• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vai darba tirgus atvērts visiem?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2004., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83848

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ziedojot gara kopšanai, ziedojam nākotnei

Vēl šajā numurā

03.02.2004., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vai darba tirgus atvērts visiem?

Ar šā gada 1.maiju Latvijā sāks darboties Kopienas iniciatīvas “Equal” (vienlīdzīgs) programma, par kuru vakar, 2.februārī, informēja labklājības ministre Dagnija Staķe, Labklājības ministrijas Finanšu vadības un Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu departamenta direktores vietniece Elita Milča un koledžas “RRC” direktore Regīna Simsone.

D.Staķe pastāstīja, ka sociālajā jomā līdztekus Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem Latvijai no 2004.gada 1.maija līdz 2006.gadam būs pieejams programmas “Equal” finansējums 10 miljoni eiro, no kuriem 2 miljoni eiro būs Latvijas valdības līdzfinansējums.
“Equal” ir starptautiska sadarbības programma ar mērķi cīnīties pret visu veidu diskrimināciju un nevienlīdzību darba tirgū, kā arī atbalstīt sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju iekļaušanos darba tirgū. Tādēļ viena no programmas prioritātēm ir padarīt darba tirgu pieejamāku tādām riska grupām kā invalīdi, jaunieši ar pamatizglītību, ilgstošie bezdarbnieki, personas, kuras atrodas ieslodzījumā vai no tā atbrīvotas, vecāki, kuri atgriežas darba tirgū pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. E. Milča uzsvēra, ka saraksts ir atvērts, tajā esošās riska grupas var mainīties, kāda pazust (piemēram, citviet Eiropā invalīdi nav sociālās atstumtības riska grupa) un kāda nākt klāt. Programmā uzsvērta dzimumu līdztiesības nodrošināšana, domājot par lielākām iespējām apvienot darba un ģimenes dzīvi. Dzimumu līdztiesība ir arī Latvijas Attīstības plāna horizontālā prioritāte. Latvijai pagaidām vēl nav aktuāla patvēruma meklētāju sociālā un profesionālā integrācija (runa nav par nelegālajiem imigrantiem), taču, kā norādīja ministre, Latvijas sociālo pakalpojumu sistēmai ir jābūt gatavai šiem cilvēkiem palīdzēt.
Lai palīdzētu ikvienam, kurš “izkritis” no darba tirgus, tajā atgriezties un noturēties, “Equal” darba virzieni ir aktīvo nodarbinātības pasākumu efektivitātes paaugstināšana un preventīvo pasākumu ieviešana, lai samazinātu riska grupu – ilgstošo bezdarbnieku, jauniešu ar pamatizglītību u.c. – skaitu. Īpaša uzmanība tiks pievērsta tam, lai mazinātu darba samaksas atšķirības starp vīriešiem un sievietēm.
Kā uzsvēra E. Milča, “Equal” ir sadarbības programma gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Latvijai, īstenojot projektus, būs jāatrod starptautiski sadarbības partneri ar līdzīgām interesēm un vajadzībām. Nacionālā līmenī sadarboties varēs valsts un pašvaldību institūcijas, sabiedriskās organizācijas, sociālie partneri, uzņēmumi, izglītības, konsultāciju un atbalsta pakalpojumu sniedzēji.
“Equal” ietvaros atbalstu varēs gūt šādi projekti: pētījumi par šķēršļiem, kas traucē iekļauties darba tirgū, jaunu pieeju sagatavošana nodarbinātības pakalpojumu uzlabošanai (pārkvalifikācija, tālākizglītības iespējas, darba tirgus pieprasījuma izpēte), izpratnes veicināšana par diskriminācijas cēloņiem un sekām, atbalsts darba vietu un prakšu izveidei (arī subsidētās darba vietas).
No pieejamiem 10 miljoniem eiro Latvija 53% iecerējusi tērēt darba spēju veicināšanai, 34% vienādu iespēju visiem nodrošināšanai, 8% tehniskajai palīdzībai un 5% atbalstam patvēruma meklētājiem.

Rūta Kesnere, “LV”

ruta.kesnere@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!