• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bezmaksas eksemplārus bibliotēkām - kā zilumzāles. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.01.2004., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83096

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No kalpa zēna līdz valsts ierēdnim Nr.1

Vēl šajā numurā

15.01.2004., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bezmaksas eksemplārus bibliotēkām – kā zilumzāles

Latvijas, tāpat kā citu padomju republiku, atkarība no dažādām PSRS centrālajām iestādēm un to ierēdņu untumiem bija vispārzināma, hrestomātiska patiesība. To apliecina arī daudzi Latvijas Valsts arhīva dokumenti. Šeit publicētie dokumenti parāda, ka, neraugoties uz Latvijas Zinātņu akadēmijas un Ministru Padomes argumentāciju, Misiņa bibliotēkai tā arī netika piešķirtas tiesības saņemt iespieddarbu bezmaksas eksemplāru.

Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Prezidija lūgums piešķirt Zinātņu akadēmijas Fundamentālajai bibliotēkai tiesības saņemt iespieddarbu bezmaksas eksemplāru

1957.gada 3.jūnijā

Latvijas PSR Ministru Padomei Nr.01/002-750

 

Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Prezidijs lūdz Ministru Padomi piešķirt Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Fundamentālajai bibliotēkai tiesības saņemt Latvijas PSR iespieddarbu bezmaksas eksemplāru.

Zinātņu akadēmijas Fundamentālās bibliotēkas Misiņa vārdā nosauktajā latviešu literatūras nodaļā tiek savākta un glabāta literatūra latviešu valodā un literatūra par Latviju visās valodās kopš grāmatu iespiešanas sākuma. No 1945. līdz 1952.gadam Misiņa vārdā nosauktā bibliotēka saņēma Latvijas PSR iespieddarbu bezmaksas obligāto eksemplāru. Patlaban Latvijas PSR iespieddarbu obligātā bezmaksas eksemplāra saņemšanas tiesības ir piešķirtas tikai vienai bibliotēkai republikā – Latvijas PSR Valsts bibliotēkai un tādēļ Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Fundamentālās bibliotēkas Misiņa vārdā nosauktajai latviešu literatūras nodaļai (līdz 1954.gadam tā Zinātņu akadēmijas sistēmā pastāvēja kā patstāvīga bibliotēka), kurai ir vispilnīgākā Latvijā izdotās literatūras grāmatu krātuve, tagad nav iespējams iegādāties visus republikāniskos izdevumus, jo ne jau visi resoru izdevumi nonāk pārdošanā.
Zinātņu akadēmijas Prezidijs uzskata par ļoti vēlamu un lietderīgu saglabāt Misiņa vārdā nosaukto latviešu literatūras nodaļu kā vispilnīgāko Latvijas Republikā izdotās literatūras grāmatu krātuvi.

Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas prezidents J.Peive

Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas akadēmiķis – sekretārs P.Valeskalns

LVA, 270.f., 2.apr., 5611.l., 41.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

 

Latvijas PSR Ministru Padomes lūgums piešķirt iespieddarbu bezmaksas eksemplāru bibliotēkām

Kopija

PSR Savienības Ministru Padomei Nr.5/096

 

Latvijas PSR Ministru Padome lūdz izskatīt jautājumu par iespēju palielināt Latvijas PSR iespieddarbu bezmaksas eksemplāru skaitu, kuri tiek piešķirti republikas bibliotēkām.
Saskaņā ar PSR Savienības Ministru Padomes 1949.gada 21.aprīļa rīkojumu Nr.5333r Latvijas PSR izdoto iespieddarbu obligātos bezmaksas eksemplārus saņem: Latvijas PSR Grāmatu palāta – 1 eksemplāru un Latvijas PSR Valsts bibliotēka – 1 eksemplāru. Tas patlaban ir nepietiekami.
Latvijas PSR ir 6 bibliotēkas, kuras apkalpo lielu rūpniecības un kultūras centru lasītājus.
Rīgā Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas fundamentālajai bibliotēkai ir Misiņa vārdā nosauktā latviešu literatūras nodaļa, kurā tiek savākta un glabāta literatūra latviešu valodā un literatūra par Latviju visās valodās. No 1945. līdz 1952.gadam Misiņa vārdā nosauktā bibliotēka saņēma Latvijas PSR iespieddarbu obligāto bezmaksas eksemplāru. Būtu lietderīgi saglabāt un pastāvīgi papildināt Misiņa vārdā nosaukto latviešu literatūras nodaļu kā vispilnīgāko Latvijā izdotās literatūras grāmatu krātuvi.
Lai uzlabotu Latvijas PSR lielāko bibliotēku nokomplektēšanu ar republikas teritorijā izdoto literatūru, lai paplašinātu zinātnisko un bibliogrāfisko darbu un apmierinātu visus lasītāju literatūras pieprasījumus, Latvijas PSR Ministru Padome uzskata par nepieciešamu palielināt obligāto bezmaksas eksemplāru skaitu līdz 7, sadalot tos šādā veidā:
Latvijas PSR Grāmatu palāta – 1 eks., Latvijas PSR Valsts bibliotēka – 2 eks., Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas fundamentālā bibliotēka (Misiņa vārdā nosauktā nodaļa) – 1 eks., Liepājas pilsētas Zinātniskā bibliotēka – 1 eks., Ventspils pilsētas 1.bibliotēka – 1 eks., Daugavpils pilsētas 1.bibliotēka – 1 eks.

Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētājs V.Lācis

LVA, 270.f., 2.apr., 5611.l., 38., 39.lp. Kopija. Tulkojums no krievu valodas

 

PSRS Kultūras ministrijas atzinums jautājumā par bezmaksas eksemplāru skaita palielināšanu Latvijas PSR bibliotēkām

Kopija
1958.gada 21.janvārī

PSR Savienības Ministru Padomei Nr.010–16

 

Latvijas PSR Ministru Padome griezās PSRS Ministru Padomē ar lūgumu izskatīt jautājumu par iespēju palielināt Latvijas PSR iespieddarbu obligāto bezmaksas eksemplāru skaitu, kas ir piešķirts republikas bibliotēkām. PSRS Kultūras ministrija neatrod pietiekamu pamatojumu, lai paplašinātu PSRS Ministru Padomes agrāk apstiprināto bibliotēku sarakstu, kuras saņem iespieddarbu bezmaksas eksemplārus, šādu apsvērumu dēļ:

Latvijas PSR Valsts bibliotēka, tāpat kā citu republiku valsts bibliotēkas, saņem vienu bezmaksas eksemplāru. Bezmaksas eksemplāru skaita palielināšana līdz 2 Latvijas republikāniskajai bibliotēkai nostādītu šo bibliotēku nevienlīdzīgā situācijā ar citām republikāniskajām bibliotēkām. Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas fundamentālā bibliotēka saņem tikai obligāto maksas eksemplāru, sakarā ar ko būtu nepareizi piešķirt tās nodaļai (Misiņa vārdā nosauktajai) bezmaksas eksemplāru.
Latvijas PSR triju pilsētu bibliotēkas, tāpat kā citu republiku pilsētu bibliotēkas, pilnā mērā tiek nodrošinātas ar grāmatu fondu, saņemot maksas eksemplārus no republikāniskā grāmatu kolektora.
Saskaņā ar teikto PSRS Kultūras ministrija nevar atbalstīt Latvijas PSR Ministru Padomes lūgumu par bezmaksas eksemplāru skaita palielināšanu.

PSRS Kultūras ministra vietnieks S.Kaftanovs

LVA, 270.f., 2.apr., 5611.l., 37.lp. Kopija. Tulkojums no krievu valodas


Latvijas PSR Ministru Padomes lūgumu 1958.gada 3.janvārī noraidīja arī PSRS Finanšu ministrija. PSRS Kultūras ministrijas un PSRS Finanšu ministrijas slēdzienu 1958.gada 28.janvārī atbalstīja PSRS Ministru Padomes priekšsēdētājs N.Bulgaņins.

 

Jānis Riekstiņš,
Latvijas Valsts arhīva vecākais referents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!