• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Vīzentāla centra akciju Austrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2003., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80189

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zemes pārdošanu ārzemniekiem

Vēl šajā numurā

22.10.2003., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Vīzentāla centra akciju Austrijā

Ar operāciju “Pēdējā iespēja” Jeruzalemes Simona Vīzentāla centrs vēlas izdarīt spiedienu uz Austriju, lai tā uzsāktu aizdomās turēto nacistu kara noziedznieku vajāšanu. Kā ziņo žurnāls “Profil”, par informāciju par kara noziedzniekiem centrs izmaksāšot 10 tūkstošu dolāru lielu prēmiju. Austrijas vēstniecībai Izraēlā esot iesniegts saraksts ar 47 austriešu uzvārdiem, teica centra direktors un nacistu noziegumu izmeklēšanas koordinators visā pasaulē Efraims Zurofs.

“Eksistē cilvēki, kuri, darbojoties policijas bataljonos Austrumeiropā, ir pastrādājuši smagus noziegumus”. Runa esot par tādiem cilvēkiem, kas, kā uzskata Vīzentāla centrs, vēl joprojām esot dzīvi. Bez tam sarakstā esot minētas arī bēdīgi slavenās policijas vienības, kurās esot dienējuši daudzi austrieši. Zurofs saka: “Mēs ceram, ka šīs lietas tiks izmeklētas”. Kā raksta “Profil”, iemesls šai aktivitātei esot meklējams Vīzentāla centra jaunākajā pētījumā par “Nacionālsociālistisko kara noziegumu izmeklēšanu un noziedznieku vajāšanu visā pasaulē”. Ziņojumā izteikta kritika, ka Austrijā vairāk nekā divdesmit pēdējo gadu laikā neesot tiesāts neviens holokausta līdzdalībnieks.

Kā ziņo “Profil”, atšķirībā no Austrijas vismaz kāds ducis valstu arī pēc vairāk nekā piecdesmit gadiem pēc nacistu režīma beigām vēl joprojām aktīvi un ar panākumiem izmeklējot nacistu kara noziedznieku lietas. Pašlaik visā pasaulē izmeklēšana esot ievadīta pret aptuveni pieciem simtiem aizdomās turēto. Tikai no 2002. gada aprīļa līdz 2003. gada martam vien esot panākti seši notiesājoši spriedumi, no tiem viens Vācijā, kur 93 gadus vecais bijušais Dženovas SS vadītājs Frīdrihs Engels esot saņēmis septiņu gadu ilgu cietumsodu.

Operācija “Pēdējā iespēja” pagājušajā gadā pirmo reizi tika uzsākta Baltijas valstīs Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Sākumā tā esot sadūrusies ar kritisku attieksmi, taču Lietuvā tā esot novedusi pie divām apsūdzībām slepkavībā pret divdesmit aizdomās turētajiem.

Pēc “DER STANDARD”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!