• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad solījumi palika uz papīra. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2004., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82989

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas vēsture Eiropas kontekstā

Vēl šajā numurā

13.01.2004., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad solījumi palika uz papīra

001.JPG (53495 bytes)
002.JPG (52922 bytes)
Tā par veicamajiem darbiem informēja un vēstulē J.Staļinam ziņoja Latvijas kompartijas laikraksts “Cīņa”. Fotoattēlā redzamā sanāksme notika Latvijas Nacionālajā teātrī, kas tobrīd šo nosaukumu bija jau zaudējis

Smags slogs Latvijas lauku iedzīvotājiem jau pirms kara beigām bija padomju varas pieprasītā kokmateriālu obligātā sagatavošana un izvešana. Tā, piemēram, PSRS Valsts aizsardzības komitejas 1944.gada 20.novembra lēmums noteica, ka darbaklausības kārtībā ir jāsagatavo gulšņi dzelzceļam, balsta koki Donbasam, aviokoksne aviācijas rūpniecībai, malka Ļeņingradai. Saskaņā ar šo lēmumu Latvijā 1945.gada sākumā kokmateriālu sagatavošanai vajadzēja mobilizēt 9400 strādniekus un 6380 vedējus ar pajūgiem.
Arī nākamajos gados kokmateriālu sagatavošanā un izvešanā obligātā kārtā vajadzēja strādāt visiem darbaspējīgiem lauku iedzīvotājiem. Lai zemniekus aizdzītu uz meža cirsmām, plaši tika lietotas dažāda veida represijas. 1945.gadā Latvija uz dažādām PSRS šahtām un raktuvēm nosūtīja 19 068 vagonus ar stutmalku, 1946.gadā – 38 196, 1947.gadā – 40 596, bet 1948.gadā – 28 597 vagonus. Bet Latvijas PSR Ministru Padomes lūgums par labāko kokmateriālu piegādes organizatoru un strādnieku apbalvošanu tika noraidīts.

 

“Bet šoreiz ir zināmi draudi...”

 

Izvilkums
no LK(b)P CK sekretāra J.Kalnbērziņa runas
kolhozu priekšsēdētāju sanāksmē

1948.gada 30.decembrī

(..) 1949.gada 18.janvārī notiks Latvijas Komunistiskās (boļševiku) partijas X *kongress. Visas Latvijas darbaļaudis gatavojas ar lieliem darba sasniegumiem sagaidīt šo kongresu. Spraigs darbs norit fabrikās, MTS, kolhozos, sovhozos, uz celtnēm un citur. Bet tanī pašā laikā mums ir zināma atpalicība ar meža darbiem. Mēs esam solījuši biedram Staļinam, un līdz šim vēl nav bijis neviena gadījuma, kad solījumu neesam izpildījuši. Bet šoreiz ir zināmi draudi, ka solījums izpildīt meža darbus termiņā paliks uz papīra. Meža darbus izpildīt solīja lielākā daļa apriņķu uz X partijas kongresu, un tas ir ierakstīts vēstulē biedram Staļinam – izpildīt līdz šim termiņam izciršanu un izvešanu. Mums šogad gadījās slikta ziema. Daži domā, ļoti daudzi domā tā – ja kārtīgas ziemas nav un arī ceļa nav, varbūt mūs varēs žēlot. Nekādas žēlošanas nebūs. Mēs dzīvojam Padomju Savienībā pēc plāna, plānsaimniecība netiek celta izejot no tā, vai būs slikta vai laba ziema. Biedram Staļinam dotais solījums jāizpilda neatkarīgi no tā, kāda būs ziema, un tas arī jāizpilda neatkarīgi no tā, vai būs labs vai slikts ziemas ceļš. Tāpēc gribu teikt (..), lai jūs ņemtu uz kolhoznieku pleciem vienu daļu no šī grūtā uzdevuma. Pieliksim vislielāko spēku valsts darbā, un lai vai plīst vai lūst, šis lielais meža plāns jāizpilda! Meža materiāli mums tagad valsts saimniecības atjaunošanai vajadzīgi tikpat kā maize un pārējie pārtikas produkti. Bez meža materiāliem nevar dabūt no zemes ārā ogles, nevar bez meža materiāliem mājas celt, fabrikas celt, elektriskās stacijas celt utt. Tāpēc mans lūgums un priekšlikums būtu – aizbraucot mājās, ar visu kolhoznieku degsmi ķerties šim darbam klāt. Nekāds ļaunums nebūs, ja lieku reizi mežā aizbraucis un lieku kubikmetru malkas izcirtīs un izvedīs (..).

LVA, 611.f., 3.apr., 95.l., 194., 195.lp. Oriģināls

*LK(b)P X kongress notika no 1945.gada 24. līdz 27.janvārim

 

“Lūgumu ministrs ir noraidījis”

LPSR Ministru Padomes

lūgums apbalvot kokmateriālu sagādes darbiniekus

Slepeni

Nr.1132s

1948.gada 22.oktobrī

PSR Savienības rietumu rajonu ogļu rūpniecības
ministram Biedram A.F.Zasjadko

 

Latvijas PSR Ministru Padome lūdz Jūs apbalvot ar medaļu “Par Donbasa atjaunošanu” Latvijas PSR darbiniekus, saskaņā ar pievienoto sarakstu, kuri īpaši izcēlušies, piegādājot Donbasam stutmalku.

Latvijas PSR Ministru Padomes

priekšsēdētājs V.Lācis

LVA, 270f., 1.a apr., 427.l., 97.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

 

 

LPSR Ministru Padomes
lūgums noskaidrot jautājumu
par kokmateriālu sagādes
darbinieku apbalvošanu

Slepeni
Nr.392s

1949.gada 25.aprīlī

Latvijas PSR pastāvīgajam pārstāvim
PSR Savienības Ministru Padomē
Biedram P.J.Paeglem

 

1948.gada 23.oktobrī ar Nr.1132 s PSR Savienības rietumu rajonu ogļu rūpniecības ministram biedram A.F.Zasjadko tika nosūtīts materiāls par Latvijas PSR darbinieku apbalvošanu ar medaļu “Par Donbasa atjaunošanu”.

Lūdzu pārbaudīt, kādā stāvoklī atrodas lieta un paziņot Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētājam.

Latvijas PSR Ministru Padomes
lietu pārvaldnieks
I.Bastins

LVA, 270.f., 1.a apr., 427.l., 96.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Paziņojums

par atteikumu apbalvot Latvijas PSR

 

 

kokmateriālu sagādes darbiniekus

1949.gada 12.maijā

Latvijas PSR Ministru Padomes
lietu pārvaldniekam biedram I.G.Bastinam

 

Atbildot uz Jūsu 1949.gada 25.IV vēstuli Nr.392s, paziņojam, ka lūgumu par apbalvošanu ar medaļu “Par Donbasa atjaunošanu” ogļu rūpniecības ministrs biedrs Zasjadko ir noraidījis.

Ministrijas kadru pārvaldes priekšnieks biedrs Ļevickis atteikumu izskaidro ar to, ka PSR Savienības Ministru Padome nav piešķīrusi Ogļu rūpniecības ministrijai tiesības apbalvot citu resoru darbiniekus.

Latvijas PSR Ministru Padomes
pastāvīgais pārstāvis
P.Paegle

 

 

LVA, 270.f., 1.a. apr., 427.l., 95.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

Atzīmes dokumentā:

 

b.Lācis ir iepazīstināts

Jānis Riekstiņš,

Latvijas Valsts arhīva vecākais referents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!