• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rosina pētīt makroekonomisko situāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2004., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83851

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kļūdām likumdošanā ir pārāk augsta cena

Vēl šajā numurā

03.02.2004., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rosina pētīt makroekonomisko situāciju

Turpinot pērn aizsākto tradīciju, Latvijas Banka otro gadu pēc kārtas izsludinājusi mūsu valsts augstskolu studentu zinātnisko darbu konkursu. Šoreiz konkursa mērķis ir veicināt Latvijas tautsaimniecības makroekonomisko problēmu apzināšanu un analīzi, kā arī izvērtēt sekas, kādas dažādās tautsaimniecības jomās varētu radīt Latvijas integrācija Eiropas Savienībā (ES).

Komentējot Latvijas Bankas lēmumu izsludināt otro studentu zinātnisko darbu konkursu, tās prezidents Ilmārs Rimšēvičs uzsvēra: “Gribam turpināt veiksmīgi sākto konkursu, veicinot finanšu un ekonomiska rakstura pētījumus par aktuālām tēmām. Uz konkursu aicinām arī tādēļ, lai atbalstītu pamatīgas analīzes un pētniecības praksi. Lai arī paši vairāk justos ekonomiskās domas dialogā.”
Konkursa darbam banka piedāvā visai plašu tēmu loku, un, lai tajā piedalītos, nepieciešamas zināšanas un izpratne par makroekonomisko situāciju ne vien Latvijā, bet arī citās ES kandidātvalstīs, kā arī pašreizējās dalībvalstīs. Studenti tiek aicināti, piemēram, sniegt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas konkurētspējas novērtējumu salīdzinājumā ar pašreizējām ES dalībvalstīm, Latvijas darbaspēka tirgus elastības novērtējumu, Baltijas valstu ekonomiskās attīstības salīdzinošo analīzi laika posmā no deviņdesmito gadu sākuma līdz mūsdienām, izvērtēt ES paplašināšanās ietekmi uz esošo dalībvalstu ekonomisko attīstību, Māstrihtas nominālo konverģences kritēriju izpildes iespējas Latvijā, mūsu valsts tautsaimniecības atbilstību tā dēvētās valūtas optimālās telpas nosacījumiem salīdzinājumā ar eirozonas valstīm. Pilnu tēmu sarakstu, kā arī darbam izvirzītās prasības un citus nosacījumus ikviens interesents var izlasīt konkursa nolikumā Latvijas Bankas mājaslapas internetā, kuras adrese ir www.bank.lv, sadaļā “Paziņojumi, jaunumi”.
Konkursa darbi jāiesniedz Latvijas Bankā no šā gada 3.maija līdz 31.maijam, savukārt Latvijas Bankas izveidota žūrijas komisija tos izvērtēs līdz 21.jūnijam, nosakot konkursa uzvarētājus – vienu pirmās, divus otrās un trīs trešās vietas ieguvējus. Konkursa uzvarētājiem tiks piešķirtas sešas godalgas: trīs trešās vietas ieguvēji saņems 300 latu katrs, divi otrās vietas ieguvēji – 500 latu katrs, bet pirmās vietas ieguvējs – tūkstoš latu.
Pirmais studentu zinātnisko darbu konkurss, kas risinājās pagājušajā gadā, bija sekmīgs, lai gan tajā piedalījās tikai 12 dalībnieku, un jau toreiz banka nolēma šo iniciatīvu pārvērst tradīcijā. Pērn konkursā Latvijas Banka piešķīra prēmijas par septiņiem pētījumiem, kas bija veltīti tādiem tematiem kā Latvijas nodokļu politika un iespējamās attīstības tendences pēc iestāšanās Eiropas Savienībā, Latvijas ārējās tirdzniecības attīstības iespējas, darbaspēka tirgus un lauksaimniecības zemes tirgus attīstība. Pirmo prēmiju par darbu “Latvijas reālās konverģences ar Eiropas Savienības valstīm perspektīvas” pērn ieguva Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes maģistra programmas studente Alda Ozola, kas savu pētījumu bija veltījusi mūsu valsts makroekonomiskajai attīstībai, gatavojoties dalībai Eiropas Savienībā.

Gita Kronberga, “LV”
gita.kronberga@vestnesis.lv 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!