• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizvien vēl noziedzīgas vienošanās mijkrēslī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.2004., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83385

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kuldīga iezīmē savas vērtības

Vēl šajā numurā

22.01.2004., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizvien vēl noziedzīgas vienošanās mijkrēslī

FORUMS02.PNG (91659 bytes) FORUMS01.PNG (94381 bytes)
Latvijas žurnālistikas vecmeistars Mavriks Vulfsons (pa labi) no pirmavotiem iepazinis pakta slepenos papildprotokolus un var par tiem pastāstīt Vācijas vēstniekam Ekartam Heroldam

Domās dalās žurnālists Ābrams Kleckins (pa kreisi) un Saeimas deputāts Jānis Jurkāns
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 21.janvārī, Rīgā risinājās publiska diskusija, daloties domās visai pasaulei svarīgā jautājumā par Molotova un Ribentropa paktu un tā sekām. Jo daudzi vēstures analītiķi uzskata, ka tieši minētā pakta un tā slepeno papildprotokolu noslēgšana starp hitlerisko Vāciju un staļinisko Padomju Savienību bija pagrieziena punkts Otrā pasaules kara izraisīšanai. Īpaši traģiski divu diktatoru lielvaru noslēgtais pakts ietekmēja Baltijas valstu un tautu likteņus, jo tādējādi tika iznīcināta Latvijas, Lietuvas un Igaunijas neatkarība, bet Baltijas valstu iedzīvotāji kļuva par lielgabalgaļu svešās armijās.
Pirms sarunas sākuma starptautiskā sabiedriskā organizācija “Baltijas forums”, kas rīkoja diskusiju, izvirzīja virkni jautājumu, mudinot rast atbildes.
Vai var uzskatīt, ka pakta sekas pieder tikai pagātnei?
Vai arī Krievijai, kas skaļi deklarē savas rūpes par tautiešiem Baltijā, nebūtu reiz jāsecina, ka viņu ciešanas ir Molotova un Ribentropa pakta seku rezultāts?
Vai Vācijai nebūtu jāatceras kaut vai vācbaltu liktenis, kas zaudēja savu dzimteni Latviju un kara beigās masveidā aizgāja bojā svešatnē?
Diskusijā piedalījās Latvijas sabiedrībā labi pazīstami politiķi, žurnālisti, diplomāti, vēsturnieki, tomēr arī pēc domu apmaiņas nācās secināt, ka pat 65 gadus pēc Molotova un Ribentropa pakta noslēgšanas atbildēt uz jautājumiem nebūt nav vienkārši. Un varbūt tieši tāpēc, ka noziedzīgā pakta sekas vēl arvien nav pārvarētas.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!