• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Daudzi pārtikas ražotāji nav gatavi ES prasībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2004., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83052

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pa augšupejošu ceļu

Vēl šajā numurā

14.01.2004., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Daudzi pārtikas ražotāji nav gatavi ES prasībām

Līdz ar Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) pārtikas pārstrādes un ražošanas uzņēmumiem jāsakārto savas ražotnes atbilstoši tās prasībām. Nepieciešamie pārkārtojumi un uzlabojumi bija jāveic līdz šā gada 1. janvārim. Tomēr, tā kā ES noteikto prasību ievērošanai nepieciešamas apjomīgas investīcijas, jau Pievienošanās līgumā tika atrunāta iespēja noteikt pārejas periodu atsevišķiem uzņēmumiem līdz 2005. gada 1. janvārim.

Visiem nepiešķirs
pārejas periodu

Pamatojoties uz iestāšanās sarunās panākto iespēju pieprasīt pārejas periodu ES prasību ieviešanai, tika informēti ap 400 uzņēmumu, kam iepriekš saskaņotais uzņēmumu sakārtošanas termiņš ES prasību ieviešanai noteikts līdz šā gada beigām. Pārejas periodu savu ražotņu sakārtošanai līdz 2004. gada beigām prasījuši 146 pārtikas pārstrādes uzņēmumi. Tomēr Pārtikas un veterinārais dienests, izvērtējot uzņēmumu pieteikumus un informāciju pārejas perioda piešķiršanai, ieteiks pārejas periodu piešķirt krietni mazākam uzņēmumu skaitam, to vidū ir seši dzīvnieku izcelsmes atkritumu pārstrādes uzņēmumi, 17 zvejas produktu pārstrādātāji, tikpat piena sektora uzņēmumu, 23 gaļas pārstrādātāji un 13 kautuves .
Dienests sarakstu ar rekomendējamajiem uzņēmumiem pārejas posma piešķiršanai Eiropas Komisijai nosūtīs jau tuvākajās dienās. Ja uzņēmumi līdz tiem noteiktā pārejas perioda beigām nebūs veikuši obligātos pārkārtojumus, Pārtikas un veterinārajam dienestam nāksies tos slēgt.

Vai negodīga
konkurence?

Lai arī skaidrs, ka ES prasību ieviešana pārtikas pārstrādātājiem un ražotājiem ir sarežģīts un dārgs process, pārejas perioda piešķiršana daļai uzņēmumu nav vērtējama viennozīmīgi. Uzņēmumi, kas būs piemērojušies ES prasībām jau līdz šā gada beigām, nonāks nevienlīdzīgas konkurences apstākļos, jo īsākā laikā būs ieguldījuši apjomīgas investīcijas, kas, visticamāk, ietekmēs arī produkcijas cenu. Kā “Eiropas Vēstīm” atzinusi Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma (“Eiropas Vēstis” Nr.28, 22.08.2003. — red.), uzņēmumi, kuri cenšas visas prasības ievērot un investē ražošanas modernizācijā, pieprasa, lai iespējami drīz tiktu slēgti tie uzņēmumi, kuri šīs prasības neievēro, nosit produkcijas cenu un rada negodīgu konkurenci. Turklāt atsevišķi uzņēmumi varētu izmantot laiku, kad tie nav piemērojušies ES prasībām, un līdz ar to ražot lētāku produkciju — ar mērķi strādāt saskaņā ar pašreizējiem standartiem un prasībām tik ilgi, kamēr tas vēl iespējams.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Par problemātiku liecina šādi skaitļi

Nozare

Darbojošos uzņēmumu skaits

Uz ES valstīm tiesīgi eksportēt

Iespējams pārejas periods

Piena pārstrādes uzņēmumi (kopā ar piena slauktuvēm)

71

9

17

Zivju pārstrādes uzņēmumi

119

14

17

Gaļas pārstrādes uzņēmumi

140

0

23

Kautuves

130

0

13

Informācijas avots: Pārtikas un veterinārais dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!