• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Patēriņa cenas pērn augušas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2004., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82987

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad solījumi palika uz papīra

Vēl šajā numurā

13.01.2004., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Patēriņa cenas pērn augušas

ILZESVEL COPY.GIF (29205 bytes)Patēriņa preču un pakalpojumu cenas no 2002. gada decembra līdz 2003. gada decembrim augu-šas par 3,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. 2002. gadā patēriņa cenu pieaugums bija ievērojami zemāks — tikai par 1,4%.

Būtisks faktors —
eiro kursa pieaugums

Salīdzinoši straujais cenu pieaugums ir saistīts ar mājokļa uzturēšanu saistīto preču un pakalpojumu cenu un tarifu kāpumu (gada laikā +7,1%). Cenas pieaugušas gāzei, ūdens piegādei, kanalizācijai, siltumenerģijai un atkritumu izvešanai. Šiem pakalpojumiem cenas galvenokārt augušas saskaņā ar grozījumiem likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, kuri nosaka 9% pievienotās vērtības nodokli arī ūdens apgādei, kanalizācijas pakalpojumiem, sadzīves atkritumu savākšanas un pārvadāšanas pakalpojumiem.
Gada laikā par 2,6% sadārdzinājušies arī uzturprodukti — maize, cūkgaļa, piens un piena produkti, olas, augļi, dārzeņi, eļļa un taukvielas. Uztura produktiem cenu kāpumu galvenokārt izraisījuši pasākumi Eiropas Savienības prasību nodrošināšanai. Patēriņa cenu pieaugumu uzturproduktiem noteica arī eiro kursa kāpums un nelabvēlīgie laika apstākļi.
Cenas augušas arī apģērbam un apaviem (+2,8%), automašīnām (+13,2%), degvielai (+4,1%) un medikamentiem (+10,2%). Viens no faktoriem, kas ietekmēja šo preču cenu pieaugumu, ir eiro kursa kāpums. Savukārt degvielas cenu ietekmējušas naftas importa cenu svārstības.

Sakari — lētāki

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes publiskotās informācijas, cenu pazemināšanās pēdējā gadā Latvijā bijusi novērojama tikai sakaru līdzekļiem un pakalpojumiem. Mobilo tālruņu cenas kritušās par 6,7%, mobilo sakaru pakalpojumiem — par 1,1%. Par 0,3% cenas samazinājušās arī fiksētajiem telefonu pakalpojumiem, kas tiek skaidrots ar dažādām akcijām gada nogalē.

Latvija — Baltijas
valstu līdere

Latvijā pērn patēriņa cenas kāpušas straujāk nekā Igaunijā un Lietuvā. Igaunijā patēriņa cenas 2003. gadā augušas par 1,1%, bet Lietuvā bijusi novērojama pat deflācija — tur patēriņa cenas samazinājušās par 1,3%.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!