas prasību izpilde gada nogalē būtībā panākta, kvalitatīvi izpildot jaunaudžu kopšanu atjaunošanas termiņu sasniegušajās un pārsniegušajās atjaunojamās platībās, liecina VMD Komunikācijas daļas informācija. Būtiska loma kopšanas darbu sekmīgā izpildē bijusi piemērotiem laika apstākļiem.
No pērnā gada 1.oktobra līdz gada beigām 1241 saimniecībā, kur pirms tam nebija izpildītas normatīvajos aktos noteiktās prasības par 80 procentu apmežošanu un kuru īpašumā bija audzes galvenās cirtes vecumā, veicot kopšanu, prasības izpildīja un galvenās cirtes aizliegums neiestājās.
Savukārt valsts mežos, vērtējot pēc stāvokļa šā gada 1.janvārī, Meža likumā noteiktās prasības meža atjaunošanā ir izpildītas pilnībā.
Lai gan prognozējams, ka tendence sekmīgāk atjaunot mežus neapsīks arī turpmāk, VMD darbinieki uzskata, ka meža atjaunošanas jautājumi aktualitāti nav zaudējuši, un turpinās sniegt nepieciešamo informāciju meža īpašniekiem, kā arī konsultēs tos mežā, rīkos seminārus par meža apsaimniekošanas jautājumiem, akcentējot atjaunošanas veida izvēli un jaunaudžu kopšanas izpildes prasības.

Ilze Apine, “LV”

VMD dati

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!