• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties forumā par genocīdu Stokholmā 26.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2004., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83514

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Pasaules ekonomikas forumā Davosā 23.janvārī

Vēl šajā numurā

27.01.2004., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Piedaloties forumā par genocīdu Stokholmā 26.janvārī

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 26.janvārī, Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā starptautiskajā forumā “Genocīda novēršana: draudi un atbildība” aicināja Eiropu izvērtēt komunistiskā totalitārā režīma noziegumus.
Runājot foruma atklāšanā pēc ANO ģenerālsekretāra Kofi Annana un Zviedrijas premjerministra Jērana Pēršona, prezidente sacīja, ka, neizvērtējot komunistiskā režīma noziegumu smagumu, Eiropa var nosmakt zem vēstures nastas. Prezidente arī uzsvēra, ka šodienas pasaulē nedrīkst vairs īstenoties Staļina sacītais: “Ir cilvēks – ir problēma, nav cilvēka – nav problēmas.” “Vēsture rāda, ka cilvēku var nogalināt dažādi – ar pistoli, nazi, mačeti, gāzes kamerām, bet arī nomērdēšana badā un aukstumā ir nežēlīgs ierocis, un šos ieročus nacistiskais un komunistiskais okupācijas režīms lietoja pret tūkstošiem Baltijas valstu iedzīvotāju represijās, izsūtīšanās un citādi,” viņa teica. Prezidente pauda Latvijas stingro atbalstu Eiropas Parlamentārās asamblejas deputātu iniciatīvai izveidot komisiju komunistiskā režīma izvērtēšanai.
Prezidente atzīmēja, ka visām pasaules valstīm šodien teorētiski būtu iespējams tikt pārvaldītām demokrātiskā ceļā un būtiska nozīme demokrātijas veicināšanā pasaulē ir izglītībai. Ir jāizmanto visas iespējas, lai pasaules sabiedrība iegūtu informāciju un izpratni par to, kas ir genocīds, totalitārs režīms un to dažādās izpausmes, lai sekmīgāk rastu veidus, kā no tām izvairīties nākotnē, uzsvēra V.Vīķe-Freiberga, norādot, ka pasaulē joprojām sastopamas dažādas diskriminācijas, autoritārisma, neiecietības izpausmes ideoloģijas, etniskās piederības, sociālo atšķirību, rases, dzimuma, reliģiskās piederības dēļ. V.Vīķe-Freiberga runā minēja vēl nesen notikušos konfliktus Kosovā, Bosnijā un Hercegovinā, kur “mierīgie iedzīvotāji cieta tādēļ, ka bija piedzimuši etniski “nepareizā” vietā”.
Latvijas valsts vadītāja atgādināja neseno konfliktu Ruandā, akcentējot nepieciešamību pasaules valstu sabiedrībām efektīvāk un ātrāk iesaistīties, lai aizsargātu mierīgo iedzīvotāju tiesības. “Mēs nedrīkstam būt pasīvi, kad pasaulē notiek tādas lietas,” prezidente sacīja, atzīmējot, ka starptautiskā palīdzība Ruandai bija novēlota.
Uzsverot humānisma vērtību paplašināšanas nozīmi, V.Vīķe-Freiberga noslēgumā aicināja pasaules sabiedrību uz jaunu praktisku preventīvu rīcību īstenošanu nolūkā nepieļaut jau reiz pagātnē piedzīvoto necilvēcību. “Mums ir jāveido pasaule, kas būtu vienota savā cilvēcībā. Uzbrukums vienai cilvēku grupai ir uzbrukums visai cilvēcei, tāpēc ir jāatrod veidi, kā praktiskā un preventīvā veidā pielikt punktu noziegumiem pret cilvēci.”
Šī konference, kurā piedalās 50 valstu pārstāvji, ir noslēdzošā četru Zviedrijas valdības rīkoto konferenču ciklā par dažādu neiecietības veidu izskaušanu pasaulē. 2000.gadā prezidente, uzstājoties pirmajā Zviedrijas valdības rīkotajā konferencē par holokaustu, runāja par vispārcilvēcisko vērtību un morāles jautājumu nozīmi, lai izvairītos no tendencēm pasaulē, kas saistītas ar dažādām neiecietības izpausmēm.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!