• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pievērš uzmanību reketam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2004., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83618

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Spriedīs par svētku un atceres dienām

Vēl šajā numurā

28.01.2004., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pievērš uzmanību reketam

Ar reketu saistītās problēmas atkal ir likumsargu darba kārtībā, un tām jāvelta vairāk uzmanības. Tā Valsts policijas gadskārtējā sanāksmē atzinis iekšlietu ministrs Māris Gulbis.

Rekets šā jēdziena 90.gadu vidus izpratnē – izspiešana ar draudiem un klaju vardarbību – šobrīd diez vai draud aktualizēties, jo ir mainījusies sociāli ekonomiskā vide, atzīst Valsts policijas (VP) preses un sabiedrisko attiecību daļā. Tomēr izspiešana visu laiku bijusi izplatīts nozieguma veids. Mazinoties ēnu biznesa īpatsvaram, arvien vairāk izspiedēju upuru vērsušies tiesībsargājošajās institūcijās pēc palīdzības, tādējādi arī apliecinot iedzīvotāju pieaugošo uzticību policijai. Taču izspiešana vienmēr bijusi latents noziegumu veids, tādēļ arī pašlaik esot grūti aplēst tā patiesos apmērus, sevišķi gadījumos, kad paši noziedznieku upuri nav ieinteresēti par to ziņot.
Daļēji M.Gulbja paustās bažas par reketa aktualizēšanos saistītas ar to, ka pašlaik no ieslodzījuma atbrīvojas personas, kuras par šiem noziegumiem notiesātas 90.gados, “Latvijas Vēstnesim” paskaidroja ministra preses sekretāre Maija Celmiņa. Raksturīgi arī, ka šobrīd arvien vairāk krimināllietu par izspiešanu tiek ierosināts pret jauniešiem, informē VP.
Par noziegumiem, kas saistīti ar izspiešanu, atbilstoši Krimināllikuma 183. un 184.pantam, pērn ierosinātas 202 krimināllietas, kas ir par 132 vairāk nekā 2002.gadā. No minētajiem 202 noziegumiem atklāti 166, kas ir par 126 vairāk nekā 2002.gadā. Rīgā pērn reģistrēti 79 izspiešanas gadījumi, bet atklāti 52. Savukārt 2002.gadā galvaspilsētā fiksēti 35 šādi noziegumi, no kuriem atklāti 16.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!